Autor | Zpráva | ||
---|---|---|---|
eanej Profil |
Zdravim,
začínám kódovat svou bakalářskou práci, od začátku navrhuji UI ve stylu workflow Mobile Up a rád bych věděl Váš názor, jestli není chyba používat HTML 5 tagy (header, section, article...) a pak sémantické konstrukce jako: <h1>Nadpis</h1> <article> <header> <h1> Nadpis příspěvku </h1> <p class = "tag-line"> <a href = "#">Ing. Igor Hnízdo</a> </p> </header> <p> Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Exercitationem, corporis dolor ex vero ratione ducimus nostrum iste quibusdam accusantium nobis! Deserunt, ratione ipsa facere inventore quod quam aut dolores eaque. </p> </article> a nebo to dělat klasicky ve stylu HTML 4: <h1>Nadpis></h1> <div> <h2>Nadpis prispevku</h2> <p>Text...</p> </div> Chtěl bych, aby i starší prohlížeče a prohlížeče na mobilních zařízeních dokázali zobrazit tento web s minimálními ztrátami na uživatelském zážitku. Byl bych taky rád, kdybych nebyl nucen používat externí knihovny jako modernizr.js apod, ale tomu se asi nevyhnu... Díky za rady a tipy, uvítám jakékoli články, který se touhle tématikou zabývají :-) |
||
anonymníí Profil * |
#2 · Zasláno: 11. 4. 2014, 17:32:12
eanej:
„kdybych nebyl nucen používat externí knihovny jako modernizr.js apod, ale tomu se asi nevyhnu...“ Nucen nejsi, pokud nebudeš používat neznámé tagy. Co tě vede k tomu, abys použil header, article a další, když s nimi jsou někde problémy (= prohlížeče je neznají a musíš kvůli nim stahovat tuny balastu)? Uživatelský zážitek bude při HTML4 přinejmenším stejný, ne-li větší (včetně hlasových čteček). |
||
eanej Profil |
anonymníí:
No mě se HTML 5 líbí už jenom proto, že nemusim přemejšlet, jakou úroveň nadpisu zrovna použít (třeba pak u vnořených twig/latté šablon), ale prostě použiju header > h1 a vyřešeno :-) Takže je to spíš moje pohodlnost :-D |
||
Kubo2 Profil |
#4 · Zasláno: 11. 4. 2014, 19:07:10
eanej:
Otázky týkajúce sa HTML 5 mi vždy pripomenú tento článok ([K.42]). Určite si to prečítaj. Máš šancu zmeniť svoj pohľad na HTML 5. |
||
anonymníí Profil * |
#5 · Zasláno: 11. 4. 2014, 20:08:01
eanej:
„ale prostě použiju header > h1 a vyřešeno“ A to je třeba zrovna špatná úvaha. No nic, kdybych ti měl radit, poradím ti, abys raději přemýšlel nad těmi úrovněmi nadpisů. |
||
eanej Profil |
#6 · Zasláno: 12. 4. 2014, 00:48:16
Kubo2:
Díky, super článek (i dost pobavil) :-D anonymníí: J usoudil jsem, že to tak bude lepší :-) |
||
Chamurappi Profil |
Reaguji na eaneje:
„nemusim přemejšlet, jakou úroveň nadpisu zrovna použít“ A bez HTML 5 musíš? Proč? Pokud kvůli tomu, aby to bylo správně — správně pro koho? „ale prostě použiju header > h1 a vyřešeno :-)“ Odkud jsi načerpal tuto vědomost? Podle specifikace <header> nevymezuje rozsah platnosti nadpisů. Z toho ryze formálního hlediska vnímání úrovní je úplně jedno, jestli použiješ <header> nebo <div> . Speciální vliv na sémantiku nadpisů mají mít jen <section> , <article> , <aside> a <nav> . (Tímto postřehem rozhodně nechci snižovat veledůležitost otázky, zda tato sémantická pravidla vůbec někdo reálně a správně implementuje — myslím, že spíš ne, takže je to v důsledku fuk.)
„Byl bych taky rád, kdybych nebyl nucen používat externí knihovny jako modernizr.js apod, ale tomu se asi nevyhnu...“ Děláš-li obyčejný web, nepotřebuješ velmi pravděpodobně vůbec nic k tomu, aby fungoval všude. Na mobilní zobrazení stačí jedna <meta> značka a pár předpisů @media v CSS.
„super článek (i dost pobavil) :-D“ Rádo se stalo :-) |
||
eanej Profil |
#8 · Zasláno: 12. 4. 2014, 13:17:20
Chamurappi:
To header > h1 je samozřejmě špatně, chtěl jsem napsat article :-) Nakonec jsem se rozhodl nepoužívat "nové" HTML 5 tagy, protože ani IE 10 nebylo schopné dobře určovat úroveň nadpisů :-( :-D |
||
Časová prodleva: 12 let
|
0