Autor Zpráva
baruse
Profil
Ahoj, poradili byste mi prosím, jak si poradit s pozicováním? Mám použitý relativní pozicování a z ostatních diskuzí sem pochopila, že problém bude asi v tom, přesto stejně nevim, co s tim. Nechápu, odkud si ty divy berou procenta - každý poslouchá trochu jinak. A pak proč u obsahu vůbec nefunguje nastavení výšky v procentech? V pixelech to poslouchá, ale v procentech se to vůbec neukončí.

Problém jde vidět tady:
http://lide.gymcheb.cz/~bazemli/metabolismus/pojmy.html

se stylopisem - metabolismusstyly.css

Dík.
Sir Tom
Profil
baruse:
Také ahoj,

představ si, že máš nějaký blok a v něm je vnořený dalš í blok. Ten vnější blok má určitou výšku. Když tedy zadáš vnitřnímu bloku výšku např. 60%, tak se to spočítá tak, že na výšku bude měřit 60% z výšky vnějšího bloku. Čili ty procenta "se berou" od vnějších bloků.
baruse
Profil
Sir Tom:
No takhle bych to chápala, akorát já mám oba ty divy v obalovacim divu, takže by měly být na stejný úrovni, ne?
Trejpa
Profil
baruse:
Pro rozvržení stránky je relativní pozicování krajně nevhodné.

Absolutní pozicování rozhodně není pro začátečníky, kteří nedomýšlejí důsledky nastavování výšek elementů a jejich vyjmutí z obsahu.

Pokud vytváříš stránky, využij plynulého skládání prvků za sebe bez velikostního omezování. Obvykle se omezuje jen šířka u jednoho vše obalujícího (vystředěného) bloku. Bloky, které budou vedle sebe, umisťuj pomocí ukončeného plavání.

Procenta velikostí bloků se vypočítávají z velikosti nadřazeného bloku (z volného místa). Ten má vždy šířku (aktuální), ale už ne vždy výšku - ta je ve výchozím stavu automatická (proměnná) a procenta se z ní nevypočítávají. Jediným řešením je zadat nadřazenému bloku výšku. Obvykle se to používá pro pevné ukotvení patičky ke spodnímu okraji okna nebo pro svislé vycentrování stránky (pomocí html, body { height: 100% }). Jinak je využití diskutabilní, výška se obvykle nenastavuje, aby neomezovala ty, kdo mají například jinak nastavenou velikost písma.

No takhle bych to chápala, akorát já mám oba ty divy v obalovacim divu, takže by měly být na stejný úrovni, ne?
Pokud je z dokumentu vytrhneš napozicováním jinam, tak už se navzájem neovlivňují. Tam už nemají důvod dodržovat rozměry podle původního rodičovského elementu ani svých sourozenců.
baruse
Profil
Tak teď tomu moc nerozumím. Bez velikostního omezování znamená, že tomu nemám nastavovat výšku a šířku? Jak pak teda docílim, aby to nějak vypadalo?


AA, tak jsem objevila chybu s počítáním procent :) nezapočítala jsem tam padding... akorat pořád si nevim rady s tou výškou - mám ji teda nějak nastavovat?
Trejpa
Profil
baruse:
Bez velikostního omezování znamená, že tomu nemám nastavovat výšku a šířku?
Ano, kde to není potřeba, tak nenastavovat. Hlavně výška je silně omezující.

Jak pak teda docílim, aby to nějak vypadalo?
Tak jako v příkladu. Jediné pozicování je tam použito na vystrčení těch dvou malých nesmyslů vedle hlavního nadpisu, jinak text nechávám volně plynout. O mezery se postará vhodný margin, případně padding.
baruse
Profil
No tak to teda koukám :)

Tak díky za rady a přeju pěkný den :)
Pokec
Profil *
baruse:
Ještě bych doporučil předělat menu z tabulky na seznam. Při větším rozlišení není sice rozdíl, ale v menších se velikost menu přizpůsobí obsahu. Stačí si zúžit okno a menu začne vylézat z obalovacího divu. Zhruba nějak takto.

Trejpa:
Dovolil sem si upravit tvou ukázku. Pokud by to způsobilo jakékoliv problémy či rozhořčení tak se stačí ozvat a napravím to.

Vaše odpověď


Prosím používejte diakritiku a interpunkci.

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvě-sta čtyřicet-sedm: