Autor Zpráva
Aleš Janda
Profil
Chtěl bych se zeptat, jestli jste někdy použili ve formuláři tlačítko na reset hodnot - nastavení původních (většinou prázdných) hodnot?

Není mi totiž zcela zřejmý smysl tohoto tlačítka, resp. neviděl jsem nikde žádný příklad, kde by bylo užitečné. Většinou se vyskytuje jen na stránce, kde autor postupoval přesně podle manuálu z knížky a reset tam dal "aby tam toho měl co nejvíc".

Ale každopádně spíše mate - po několika minutách vyplňování omylem kliknu na reset místo submit a můžu začít znova...
Timy
Profil
Aleš Janda
Ale každopádně spíše mate - po několika minutách vyplňování omylem kliknu na reset místo submit a můžu začít znova... -- souhlasím, nemám toto tlačítko zrovna v lásce. Nevidím důvod, proč bych to chtěl vrátit do původního stavu, pokud chci něco přepsat, tak to vymažu a přepíšu sám a kdybych opravdu potřeboval reset, tak aktualizuji stránku. Fakt to není příjemné, když si spletete tlačítko a musíte to celé psát znova.
printf_jinde
Profil *
Tak smysl tohohle inputu taky moc nechápu.

Myslel jsem si že by se snad dalo použít, pokud rychle potřebujete vymazat rozsáhlý formulář aby ho snad někdo cizí nestačil opsat, ale na to není reset potřeba. Asi to byla nějaká featurka, kterou kdysi někdo do definice přidal pro strýce příhodu a občas to někdo slepě opíše aniž by přemýšlel nad smyslem takového tlačítka. Není takových věcí v HTML více?
habendorf
Profil
Vím co chci říct ale nevím jak, zkusím to:

1) Pokud je formulář typu "lejstro - čili zadejte a odešlete nějaké údaje", pak je reset skutečně zákeřný a asi k ničemu.

2) Někdy je to ale jinak. My třeba děláme dost složitou aplikaci, kde si uživatel sám definuje co bude mít na stránce - vybere si které sloupce chce zobrazit, šířku jednotlivých sloupců, kolik se má vypsat řádků na jednu obrazovku, způsob řazení, filtry atd. Pak formulář v podstatě slouží jako prostředek pro konfiguraci aplikace (na klientovi). No a pokud si to někdo méně zdatný rozháže a neumí si to pak vrátit, docela uvítá možnost "nastavit výchozí hodnoty". To je asi jediné kloudné využití resetu, které mě napadá.
rada_losik
Profil
Osobně ho nepoužívam, protože nepozorný uživatel může kliknou na RESET místo na ODESLAT. Ale napadlo mě naprosto extremní řešení:-)

<form name="form">
<input type="text" name="text">
<input type="reset" onClick="alert(document.form.text.value)">
</form>

Formulář slouží jen na rychlé zpracovaní odeslaných dat. A po zpracování se data automaticky vymažou.

Ale stejně kdyby toto tlačítko neexistovalo nevytvořili by jste diskuzu o tom proč v HTML není nějáké tlačítko na rychlé vymazání celého formuláře?;)
Leo
Profil
Nepouzivam, z uvedenych duvodu - akorat to pekne nase.e... Leo
Aleš Janda
Profil
My třeba děláme dost složitou aplikaci, kde si uživatel sám definuje co bude mít na stránce - vybere si které sloupce chce zobrazit, šířku jednotlivých sloupců, kolik se má vypsat řádků na jednu obrazovku, způsob řazení, filtry atd. Pak formulář v podstatě slouží jako prostředek pro konfiguraci aplikace (na klientovi). No a pokud si to někdo méně zdatný rozháže a neumí si to pak vrátit, docela uvítá možnost "nastavit výchozí hodnoty".

To není ten případ - reset nastaví jen formulář na hodnoty, které jsou mu poslány při zobrazení stránky - je to tedy v podstatě to samé jako reload stránky.


<form name="form">
<input type="text" name="text">
<input type="reset" onClick="alert(document.form.text.value)">
</form>


Tenhle případ je zrovna nesmyslný, ale chápu, co jste s tím chtěl říct. Je to náhrada mazání políček v cyklu.


Ale stejně kdyby toto tlačítko neexistovalo nevytvořili by jste diskuzu o tom proč v HTML není nějáké tlačítko na rychlé vymazání celého formuláře?;)

To je docela dost možné :-)


Takže asi žádné rozumné použití. Nevíte, jestli to má být i v XHTML 2?
Chamurappi
Profil
Mám-li ve formuláři rozepsaný nějaký delší text, není pro mě <input type="reset"> jedinou hrozbou. Jistě nejsem sám, kdo již o své vyjádření nechtěně přišel při využití běžných prostředků webových stránek či prohlížečů. Stačí omylem kliknout na odkaz, použít chytrou klávesovou zkratku (třeba geniální Ctrl+W) nebo myší gesto. A je to.

Reaguji na Aleše Jandu:
Nevíte, jestli to má být i v XHTML 2?
. V HTML 5 také.
Leo
Profil
"Jistě nejsem sám, kdo již o své vyjádření nechtěně přišel při využití běžných prostředků webových stránek či prohlížečů. Stačí omylem kliknout na odkaz, použít chytrou klávesovou zkratku (třeba geniální Ctrl+W) nebo myší gesto. A je to."

Nemluve o tom, ze tvurce aplikace to muze zkonit taky - formular vyplnite, vrati vam ho zpatky s tim, ze heslo je moc dlouhy, ale formular je cisty... atd. Leo
Aleš Janda
Profil
Jistě nejsem sám, kdo již o své vyjádření nechtěně přišel při využití běžných prostředků webových stránek či prohlížečů. Stačí omylem kliknout na odkaz, použít chytrou klávesovou zkratku (třeba geniální Ctrl+W) nebo myší gesto. A je to.

Tohle taky ale záleží na prohlížeči. IE to dělá, FF nevím, ale když v Opeře vyplním formulář a omylem kliknu na nějaký odkaz, můžu dát zpět a vrátím se na tu samou stránku (z cache) i s vyplněnými hodnotami, tak jak jsem je tam napsal.


Nemluve o tom, ze tvurce aplikace to muze zkonit taky - formular vyplnite, vrati vam ho zpatky s tim, ze heslo je moc dlouhy, ale formular je cisty... atd. Leo

Tohle je sviňárna, za to bych ty vývojáře střílel ;-)


V HTML 5 také.

Heh, co to je? O téhle verzi jsem nikdy neslyšel...
Chamurappi
Profil
Reaguji na Aleše Jandu:
Tomuto se zpravidla říká HTML 5.
Jerry
Profil *
Diskuze poněkud starší, ale měla bych k ní ještě takový dotaz - jestli je nějaký standard umístění těch tlačítek. Tedy které vlevo a které vpravo.
Plaváček
Profil
O obecném standardu nevím, ale platí základní pravidlo - nedávat do formuláře zhoubné tlačítko Reset. Druhé pravidlo říká, že touží-li někdo po jeho přítomnosti, ač nemá opodstatnění, je nutné umístit ho co nejdál od tlačítka odesílacího.
-error414
Profil *
Neni to zme hlavy,

predstav te si ze mate nastaveni nejake aplikace. Kdyz chcete nastaveni vygeneruje se formular s 20 zatrhavacimi policky 40 inputy, 15 selecty atd. Kdyz poak uzivatel neco pozmeni a pak si rekne ze to tak nechtel ze chce zmenit jen tu polozku, tak tlacitko reset vrati formular do predvyplneneho tvaru ktery vygenerovalo PHP podle stavu nastaveni.

Doufam ze je to k pochopeni.
Jerry
Profil *
Plaváček:
Díky za bleskovou odpověď. Jak vidím, většina se taky kloní k tomu, že tlačítko "reset" je zbytečné (a nebezpečné), i když můžou nastat případy, kde by mělo své uplatnění.
-error414:
Toto využití, které tu už zmiňoval Habendorf, bude asi méně časté než naopak jeho "záludná" nežádoucí existence.
Toto téma je uzamčeno. Odpověď nelze zaslat.