« 1 2 »
Autor Zpráva
pedro-7
Profil
Mam problem ked si nacitam daky clankom z mysql tak na stranke mi to uplne zblbe musi to byt bez diakrtiky lebo inac mi napriklad á uplne inac napise neviete co by som tam mal zmenit??
Tori
Profil
Asi máte jiné kódování češtiny v databázi a jiné na stránce. Koukněte do databázového FAQ, jak nastavit, aby z DB přišly správné znaky. Pak se ještě musí shodovat kódování, které zadáváte v HTML hlavičce (tag <meta>), a myslím že i kódování, ve kterém je uložený php skript, který čte data z db a zobrazuje je.
btw není to syntax, ale diakritika, kdyžtak opravte titulek vlákna.
pedro-7
Profil
pozriem to


nejde to tu je moj php kod ktory funguje.. ale zobrazuje mi zlu syntax...


<!DOCTYPE HTML PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4.01 Transitional//CZ">
<html>
<head>
<style>
.popis{color:red;}
.text{text-align:justify;color:black;}
img{float:left;padding:4px;border:1px solid black;}
</style>
</head>
<body>
<?php
mysql_connect("localhost","uzivatel","heslo") or die ("neda sa pirpojit");
mysql_select_db("portal") or die ("neda sa pripojit ");
");
$vysledok=mysql_query("SELECT povolenie 
FROM uzivatelia
WHERE login = 'pedro7'");

if(mysql_result($vysledok,0,"povolenie") =="true") {?>
<?
$vysledokk=mysql_query("SELECT nazov,telo,popis,obrazok,rubrika,id_autora FROM filmy ;") or die ("chyba v databazi,kontaktujte administrátora stránky Pedra7");
while($riadok=mysql_fetch_object($vysledokk))
   {
 ?>
                  <div class="popis">
                  <form action="vymazat.php" />
          <?  echo "<img src= $riadok->obrazok  width=\"130\" height=\"170\" <br><br>   ";echo $riadok->nazov;  
echo "<div class=\"text\">".$riadok->popis."  </div>  ";          
             echo "<input type=\"hidden\" name= \"autorr\" value=\"$riadok->nazov\"> <input type=\"submit\" value=\" Odstrániť\" >  "?> </div>
          
                      </form>                                   
<form action="zmento.php">
 <input type="hidden" name="zmento" value="<? echo $riadok->id_autora; ?>">
 <input type="submit" value="Edituj" />
</form>
            
          
          
         
    <? }?>     
<? }           


else

    { ?>
 
    <?
$vysledok=mysql_query("SELECT uzivatelia.login,uzivatelia.povolenie, filmy.nazov, filmy.popis, filmy.obrazok
FROM filmy, uzivatelia
WHERE filmy.id_uzivatel = uzivatelia.id_autora AND uzivatelia.login='Pedro7'");
while($riadok=mysql_fetch_object($vysledok))
   {
 ?>
        <? echo $riadok->nazov; ?>       
    <? }?>



    <? }  ?>


 </body>
 </html>
_es
Profil
pedro-7:
tu je moj php kod ktory funguje
Nemáš tam definované kódovanie: Čeština / cestina » Co je kódování
peta
Profil
A kde mas napsany mysql radek SET NAMES? (1)
Kde mas napsany php header() s kodovanim? (2)
Kde mas meta tag? (3)
Vzdyt tam nikde nemas uvedene, jake kodovani vlastne pouzivas. A pokud to nepomuze, pak mas pravdepodobne take chybne kodovani v databazi. Takze si databazi presypej do spravneho kodovani a pak bude spravne fungovat i SET NAMES.

(1)
Některé časteji řešené dotazy pro MySQL - FAQ » MySQL a čeština
FAQ, (skoro prvni radek, tezke si nevsimnout)
mysql_query("set names utf8");

(2)
http://cz1.php.net/manual/en/function.header.php
pete at flifl dot com 20-Jul-2004 04:08
<?php
   header('Content-Type: text/html; charset=utf-8'); 
?> 

(3)
Hlavička » meta
Příklad hlavičky
<head>
    <meta http-equiv="content-type" content="text/html;charset=windows-1250">
</head>
pedro-7
Profil
peta:
<meta http-equiv="content-type" content="text/html;charset=windows-1250"> dal som tam toto a pridal som tam aj to z FAQ mysql_query()... ale stale mi to nejde neviem ked ten kod prepisem tak potom mi to ide nwm vazne kde mam chybu aj ked si to prepisujem cez vlastny redakcny system tak mi vyhodi if chuby ze databaza mysql nevie zapisat znaky ale ked to robim cez phpmyadmin tak mi to ide... fat neviem..
Tori
Profil
pedro-7:
V jakém kódování to máte uložené v databázi?
pedro-7
Profil
Tori:
UTF8
Tori
Profil
pedro-7:
UTF8
Tak tomu musí odpovídat i hlavička: <meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=utf-8">
pedro-7
Profil
teraz to ide, ale len udaje z databazy ale udaje ktore mam spravene ako input alebo napisane reklamy tak tie mi zas teraz zblbli.. v input co mam s diakritikou mi spravi stvrcek a dal som tam 2 meta aj windows aj utf8
Tori
Profil
pedro-7:
dal som tam 2 meta aj windows aj utf8
Dejte tam jen to kódování, ve kterém se má stránka zobrazit, takže utf-8. peta uváděl to win-1250 jen jako příklad, tak vás tím bohužel spletl.
pedro-7
Profil
Tori:
Dal som tam to jedno ale nejde to aj tak.. neda sa prestavit jazyk v mysql na win-1250?? a potom by to suhlasilo..
_es
Profil
pedro-7:
Musíš mať nastavené a použité všade rovnaké kódovanie - v HTML (PHP) kóde aj v databáze - ak je niekde nejaký text uložený v inom kódovaní, tak ho musíš celý znovu prepísať/prekonvertovať do zvoleného kódovania - v tvojom prípade utf-8.
pedro-7
Profil
a kde nastavim aby mi islo v html utf-8???
_es
Profil
pedro-7:
a kde nastavim aby mi islo v html utf-8???
V textovom editore, ktorý používaš na písanie HTML (PHP) kódu.
pedro-7
Profil
isiel som do pspadu nastavenie/nastavenie programu. Tam som zaskrtol UTF-8 a nic stale nejde
_es
Profil
pedro-7:
Tam som zaskrtol UTF-8 a nic stale nejde
Aj si to potom uložil a skopíroval na stránku? Kódovanie v databáze si vyriešil?
pedro-7
Profil
v databaze som to tak spravil ze som dal exportovat udaje ulozil som si ich vo formate windows ako som mal v phpini dal som to naspet do databazy a potom mi nabehol zas dalsi iny jazyk neviem vobec preco mi to robi
Tori
Profil
pedro-7:
ulozil som si ich vo formate windows ako som mal v phpini
Kde se v php.ini nastavuje znaková sada nebo kódování češtiny (slovenčiny)?

"format windows" znamená kódování win-1250, ano? Jen se ujišťuju, jestli vám správně rozumím.

dal som to naspet do databazy a potom mi nabehol zas dalsi iny jazyk
Jak? Přes PHPMyAdmin jste přímo zkopíroval do formuláře SQL příkazy, nebo jste importoval .sql soubor, nebo jinak? Pokud import, nastavil jste v tom formuláři v jakém kódování je importovaný soubor uložený?

V jakém stavu je to teď?
1. jaké kódování je nastaveno u té databáze / tabulky / sloupce? Jde mi hlavně o to, jestli není jedna tabulka ve win-1250 a jiná v utf-8.
2. když např. pomocí PhpMyAdmin procházíte jednotlivé řádky v databázi - zobrazuje se diakritika všude špatně, všude správně, nebo někde správně a někde špatně?
Podle toho pak budeme pokračovat dál.
pedro-7
Profil
jednoducho povedane potrebujem prestavit v phpmyadmin jazky na win-1250.. kde to prestavim?
Amunak
Profil
pedro-7:
udělej to naopak, všechno převeď na UTF-8. Usnadníš si práci.

V PSPadu se kódování mění nahoře v menu: formát > UTF-8. Musíš to udělat pro kaaždý soubor který tam otevřeš (někdy je potřeba kliknout na to i když to už je zaškrtlé). Pak soubor uložíš a už je v UTF-8. Databáze je snad ve výchozím nastavení v Unicode, kdyžtak to snad nějak jde taky změnit. Pak už potřebuješ jen hlavičku v HTML - <meta charset="UTF-8">. Pro mysql občas funguje taky v [#5] zmiňované set_names.
pedro-7
Profil
Amunak:
Vdaka konecne mi to ide... :)
Teckerg
Profil *
Zdravím, mám docela podobnej problém, ale nepodařilo se mi ho vyřešit ani po přečtení tohohle vlákna.
V hlavičce mám <meta charset="UTF-8">, kód je uloženej v UTF-8, databáze taky UTF-8 (czech).
Ale na webu to místo Jméno píše JmĂ©no... Nevíte proč?
peteo
Profil
Teckerg:
ešte musíte v prehliadači nastaviť UTF-8.
V znakovej sade (v zobrazení), asi tam máte Windows-1250.
margin
Profil *
ešte musíte v prehliadači nastaviť UTF-8.
Raději bych zvolil "Automatický výběr", než takhle prohlížeč natvrdo přenastavit.
Další možnost je, že server posílá špatné hlavičky, ale to se stává zřídkakdy.
peteo
Profil
margin:
Raději bych zvolil "Automatický výběr

je mi ľúto, ale vo FF som túto voľbu nenašiel.
Mám natvrdo nastavené UTF-8 a zcela výnimočne sa i nejaká stránka zobrazí divne, ale to sú najčastejšie kadejaké rozsypané čajen
jenikkozak
Profil
peteo:
Mám natvrdo nastavené UTF-8 a zcela výnimočne sa i nejaká stránka zobrazí divne, ale to sú najčastejšie kadejaké rozsypané čajen
Kdybyste měl skutečně nastaveno, aby byla každá stránka brána jako UTF-8, rozsype se Vám i tato diskuse.
_es
Profil
peteo:
Mám natvrdo nastavené UTF-8
Asi máš nastavené, aké kódovanie sa má predpokladať u stránok s nedeklarovaným kódovaním.
margin
Profil *
peteo:
je mi ľúto, ale vo FF som túto voľbu nenašiel.
Je mi líto, nemám Firefox, ale podobnou volbu má IE, Opera i Chrome, a pokud si pamatuji, tak podobná volba je i v Linksu, Firefoxu a Safari.

Mám natvrdo nastavené UTF-8 a zcela výnimočne sa i nejaká stránka zobrazí divne
Kecáš, kdybys běl natvrdo nastavené utf-8, tak bys měl rozsypaná čaj třebas na stránkách této diskuse, protože používá kódování iso-8859-2.
peteo
Profil
margin:
veru hej, kecám, ruky rýchlejšie ako rozum a oči.
Samozrejme, nastavenie vo ff je možné Zobrazení/Znaková sada/Automaticky rozpoznat/Univerzální.

Je to jedna z z volieb ktorá je schovaná v submenu.
A pdľa toho, v akom kódovaní je stránka mám odfajknuté v menu Zobrazení/Znaková sada/(fajka) Středoevropské jazyky (ISO-8859-2) [alebo iné, podľa kódovania stránky].
« 1 2 »

Vaše odpověď


Prosím používejte diakritiku a interpunkci.

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvě-sta čtyřicet-sedm:

0