Autor Zpráva
Plackins
Profil
Zdravím, jak udělám aby tohle menu se rozbalovalo dolů tak, že když najedu na nějakou položku vysunou se dolů další 4 položky a ty hlavní se jakoby posunou pod ty ostatní? :) Díky
Marschmallow
Profil
Plackins:
Máš na mysli něco podobného, jako má Alza.cz ?
Plackins
Profil
Marschmallow
Ano, ale jen to dolů to do boku ne
Marschmallow
Profil
Plackins:
Zkus se podívat do jejich CSS a třeba něco vypátráš.
Zítra odpoledne se Ti na snad kouknu ;)
peta
Profil
Rozbalovaci ul-li seznam?
http://peter-mlich.wz.cz/web/js/prjpw/menu_rozbalovaci.html
Plackins
Profil
peta:
bez js to nejde?
CZghost
Profil
Plackins:
Ne. Pokud máš vypnutý javascript, nebude ti to fungovat. Budeš si ho muset zapnout, abys viděl, co to dělá.
Chamurappi
Profil
Reaguji na Plackinse:
V nových prohlížečích by to šlo i bez skriptu (v Exploreru až od verze 9), ale není to moc hezké.
Jinak je to klasická otázka na Skrývání a odkrývání textu (nebo na JPW: Skrývání a odkrývání textu na přání uživatele).
peta
Profil
Plackins: Jde, pokud mas k dispozici jiny programovaci jazyk, treba php.
jenikkozak
Profil
peta:
V současných verzích PHP bohužel funkce vytvor_mi_bez_js_menu_jako_ma_alza() není obsažená. Jak bys ji definoval?
CZghost
Profil
jenikkozak:
V současných verzích PHP bohužel funkce vytvor_mi_bez_js_menu_jako_ma_alza() není obsažená. Jak bys ji definoval?
Škoda, že tady není hodnotící systém, měl bys ode mne lajk :D
Marschmallow
Profil
CZghost:
Škoda, že tady není hodnotící systém, měl bys ode mne lajk :D
Už tady někde je - skrytý. Třeba se ho dočkáš ;)
peta
Profil
jenikkozak: Proc by rozklikavaci menu neslo udelat v php? Ze to ma alza udelana na hover neni podstatne, protoze v zadani ten priklad zadne hover nema, takze alza je vlastne uplne neco jineho nez chtel.
jenikkozak
Profil
Vůbec nevím, k čemu je tam to PHP potřeba. Pouč mě.
aDAm
Profil
jenikkozak:
děláš si srandu? Co takhle to menu generovat podle daného requestu?
CZghost
Profil
aDAm:
Na ovládání je ale stejně potřeba javascript a CSS, přes PHP může jenom vygenerovat strukturu...
Chamurappi
Profil
Reaguji na aDAma:
Z příspěvků tazatele jsem vyrozuměl, že by se rozbalení podmenu mělo obejít bez přecházení na novou stránku.

děláš si srandu?
Ta otázka je naprosto legitimí. Kdyby se na ni nezeptal on jízlivě, zeptal by se na ni nejspíš vážně tazatel. Proč by se neměla pokládat? Co je na tom tak zarážející?


Reaguji na peta:
Ze to ma alza udelana na hover neni podstatne, protoze v zadani ten priklad zadne hover nema
V zadání píše, že „když najede na nějakou položku, vysunou se dolů další 4“ a pak upřesňuje, že chce tamní svislé menu, které se také mění bez znovunačítání.


Reaguji na CZghosta:
Kdyby byla viditelnost podmenu čistě v režii PHP (tzn. rozbalení/sbalení = nalistování jiné adresy), tak by JS potřeba nebyl. Ale dělat menu takto bych důrazně nedoporučil, i při rychlém načítání stránek je to pro uživatele nepříjemné minimálně v tom, že pak prohlížečovým tlačítkem Zpět prochází mezi stavy menu…
CZghost
Profil
Chamurappi:
Ale dělat menu takto bych důrazně nedoporučil, i při rychlém načítání stránek je to pro uživatele nepříjemné minimálně v tom, že pak prohlížečovým tlačítkem Zpět prochází mezi stavy menu…
O důvod víc, proč to dělat javascriptem :) PHP se prostě na tohle nehodí, na vypsání struktury do kódu ano, ale funkci přenechat prohlížeči.
Chamurappi
Profil
Vyrobil jsem ukázku rozklikávacího menu bez použití JS, která funguje i ve starších Explorerech (pravděpodobně už od verze 5.5).
Bubák
Profil
Udělal jsem fork http://kod.djpw.cz/wycb :-)
<input id="menu1" type="checkbox">
Jsem změnil na:
<input id="menu1" type="radio" name="menu"> obdobně je potřeba změnit všechny inputy v menu

Ale takovou úpravu by měl zvládnout každý začátečník, co si něco přečte o HTML.
CZghost
Profil
Chamurappi:
Funguje i v Chromu :)
rafej
Profil
Hmm, vypadalo to úžasně, ale nefunguje mi to v IE verze 5.5-8 na Windows Vista. Může to někdo další potvrdit?
Různé verze Firefoxu a Chrome fungují.
CZghost
Profil
Bubák:
Tvůj kód funguje špičkově, až na jednu drobnost: menu nejde zase zavřít, což ale většina lidí nepostřehne, neboť není moc lidí, co menu zase zavřou, pokud nic nenajdou. Je dost lidí, co za sebou nezavírají ani dveře :D
Chamurappi
Profil
Reaguji na CZghosta:
Funguje i v Chromu :)
Nezmiňoval jsem samozřejmé. I když jsem to tedy v Chromu netestoval. Všechny nové prohlížeče znají :checked.


Reaguji na rafej:
nefunguje mi to v IE verze 5.5-8 na Windows Vista
Pokud to testuješ na něčem jiném, než je skutečný nativní Explorer (což usuzuji z toho, že do Visty verzi 5.5 nejde normálně dostat), tak tam to fungovat nemusí.
Mám svoji ukázku vyzkoušenou na Explorerech 6 a 8.

Nefunguje to s vypnutým JavaScriptem, tedy přesněji řečeno JS a behavior mají jeden společný vypínač. Tudíž je to vlastně jen kuriozita, že to lze vytvořit bez napsání jakéhokoliv JS, ale prakticky to nerozšiřuje cílovou skupinu.


Reaguji na Bubáka:
Udělal jsem fork http://kod.djpw.cz/wycb :-)
Ten ve starších Explorerech funguje jinak než jinde, protože v nich nerozhoduje stav zaškrtnutí, ale událost kliknutí.
Bubák
Profil
Chamurappi:
Ten ve starších Explorerech funguje jinak než jinde, protože v nich nerozhoduje stav zaškrtnutí, ale událost kliknutí.
Skutečně, aspoň vyzkoušet jsem to mohl :o)

rafej:
nefunguje mi to v IE verze 5.5-8 na Windows Vista.
Spolehlivý výsledek bys dostal na PC se starým Explorerem nebo ve virtuálním stroji. Microsoft nabízí ke stažení ISO obrazy systémů s prohlížeči.

Vaše odpověď


Prosím používejte diakritiku a interpunkci.

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvě-sta čtyřicet-sedm: