« 1 2
Autor Zpráva
Bubák
Profil
CZghost:
Tím si ale trochu pobouříš milovníky smartphonů...
Díky za vysvětlení, nevěděl jsem.
Chamurappi
Profil
Reaguji na CZghosta:
což je IE 9 a menší, jenže ty na mobilu nejsou
Jsou. Já mám dokonce dva takové telefony. O mobilním Exploreru 9 jsem i napsal článek.

Tím si ale trochu pobouříš milovníky smartphonů, kteří brouzdají častěji na mobilu
Větší spokojenost uživatelů kvalitnějších displejů je prakticky neměřitelná. Jednak proto, že většina lidí nemá mobil s tak dobrým displejem, jednak proto, že ti s dobrým displejem na mobil stejně nekoukají zblízka, jednak proto, že jim je to celkem putna. Nezobrazení obrázku ve starším Exploreru má mnohem výraznější (a samozřejmě negativní) efekt.
CZghost
Profil
Chamurappi:
Nezobrazení obrázku ve starším Exploreru má mnohem výraznější (a samozřejmě negativní) efekt.
A to je právě důvod rastrové náhrady. IE 9 a nižší totiž neumí zobrazit SVG obrázek na stránce, ať už je vložen jako element <img> nebo jako pozadí. Devítka umí zobrazit SVG individuálně, když zadáš přímo adresu SVG souboru do adresního řádku, ale jinak ne. IE 10 a novější už tuto chybu nemají a respektují SVG i v HTML a CSS.
xlifer
Profil
Plaváček:
Proč ne, klidně (i když bych raději použil STRONG).
A proč B ne a raději STRONG, který je i kratší na zápis? To se jako už s B nepočítá nebo má menší váhu? Myslel jsem, že B/STRONG jsou na stejné úrovní, resp. synonymum.

Plaváček:
Jen tím přicházíš o kousek lepší přístupnosti.
V čem konkrétně?

Škoda, že neexistuje nějaký validátor semantiky nebo přístupnosti.

Petr ZZZ:
Dávám hlas definičnímu seznamu, se kterým jsem se sice před čtyřmi lety trochu trápil, který ale má své kouzlo a který mám rád. :)
Určitě na tom něco bude, pokusím se tomu přijít na chuť.

Obecně...

Chtěl bych používat nejlepší a správné řešení, ale mám pocit, že když si zobrazím HTML kódy náhodně vybraných webů z vyhledávačů na různé odvětví, tak myslím, že takové pravidla, které se zde snažím naučit, resp. zjistit jak to ma být správně, dodržuje jen velmi málo kóderů.

Nevím, možná jsem jen narazil na špatné weby, ale rozhodně se tím více jak 50% lidí co tvoří HTML kódy nějak moc netrápí, nějakou sémantikou, aspoň mám takový pocit.

Prohlížeč špatně napsané HTML "spolkne", upraví si jak potřebuje, což je především jeho účel a práce a uživatelovi zobrazí použitelný výsledek. Uživatel tomu nerozumí, takže ho zajímá výsledek a jestli si čte článek v sémantickém HTML kódu nebo nikolv, vůbec neřeší.

To neznamená, že tím chci naznačit, že je to jedno jak se to dělá, jsem rozhodně pro dodržování pravidel, jen možná určitá skupina to dělá jakoby pro pocit, že to mají dobře napsaný, ale kdo to ocení? :-) (zamyšlení)

Na vše jsou nějaké standardy, ale jak se říká, ty jsou tady od toho, aby je bylo možné porušovat...
Chamurappi
Profil
Reaguji na CZghosta:
Devítka umí zobrazit SVG individuálně, když zadáš přímo adresu SVG souboru do adresního řádku, ale jinak ne.
Není pravda. SVG v devítce funguje úplně normálně.


Reaguji na xlifera:
Myslel jsem, že B/STRONG jsou na stejné úrovní, resp. synonymum.
Podle specifikací nejsou, fakticky jsou.

Škoda, že neexistuje nějaký validátor semantiky
Chtěl bys strojově kontrolovat správnost strojového popisu významu textů? :-)
Stroj bez těch značek význam textů nezná — proto mu je tam přeci dáváš.

jen možná určitá skupina to dělá jakoby pro pocit, že to mají dobře napsaný, ale kdo to ocení? :-)
V podstatě máš pravdu. Většinou se ale sémantický kód trochu pohodlněji styluje a musí se nad ním méně přemýšlet.
xlifer
Profil
Chamurappi:
Podle specifikací nejsou, fakticky jsou.
Zajímavé pravidlo, pak ale kdo se v tom má vyznat :-) Ach ty standardy, specifikace.... Nicméně z toho tedy plyne, že chci-li být ve skupině lidí co to dělá správně, tak mám výhradně používat jen STRONG, ano?

Stroj bez těch značek význam textů nezná — proto mu je tam přeci dáváš.
Samozřejmě chápu, bylo myšleno s nádsázkou...

V podstatě máš pravdu. Většinou se ale sémantický kód trochu pohodlněji styluje a musí se nad ním méně přemýšlet
A proto vypadá vše jak vypadá a ani se nedivím, že spoustá lidi vlastně aní neví co je správně a co ne, když to vše nějak vždy funguje. Paradoxem pak ale je, že když se to dělá sémanticky a správně, tak je to pohodlnější a je s tím ještě méně práce.

Ale je tady, stále to ale...

Když někomu vytvoříte web a ten slouží dobře, funguje, uživatelé jsou spokojeni, byť je napsaný špatně, prasácky, nesémanticky, prohlížeč to doupraví, aby to bylo zobrazitelné... uživatelé nic nepoznají, protože když například nakupují v e-shopu, tak jim je fakt jedno, jestli tam je někde taková nebo maková definice v HTML kódu nebo CSS, hlavně, že zboží objednají a pak jim dojde domů :-)
Joker
Profil
xlifer:
Nicméně z toho tedy plyne, že chci-li být ve skupině lidí co to dělá správně, tak mám výhradně používat jen STRONG, ano?
Ale nedělal bych si z toho moc hlavu.

Úplně původně HTML sloužilo k formátování dokumentu, proto vznikly značky pro tučný text, kurzívu, podtržení, apod. Jak ale nároky na vzhled stránek rostly, prosadila se myšlenka, že HTML bude určovat logický význam obsahu a na formátování vznikly kaskádové styly.
Formátovací značky jako <b> byly zavrženy, ale zároveň vznikla značka <strong>, která je fakticky skoro stejná jako <b>, jen teoreticky místo „tučný text“ znamená „zdůrazněný obsah“.
Bubák
Profil
Joker:
Formátovací značky jako <b> byly zavrženy
Zrovna <b> a <i> zavrženy nebyly, Chamurappi ve článku na Webylonu skupinu takových značek vtipně označil jako netrefené.
xlifer
Profil
Joker:
Formátovací značky jako <b> byly zavrženy, ale zároveň vznikla značka <strong>, která je fakticky skoro stejná jako <b>, jen teoreticky místo ‚tučný text‘ znamená ‚zdůrazněný obsah‘.
Tady je to taky pěkně popsáno.
Možná jak na to reagují roboti vyhledáváčů, když narazí na B a nebo STRONG, což je tedy důraz?
Str4wberry
Profil
Formátovací značky jako <b> byly zavrženy, ale zároveň vznikla značka <strong>

Ještě upřesním, že značka <strong> byla už v první specifikaci HTML z roku 1993.
Plaváček
Profil
xlifer:

Možná jak na to reagují roboti vyhledáváčů, když narazí na B a nebo STRONG, což je tedy důraz?

1. Robotům je to jedno.
2. Prohlížečům v podstatě také.
3. Pouze některé starší verze screenreaderů (JAWS, Windows Eyes apod.) dokázaly tučný (nebo kurzívou) zvýrazněný text indikovat změnou hlasu. Fakt ale je, že pravděpodobně nikdy moc nerozlišovaly mezi strong a b.

Shrnuto a podtrženo, asi prozatím neexistuje žádný vážný důvod, proč ke zdůraznění používat právě element strong, když je k dispozici mnohem kratší b. Čili záleží pouze na tobě, jak se rozhodneš.
CZghost
Profil
Chamurappi:
Není pravda. SVG v devítce funguje úplně normálně.
To je zajímavé. Na notebooku mám IE 9 (vyšší tam kvůli Vistám nejde) a na jedné stránce JeČas.cz (teď si nevzpomenu na název) tam Str4wberry probíral použití vektorových obrázků jak v HTML kódu pomocí značky <img>, tak v CSS jako pozadí. Žádný obrázek se mi neukázal, měla to být ilustrace domečku, což znamená odkaz na domovskou stránku webu. Když si přepneš IE do režimu IE 9 a zkusíš si najít nějakou stránku, kde se používá vektorový obrázek (čistě jen vektorový obrázek; na Wikipedii ani nelez, tam jej nahrazují softwarově vyrobeným rastrem), na JeČas by to tam někde mělo být, tak mi vyfoť důkaz, že to jde. Nebo jinak. Stáhnout si pravý IE 9 do virtuální mašiny s připojením na net a zkusit to tam (bude to věrohodnější). Když se ti povede zobrazit v tomto prohlížeči SVG obrázek v kontextu HTML stránky (buď součást textu nebo pozadí), dám ti palec nahoru ;-) Nezapomeň přibalit zdrojový kód ;-)
Str4wberry
Profil
V Exploreru 9 skutečně SVG obrázek funguje.

Možná jste na jecas.cz četl o použití SVG jako CSS filtru, což skutečně v IE 9 nefunguje. Protože IE 9 ještě zná filter v původní podobě, ne kvůli problémům s SVG.

Ukázka: Test SVG obrázku
Výsledek v IE 9: www.browserstack.com/screenshots/f8e2b0dfe06d556f58ce95df387effa0b049ca1b
Chamurappi
Profil
Reaguji na CZghosta:
Když si přepneš IE do režimu IE 9 a zkusíš si najít nějakou stránku“ … „Nebo jinak. Stáhnout si pravý IE 9 do virtuální mašiny
Jak už jsem psal v příspěvku [#2], nosím skutečný Explorer 9 v kapse. Odkázal jsem v něm i na můj článek, kde píšu, že mobilní verze SVG umí, stejně jako desktopová. Takže buď mám při brouzdání v telefonu halucinace a sekl jsem se i při psaní článku (a nikdo z dvou tisíc čtenářů mě neopravil), nebo jsou tvá pozorování chybná.
CZghost
Profil
Str4wberry:
Ne, vyloženě použití obrázku jako resource. Možná jsem to vidět někde jinde, teď si opravdu moc nevzpomenu, ale vím jistě, že místo tlačítka se symbolem domečku se ukázalo prázdné tlačítko. Počítač mám poněkud pomalejší, tak jsem nechtěl zbytečně čekat při zkoušce v jiném prohlížeči. Zkusil jsem stránku refrešovat, jestli se třeba jenom nezapomněl natáhnout, nikoliv, prostě se neukázal.

Chamurappi:
nebo jsou tvá pozorování chybná
Zkusím najít tu stránku, vyzkoušet různé režimy zobrazení podle verze IE a dám ti vědět pomocí screenshotů.
CZghost
Profil
Bohužel, stránku jsem nenašel. Ukaž mi prosím screenshot z IE 9 na desktopu (možná i z mobilu) na stránce s použitým SVG jako resource (tj. vložený jako <img src="./img/mapa.svg" /> nebo jako pozadí v CSS background-image: url(../img/mapa.svg);)

Potom ti uvěřím...
Chamurappi
Profil
Reaguji na CZghosta:
Potom ti uvěřím...
Nepotřebuji, abys mi uvěřil :-)
Screenshoty ti neukážu, moc práce. Ty jsi přišel s nepravděpodobným tvrzením, na tobě je, abys ho dokázal.
Str4wberry
Profil
Ty mé odkazy jako důkaz funkčnosti SVG v IE 9 v podobě <img> i backgroundu nestačily?
CZghost
Profil
Chamurappi, Str4wberry:
Tak to mi hlava nebere. Fakt teď nevim, nevzpomenu si na stránku, kde to bylo (jednalo se o kulatá tlačítka, kde byl pěkný příklad s SVG ikonkou, která se mi v IE 9 neukázala), nevzpomenu si přesně, kdy to bylo (nejspíš někdy před měsícem nebo dvěma, nedával jsem tomu přílišnou váhu to řešit). Zajímavé, mně to nešlo a vám jo. Asi bude lepší, když to vypustím z hlavy, kdyby si někdo stěžoval, že se mu neukázal obrázek, o kterém jsem básnil, tak je to na vás :-)
Bubák
Profil
CZghost:
Tak to mi hlava nebere.
Nabízí se jednoduché vysvětlení. Nebyl IE ve quirk režimu?
Pokud jsem netrefil, což je docela možné, pomohla by jedině živá ukázka.
CZghost
Profil
Bubák:
Nebyl IE ve quirk režimu?
Tak to nevím, na zdrojový kód jsem se nedíval, a i kdyby jo, bylo to už minimálně před měsícem, takže bych si to stejně nepamatoval. Jak už jsem říkal, raději to vypustím z hlavy, nechci tím zatěžovat mozek svůj i ostatních :-)
« 1 2

Vaše odpověď


Prosím používejte diakritiku a interpunkci.

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvě-sta čtyřicet-sedm:

0