21. září bude sraz! Od 18.00 v restauraci Tradice v Praze u Anděla
Autor Zpráva
Petacv
Profil *
obrý den jsem začátečník a chci si na webu udělat tři vstupní okénka input či submint a le nevím jak získanou proměnnou zjistit, děkuji petacv@seznam.cz
Tomáš123
Profil
Petacv:
Väčšinou sa informácie z HTML formulárov spracúvajú pomocou PHP. Premenné môžeš na server posielať dvomi metódami a to GET a POST (jednu z nich uvedieš do atribútu method značky <form>).

Na strane servera sa potom k údajom dostaneš cez superglobálne premenné $_GET['hodnota-atributu-name-z-formularu'] respektíve $_POST['hodnota-atributu-name-z-formularu']. Zvykne sa i overovať, či užívateľ dané pole vyplnil, a či sú údaje valídne (napríklad v poli e-mail by sa mal nachádzať zavináč).

Dobrý zdroj pre začiatok je Péhápko: Učebnice PHP.
Petacv
Profil *
Tomáš123

Velmi děkuji, tak nějak jsem to tušil, ale to je pro mne dosti složité, chtěl jsem si pouze dát na web nějakou aplikaci či matematický výpočet, chci tam mít 3okénka pro vstup pro čísla a dole jedno které vygeneruje průměr a já s tím průměrem abych dále mohl pracovat, to bude spíš lepší v Javascriptu ?
lionel messi
Profil
Petacv:
to bude spíš lepší v Javascriptu ?
Je to skoro jedno. Každé riešenie má svoje výhody i slabiny. JS nezaťaží server, ale zhruba 1% ľudí (tými s vypnutým klientským skriptovaním) sa nespustí. PHP funguje všade, odošle však požiadavku na server, ťažko povedať, či je to potrebné, na druhej strane však v prípade tvojej jednoduchej aplikácie akékoľvek debaty o výkone strácajú význam.
Petacv
Profil *
díky ti moc, a ted kdo to zmákne ? :-D
lionel messi
Profil
Petacv:
ted kdo to zmákne ?
Najlepšie by bolo ukázať trochu vlastnej iniciatívy, nečakať, že to za teba spraví niekto druhý celé. Každý raz začínal a programovanie pre laika nie je v prvom momente dvakrát jednoduché, ale pokiaľ sa nebudeš snažiť, ďaleko to nedotiahneš.

Nevieme ani, pre aký jazyk si sa rozhodol (PHP vs. JS). Ohľadne PHP ti dobre odpovedal Tomáš123. Skús sa riadiť jeho pokynmi a pýtaj sa až, keď si naozaj nebudeš vedieť poradiť sám. Medzi JavaScriptom a PHP nie sú veľké syntaktické rozdiely, logika však bude musieť byť mierne odlišná.
Tomáš123
Profil
Petacv:
V JavaSripte i v PHP ide o programovanie. Pokiaľ ho nezvládaš ani na primitívnej úrovni, zmena prostredia nepomôže.

Ak by si počítal priemer z troch čísel, pričom by sa výpočet previedol iba v prípade, že by boli vyplnené všetky tri formulárové polia, šlo by poskladať takýto skript (PHP):
<?php
  if(isset($_GET['n1'], $_GET['n2'], $_GET['n3']) and is_numeric($_GET['n1']) and is_numeric($_GET['n2']) and is_numeric($_GET['n3']) {
    printf("Priemer čísel %f, %f a %f je %f.", $_GET['n1'], $_GET['n2'], $_GET['n3'], ($_GET['n1'] + $_GET['n2'] + $_GET['n3'])/3)
  }
  else {
    echo "Všetky formulárové polia musia byť vyplnené číselnou hodnotou";
  }
?>
Dúfam, že je to bez chyby. Formulár musí obsahovať tri polia označené atribútmi name s hodnotami 'n1', 'n2', 'n3'.
lionel messi
Profil
Tomáš123:
Dúfam, že je to bez chyby.
Áno, ale podmienku možno skrátiť na if(isset($_GET['n1'], $_GET['n2'], $_GET['n3'])). Pri prevedení matematickej operácie sa totiž vstup automaticky pretypuje na číslo.
Kubo2
Profil
Petacv:
a ted kdo to zmákne ? :-D

Myslím, že to budeš musieť byť ty. Dostal si dobré rady od kolegov vyššie, teraz je čas sám sa trochu prejaviť. Rozhodni sa medzi demonštrovanými riešeniami, pokús sa manuálne niečo zostaviť a vráť sa sem s konkrétnym problémom.
juriad
Profil
Já ukážu jak se pracuje s políčky v JavaScriptu: http://kod.djpw.cz/pkkb. Není to přímo průměr, ale snad je zřejmé, jak co funguje.
Tomáš123
Profil
lionel messi:
Pri prevedení matematickej operácie sa totiž vstup automaticky pretypuje na číslo.
Ja som nechcel, aby sa do bloku výpočtov vstúpilo, kým nie je jasné, o aký dátový typ sa jedná. Neošetrujem totiž možnosť, keď sa výpočet nevykoná. Takto by sa užívateľovi nič nezobrazilo. Opravte ma ak sa mýlim.

juriad:
Nerozumiem tým výpočtom. O čo tam ide. Zrejme trochu vyššia matematika.
Fisir
Profil
Reaguji na Tomáše123:
Nerozumiem tým výpočtom. O čo tam ide. Zrejme trochu vyššia matematika.
Kvadratické rovnice.

Jestliže a = 0, z kvadratické rovnice se stává lineární. Jestliže b = 0 a c = 0, každé x je řešením, jestliže pouze b = 0, rovnice nemá řešení. Pokud b ≠ 0, převedeme c na druhou stranu rovnice (uděláme z něj číslo opačné) a vydělíme číslem b. Získali jsme číslo x.

Jestliže a ≠ 0, počítáme s kvadratickou rovnicí, která může mít dva, jeden dvojnásobný nebo žádný kořen. Který z těchto případů to bude zjistíme výpočtem diskriminantu. Pokud je d < 0, kvadratická rovnice nemá řešení. Jestliže je d = 0, vypočítáme -b / 2 · a a výsledek je číslo x. Pokud je d > 0, kvadratická rovnice má dva kořeny a ty vypočítáme -b ± √(d) / 2 · a. Ve skriptu ale nejdříve vypočítáme -b / 2 · a a poté se rozhodne, jestli má rovnice jeden dvojitý kořen (v takovém případě vypíšeme výsledek) nebo dva kořeny (v takovém případě dopočítáme √(d), vydělíme 2 · a a odečteme / přičteme k -b / 2 · a).
Tomáš123
Profil
Fisir:
Ďakujem za vysvetlenie.

Vaše odpověď


Prosím používejte diakritiku a interpunkci.

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvě-sta čtyřicet-sedm:

0