Autor Zpráva
BuGeR
Profil
Zdravím.
Na škole mě vždy učí, že nastavovat CSS vlastnosti "řádkově" (tzn. přímo do html značky do atributu style) je špatné.
Je prý nejlepší používat externí styly, popřípadě interní.
Chápu to, řádkové styly dělají tak trochu "nepořádek" v HTML kódu, zabírají místo, a pokud bych je chtěl nějak globalně změnit, tak musím ve všech souborech, kde je používam.
Jelikož řádkové styly používam většinu v kódu, který PHP generuje všude možně, tak úprava není takový problém - spíš je pro mě upravovat CSS vlastnosti jednotlivých elementu přímo v HTML kódu, pohodlnější a rychlejší, než abych musel otevírat nějaký externí CSS soubor, tam to hledat a měnit.
Otázka je prostá. Je řádkový styl opravdu takové ZLO?
Díky :)
panther
Profil
BuGeR:
Jelikož řádkové styly používam většinu v kódu, který PHP generuje všude možně, tak úprava není takový problém
sice se to dá upravit relativně snadno, ale je to neskutečný balast v kódu. Stejně snadno se dá upravit třída elementu a její definice v CSS.

než abych musel otevírat nějaký externí CSS soubor, tam to hledat a měnit.
pokud máš systém, víš, kde co v CSS je. Nebo, pokud máš alespoň šikovný editor, nalezení dotyčné třídy je otázkou pár sekund (Ctrl+F, „.nazev-tridy“, enter).

Je řádkový styl opravdu takové ZLO?
v generovaném kódu ani moc ne, ale to neznamená, že bych jej schvaloval.

Pro inline styl bych našel jedno využití, kde bych jej nepovažoval za úplné zlo - a sice, pokud chci ostylovat něco, co se nikde jinde vyskytovat nebude (nebo v generovaném kódu se bude vyskytovat na max. pár místech). Přesto bych ale řekl, že externí stylopis má svoje kouzlo.

Pokud však k projektu nebude přistupovat nikdo kromě tebe, je asi na tobě, jak styl psaní zvolíš - nehledě na rady zde.
Str4wberry
Profil
Není. Pokud ti jeho používání nejvíce vyhovuje, tak není důvod používat něco jiného.
BuGeR
Profil
Děkuji za vyčerpávající odpovědi :-)
DoubleThink
Profil *
BuGeR:
V každém případě řádkové styly indikují špatný návrh aplikace. Pokud bys dodržoval nějaký návrhový vzor, neměl bys v PHP s určováním vizuálního stylu vůbec přijít do styku.
BuGeR
Profil
DoubleThink:
Jasný no, chápu.

Vaše odpověď


Prosím používejte diakritiku a interpunkci.

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvě-sta čtyřicet-sedm: