Autor Zpráva
Selnarová
Profil *
Dobrý den, chtěla bych poradit, jak mám udělat odkaz ze začátku stránky na konec. Validátor mi píše, že css nepodporuje href.. můžete mi prosím poradit?
<p> <a href="#ahoj"> Sjeď dolů. </a> </p>
<p><a name="ahoj"> </a> </p>
candiess
Profil
Selnarová:
Uvedený kód není CSS ale HTML, mohla byste prosím uvést odkaz na stránky + validátor, který vám to hlásí?
peta
Profil
A co hlasi presne?
"css nepodporuje href"
V prikladu neni zadny css zapis.
href="#ahoj" neni totez jako
<style>#ahoj {}</style>
a bezny validator by na to nemel reagovat. Jestli si to spletl, tak je to sunt. Ale muze to hlasit legalne, protoze neni nektery prvek spravne ukoncen. To by chtelo cely kod.

Tohle je funkcni reseni
<p> <a href="#ahoj"> Sjeď dolů. </a> </p>
<p><a name="ahoj"> </a> </p> 

Maximalne by to slo resit pres id, pry je to lepsi, ale ne vzdy to ve starsich prohlizecich jelo.
<p> <a href="#ahoj"> Sjeď dolů. </a> </p>
<p><a id="ahoj"> </a> </p> 
panther
Profil
Selnarová:
hledáš záložky, někdy též kotvy.

Nesouvisí to přímo, ale jelikož začínáš, měla bys vědět, že <p> je odstavec (z anglického paragraph). Ani jeden z tebou uvedených dvou řádků odstavcem rozhodně není.
Selnarová
Profil *
hlásí mi to validator http://validator.w3.org/. Takže jestli jsem to dobře pochopila, tak <a href="#ahoj"> funguje pouze v HTML a ne v css. A když tam napíšu <style>#ahoj {sjeď dolů}</style> mělo by to tedy fungovat? (jak bude vypadat příkaz na který odkazuji? taky<style>#ahoj {}</style>?)
panther
Profil
Selnarová:
funguje pouze v HTML a ne v css.
HTML a CSS nejsou synonyma, každý z nich slouží k něčemu jinému. A každý má jinou syntaxi.

A když tam napíšu <style>#ahoj {sjeď dolů}</style> mělo by to tedy fungovat?
ne. Četla jsi odkaz v [#4]? Nečetla, že?

Vůbec jsi nepochopila, k čemu HTML a CSS slouží. CSS slouží pouze k nastavení vzhledu jednotlivých prvků na stránce, možná ti pomůže CSS styly - úvod. Do lsožených závorek se píší pouze vlastnosti se se svými hodnotami, je jich poměrně úzký seznam.
peta
Profil
Selnarová: Ukaz cely kod, ktery posilas do toho validatoru, at muzeme videt stejne chyby. Pripadne mi to posli na mail, peter.mlich@volny.cz.

<p> <a href="#ahoj"> Sjeď dolů. </a> </p>
<p><a name="ahoj"> </a> </p> 
Proste, co jsi napsala, je spravne. A kdyz to dam do http://validator.w3.org/ (Validate by Direct Input), tak napise
/!\ Warning Unable to Determine Parse Mode!
/!\ Warning No DOCTYPE found, and unknown root element. Aborting validation.
<i> Info No Character encoding declared at document level
<i> Info Using Direct Input mode: UTF-8 character encoding assumed
Validation Output: 2 Errors
(x) Error Line 1, Column 1: no document type declaration; will parse without validation
(x) Error Line 2, Column 3: document type does not allow element "P" here
Coz znamena neznamy doctype, neznama znakova sada, neznamy typ dokumentu a nepovolene P (protoze nevi, co parsuje)

<!doctype html>
<html>
<head>
<title> nazev </title>
</head>
<body>
<p> <a href="#ahoj"> Sjeď dolů. </a> </p>
<p><a name="ahoj"> </a> </p>
</body>
</html>
Kdyz to upravim, nastavim mu Encoding:utf-8, kliknu na revalidate, pise:
<i> Using experimental feature: HTML5 Conformance Checker.
<i> Info No Character encoding declared at document level
<i> Info Using Direct Input mode: UTF-8 character encoding assumed
/!\ Line 8, Column 18: The name attribute is obsolete. Consider putting an id attribute on the nearest container instead.
Ze pouzivam validator html 5, opet kecy o kodovani a chybu, ze pouzivam zastarale name a mam pouzit id.
Kdyz to zmenim na <p><a id="ahoj"> </a> </p>, tak uz zadne vykricniky nehlasi. Cili kod, ktery jsi uvedla je spravne.

HTML tahák
[A] Html je jen toto http://www.jakpsatweb.cz/html/ (vpravo seznam).
[B] Css je pak toto http://www.jakpsatweb.cz/css/ (vpravo seznam).

Kdyz chces pouzit css, zapisuje se to jako
1. interni styl
<style>#papa {color:#f00;}</style>
<p> <a href="#ahoj" id="papa"> Sjeď dolů. </a> </p>
2. externi
<link rel="stylesheet" type="text/css" href="adresar/jmeno_souboru.css" />
<p> <a href="#ahoj" id="papa"> Sjeď dolů. </a> </p>
V souboru jmeno_souboru.css je pak jen
#papa {color:#f00;}
<p> <a href="#ahoj" id="papa"> Sjeď dolů. </a> </p>
3. vlastnost tagu
<p> <a href="#ahoj" style="color:#f00;" id="papa"> Sjeď dolů. </a> </p>
-
color:#f00; - nastav barvu textu na cervenou
#papa - je id tagu v zapise pro css, pro ktery to plati (id="papa")

<style>#ahoj {sjeď dolů}</style>
Tohle je nesmysl. Hledej tag s id=ahoj a u nej nastav vlastnost "sjeď dolů".
<style><p> <a href="#ahoj"> Sjeď dolů. </a> </p></style>
Tohle je take nesmysl, protoze mezi tagy <style> lze zapsat jen text podle pravidel css. Ty jsou jina nez u html.

Css slouzi jen na upravu vzhledu html tagu. Nic vic.
Html tagy slouzi jen na ohraniceni casti textu stranky. Treba, kdyz chces text tucne nebo tabulku, obrazek. Ohranicenou cas je mozne pak vzhledove pomenit pomoci css (misto tucne to bude tucne a cervene b {font-weight:bold; color:#f00;}, vsechny tagy b budou cervene).

Vaše odpověď


Prosím používejte diakritiku a interpunkci.

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvě-sta čtyřicet-sedm:

0