Autor | Zpráva | ||
---|---|---|---|
qwjeta Profil * |
#1 · Zasláno: 26. 10. 2011, 09:42:11
Ahoj,
mám pro Vás triviální problém, který mě bohužel při mé běžné uživatelské znalosti HTML a prakticky nulové znalosti CSS poměrně dlouho zaměstnává. Takže se předem omlouvám ... Chci dát jako pozadí stránek obrázek. Potřebovala bych ho uprostřed nahoře (to není takový problém), ale samozřejmě nastává problém s tím, že ho tam chci fixně jen jednou. Našla jsem si návod na CSS příkaz (background-repeat: no-repeat), který to řeší. Problém je, že to nedokážu umístit správně do běžného HTML. Zřejmě mi tam chybí něco důležitého. Můžete mi prosím poradit. Vím, že jde o nějakou hloupost a mojí nevědomost. |
||
qwjeta Profil * |
Když to hodně zjednodušším, vypadá to zatím takhle:
<!DOCTYPE HTML PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4.0//EN"> <html> <head> <title> Fathíja - Orientální tance </title> <meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=windows-1250"> </head> <style> body {background-image: URL('C:\Documents and Settings\k0904\Plocha\obr\qwjeta_2.jpg'); background-attachment: fixed; background-position: center top; background-color: 431227; background-repeat: no-repeat} </style> </html> Moderátor Joker: Vkládej prosím kódy mezi značky [>pre] a [>/pre] (stačí kliknout na
![]() |
||
Someone Profil |
#3 · Zasláno: 26. 10. 2011, 09:55:33 · Upravil/a: Someone
Nikde tam nevidím
<body> </body> background-color: #431227; |
||
Joker Profil |
#4 · Zasláno: 26. 10. 2011, 09:58:12
qwjeta:
V HTML značce <style> se to píše stejně jako v souboru CSS. „Zřejmě mi tam chybí něco důležitého.“ Středník na konci. Krom toho tam jsou další věci: - Obrázek na pozadí načítaný z adresy C:\… nebude fungovat pokud tu stránku nahrajete na Internet. - Barva u background-color je zadaná špatně - Není nutné to takhle rozepisovat, všechno lze napsat najednou do background. |
||
qwjeta Profil * |
#5 · Zasláno: 26. 10. 2011, 10:01:01
jj jasné díky.
<body> jsem doplnila, obrázek mám jen teď v souboru na ploše, nemůžu teď nahrávat na ftp. Takže je to jen "off-line" verze. Barvu jsem také opravila. Díky moc. Jak to pořád zkouším a sem tam něco přidám, něco umažu, tak si občas pokazím zbytek. Ještě jednou děkuji za pomoc, už to je jak má být :) |
||
Joker Profil |
#6 · Zasláno: 26. 10. 2011, 10:07:19
qwjeta:
„obrázek mám jen teď v souboru na ploše, nemůžu teď nahrávat na ftp“ Adresa obrázku nemusí být absolutní (= vypsaná úplně celá). Stačí obrázek například nahrát do stejného adresáře jako je stránka a pak to bude jen url('qwjeta_2.jpg') .
Nebo když v adresáři kde je stránka bude ještě adresář „obr“ a v něm ten obrázek, bude to url('obr/qwjeta_2.jpg')
A hlavně to pak bez přepisování bude fungovat i po nahrání na web. |
||
qwjeta Profil * |
#7 · Zasláno: 26. 10. 2011, 10:09:33
Ještě malý dotaz.
Je to teď přesně v té správné pozici, jen se mi nezobrazuje obrázek celý, ale pouze na výšku monitoru. Nenechá se sjet dolů na zbytek obrázku. Stačí podobně jako u tabulek apod. napsat do backgroundu high="xxx" nebo je na to jiná kulišárna? Zatím jsem řešila stránky jen s obyčejným barevným pozadím nebo přes tabulky. Teď to ale bohužel nejde. |
||
qwjeta Profil * |
#8 · Zasláno: 26. 10. 2011, 10:11:23
Já ani nevím, proč to tam vždycky vypisuju :) Přestože to mám v jednom souboru vždy. Jen oddělené obrázky adresářem (obr). Díky za usnadnění!!
|
||
Joker Profil |
#9 · Zasláno: 26. 10. 2011, 10:21:42
qwjeta:
„Nenechá se sjet dolů na zbytek obrázku.“ To dělá to background-attachment: fixed;
Zafixované pozadí neroluje. Když nebude zafixované (a stránka bude dost vysoká), bude vidět i zbytek obrázku, ale zase (když bude stránka ještě vyšší) odjede pryč když se stránka odroluje. |
||
qwjeta Profil * |
#10 · Zasláno: 26. 10. 2011, 10:26:33
Joker:
To jsem si také myslela, ale přepsáním fixed na scroll se bohužel nic nedělo a nic okolo mi nechybí. |
||
Joker Profil |
#11 · Zasláno: 26. 10. 2011, 10:42:32
qwjeta:
„přepsáním fixed na scroll se bohužel nic nedělo“ I potom ale výška obrázku na pozadí záleží na výšce obsahu stránky, takže rolovat se bude jen pokud je dost vysoký obsah na stránce. |
||
qwjeta Profil * |
#12 · Zasláno: 26. 10. 2011, 10:49:35
Joker:
Jo jasné. Já myslela, že se objeví obrázek kompletní rovnou. Takže tam musím napsat pořádnou slohovku nebo zkrátit obr. Chápu to správně? |
||
qwjeta Profil * |
#13 · Zasláno: 26. 10. 2011, 10:57:51
No super, už to mám.
Díky moc a strašně se omlouvám, že otravuju s něčím tak jednoduchým. Jdu na zbytek .... |
||
Joker Profil |
#14 · Zasláno: 26. 10. 2011, 12:06:18
qwjeta:
„Takže tam musím napsat pořádnou slohovku nebo zkrátit obr. Chápu to správně?“ Anebo ve stylech nastavit (minimální) rozměry tomu prvku ve kterém obrázek je. |
||
Časová prodleva: 14 let
|
0