Autor | Zpráva | ||
---|---|---|---|
Amunak Profil |
#1 · Zasláno: 10. 9. 2012, 20:55:00
Narazil jsem na tenhle příspěvek. Napadla mě otázka, jeslti je použití nových HTML5 tagů vyloženě špatné, pokud se postarám o zpětnou kompatibilitu. Pro prohlížeče neexistující tagy si nastyluji (
display: block ) a pro IE používám javascriptový fix.
Nemá to sice příliš velké výhody, ale třeba to do budoucna něco přinese. Když nic jiného, kód se mi lépe čte a je o pár bajtů (ušetřených na id="") kratší (přičemž to druhé zabije zmiňovaná JS knihovna). |
||
shaggy Profil |
#2 · Zasláno: 10. 9. 2012, 20:56:15
Amunak:
Ja otočím tvoju otázku - je použitie sémantických HTML5 tagov nav, article ai. výhodou? Čo ti prinesie ich použitie? |
||
panther Profil |
Amunak:
k čemu je dobré používat něco, co pak musíš látat zbytečným JavaScriptem, když můžeš použít fungující řešení? Jen kvůli kůlovitosti? „třeba to do budoucna něco přinese“ než to budoucno nastane, každý dnes vytvořený web projde mnoha redesigny. „kód se mi lépe čte a je o pár bajtů“ stejně musíš jednotlivé elementy od sebe ID/třídou/kontextem oddělit, pokud budou použity více než jednou. Ani v současném HTML nemusíš používat mnoho tříd/idéček, umš-li správně zacházet s kontextovými selektory. „(přičemž to druhé zabije zmiňovaná JS knihovna“ včetně dalšího requestu na server. Ještě je zde druhá věc - jseš si jist sémantikou nových značek? Mnoho lidí v tom má bordel větší než ve „starém“ HTML. A jseš si jistý, že máš v malíčku sémantiku současných značek? Třeba bys ty ID také ušetřil. |
||
Amunak Profil |
shaggy:
To jsem právě nechtěl :-) Přinese mi přehlednější kód a do budoucna čekám, že to třeba web trochu víc zpřístupní pro vyhledávače, možná i pro hlasové čtečky a podobná zařízení. panther: „Jen kvůli kůlovitosti?“ Svým způsobem ano. „než to budoucno nastane, každý dnes vytvořený web projde mnoha redesigny.“ Říkám si, že čím dříve a rychleji se to rozšíří, tím dříve budoucno nastane. Navíc web který předělávám teď funguje již pět let téměř nezměněný a přesto stále plní svůj účel (jde o prezentaci živnostníka). Očekávám, že se po redesignu dalších několik let nezmění. „Ještě je zde druhá věc - jseš si jist sémantikou nových značek? Mnoho lidí v tom má bordel větší než ve ‚starém‘ HTML. A jseš si jistý, že máš v malíčku sémantiku současných značek? Třeba bys ty ID také ušetřil.“ Určitě ne úplně v malíčku, ale snažím se. Přestože využívám všechny možné značky (od body přes address až po menu), kvůli designu tam mám i pár divů (mezi těmi html5 značkami). Bez nich by jich tam bylo dvojnásob. |
||
panther Profil |
#5 · Zasláno: 10. 9. 2012, 21:06:44
Amunak:
„do budoucna čekám, že to třeba web trochu víc zpřístupní pro vyhledávače, možná i pro hlasové čtečky a podobná zařízení.“ a nebylo by lépe psát pro současná „podobná zařízení“ než možná budoucí? Výhody zatím nejsou nijak valné, převažují nevýhody. Víš o nich, tak si to v hlavě srovnej a použij, co uznáš za vhodné. „Říkám si, že čím dříve a rychleji se to rozšíří, tím dříve budoucno nastane.“ bohužel, jeden živnostnický web tomu rozšíření v globálním měřítku mnoho nepomůže :-) |
||
Chamurappi Profil |
#6 · Zasláno: 10. 9. 2012, 23:37:19
Reaguji na Amunaka:
Viz Císařovy nové značky. „ale třeba to do budoucna něco přinese“ „čím dříve a rychleji se to rozšíří, tím dříve budoucno nastane“ A jak jsi na tom zainteresovaný, aby zrovna tohle budoucno nastalo? Stejné báchorky se tvrdily i o XHTML, drtivá většina lidí neměla žádnou představu, co by ta budoucnost přinesla, ale stejně o ní básnili jako o cíli, kterému je zapotřebí houfně jít naproti. Prosazovat nové technologie jako náboženství mi přijde extrémně zvrácené — nehledě na to, jestli se uchytí, nehledě na to, jestli jsou opravdu dobré. |
||
Časová prodleva: 13 let
|
Toto vlákno je staré, již dlouho do něj nikdo nepřispíval.
Informace a odkazy zde uváděné už nemusejí být aktuální. Nechcete-li řešit zde uvedenou konkrétní otázku, založte si vlastní vlákno, nepište do tohoto. Vložíte-li sem nyní příspěvek, upoutáte pozornost mnoha lidí a někteří z nich si jen kvůli vám přečtou i všechny předcházející příspěvky. Předpokládáte-li, že váš text skutečně bude hodnotný, stiskněte následující tlačítko:
Běda vám, jestli to bude blábol.
0