Autor Zpráva
Markýza
Profil *
Dobrý den všem!
Ráda bych si udělala webovou stránku. Nebudu se rozepisovat o čem bude.
Už někakou dobu studuji jakpsatweb a jiné rádce, avšak bych se zeptala, zda-li mi je někdo schopen říci, co bych měla umět a v jaké posloupnosti se to učit. Ráda bych se naučila vše až po prezentaci webu tzn. kódování, design stránek atd. ( html, xhtml, php, css, javascript ...). Mám designovou školu, ale webovou grafiku jsem nikdy nedělala a mám začátky v CorelDraw. Ráda bych nějakou osnovu podle které bych měla postupovat. Např: 1. HTML, 2. PHP, 3. CSS 4. adobe.... Jsem jak Alenka v řiši Divů. Tam píšou tohle a támhle zase tohle a já přesně nevím kde mám začít. Chtěla bych to umět, hrozně mě to zajímá, jsem tvůrčí typ a chci se vyřádit.

Děkuji všem za nápady a připomínky
abc
Profil
Dost zalezi na tom, co ma stranka umet, k cemu ma slouzit...
Davex
Profil
Markýza:
1) Nejdřív začni s holým HTML současně s CSS (XHTML se neuč - je to slepá větev vývoje HTML).
2) Webdesign.
3) JavaScript - pro vychytávky na stránkách probíhajících v prohlížeči.
4) PHP - pro programování webových aplikací.

Osobně si ale myslím, že každý by měl dělat to, co mu jde nejlépe, a že webový designér nemusí umět programovat v JavaScriptu a PHP (a grafik nemusí umět HTML a CSS).
Nox
Profil
Davex:
Osobně si ale myslím, že každý by měl dělat to, co mu jde nejlépe, a že webový designér nemusí umět programovat v JavaScriptu a PHP (a grafik nemusí umět HTML a CSS).
Ale může :P

Mít trochu rozhled nikdy neškodí ...
Markýza
Profil *
Děkuji! Já bych právě chtěla být nezávislá a umět obojí. Sama nejlépe vím co chci! Určitě jste se setkali s lidmi co vás nechápou či nerozumí. Takhle si to udělám sama, budu s tím ,,spokojená" a max si mohu nadávat jen sobě.
Chro
Profil
Markýza:
Učení se HTML můžeš skloubit s látkou názvem mikroformáty. Záměrně neodkazuju, vyhledávače nabídnou více.
puzzle
Profil
Davex:
3) JavaScript - pro vychytávky na stránkách probíhajících v prohlížeči.
4) PHP - pro programování webových aplikací.

Osobně bych se to spíš učil 3) PHP a pak MySQL a potom 4) Javascript
naromax
Profil
puzzle:
Pokud člověk skutečně začíná, je jednodušší se nejdříve učit Javascript, protože probíhá na stráně klienta, na naproti tomu PHP funguje na straně serveru , takže potřebujete mít nainstalovaný ještě Apache plus dál samozřejmě přichází dotazování nad databází, takže asi nějaký balíček MySQL a pro začátečníka už jsou to další věci navíc...

Toť můj názor !
Fisak
Profil
naromax:
Já osobně dodnes neumím JS ale PHP a MySQL už ano :-) a řekl bych že pokud vám někdo poradí jak do začátku s DB jak pracovat s FTP co je index atd.. tak už neni problém si dohledat co jaká funkce dělá :-) např. si řeknu že potřebuju u slov aby se mi převáděli první písmena na velký zajdu na php.net tam si to zadám do vyhledávače vyjede mi ucfirst() a to použiji nic složitého .. zatim co JS mi přijde dost složitý :-)


Proč existují věci jako jQuery a Ajax ? jelikož JS je vážně složitej a lajk se v něm nevyzná :-) v php je vše krásně jasný .... potřebuješ něco vypsat dáš echo "něco"; potřebuješ něco načíst include "něco"; a s MySQL bych si nelámal hlavu... jako např. s psaním dotazů PHP my admin ti většinu dotazů do MySQl napíše sám :-) (vytvoření tabulky, sloupců, nebo řádků)
jenikkozak
Profil
Fisak:
Proč existují věci jako jQuery a Ajax ? jelikož JS je vážně složitej a lajk se v něm nevyzná :-)
Proč existují věci jako Nette a spojení s databází ? jelikož PHP je vážně složitej a lajk se v něm nevyzná :-)
Fisak
Profil
jenikkozak:
určitě je méně složitej jak JS :-)
peta
Profil
1. obrazek vzhledu
2. manual vzhledu se seznamem prvku (odkazy puntiky i cisla, tabulka, odrazky, obrazky, galerie, clanek, aktuality, reklamni policka...) - Kdyz ti uzivatel vlozi tabulku, aby vypadala dobre. Takze je dobre mu pripravit uz vzhled pro vsechny prvky, ktere by mohl pouzit.
3. html + css kod pro 1 a 2
(4. javascript, jquery - pokud tam mas formulare nebo obrazkove galerie a chces je zprijemnit pro uzivatele)
5. (javascript +) php + mysql - pokud delas webovou aplikaci

Markýza: "Já bych právě chtěla být nezávislá a umět obojí."
Me zkusenosti jsou, ze clovek, co umi grafiku, nechape spravne moznosti html a funkcnost vuci uzivateli. Plati to i opacne, proste neumim udelat spravne grafiku. Proto oba musi mit spoustu trpelivosti s tim druhym. Tvoji snahu ti chvalim.

Prikladem toho jsou ruzne prehravace zvuku a videa pod windows, kde je obtizne najit spravny ovladaci prvek, treba "play" nebo "nastaveni", pripadne tento prvek je strasne maly, nekonstrastni. Jako priklad mp4 player, co jsem koupil nedavno. Play tlacitko prehravace audia je na okraji dotykove obrazovky a je male asi 3mm. Jedine mozne zmacknuti je tycinkou. Prst tam pres nehet proste nepritlacis. Mozna to tlacitko vypada fakt super, ale uzivatelsky nepouzivatelne. / Nenasel jsem zadnou moznost nastavit vychozi pisnicku po vybrani z hlavni nabidky "Audio". Na tohle by dobry programator mel myslet, co uzivatel bude nutne potrebovat.
Markýza:
"Chtěla bych to umět, hrozně mě to zajímá, jsem tvůrčí typ a chci se vyřádit."
Html stranky bych prirovnal ke knizce. To je idelani stav. Kdyz se chces vyradit, pouzij Flash. Kdyz se budes chtit vyradit v html + js, tak je to dost narocne naprogramovat diky omezenosti moznosti. Html nebylo primarne stavene pro prezentace, ale pro dokumenty.

Fisak:
"Proč existují věci jako jQuery a Ajax?"
jquery - Protoze javascript vyvijeli amateri a v kazdem prohlizeci ho psali jinak. Jquery to jaksi sdruzuje. Ale take je psano dost amatersky a obcas se nektere veci chovaji nebo jmenuji dost nelogicky proti php.

ajax - je zkratka pro prenos udaju mezi serverem a prohlizecem. Ajax funkce jsou soucasti javascriptu. Prilis nechapu, co jsi tim ajaxem chtel napsat.
js: form.submit(), XMLHttpRequest pro FF nebo ActiveXObject pro IE (post, get)
jquery: jQuery.post(), jQuery.get()

Vaše odpověď


Prosím používejte diakritiku a interpunkci.

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvě-sta čtyřicet-sedm:

0