Autor | Zpráva | ||
---|---|---|---|
Milan1236000 Profil |
Zdravím, našel jsem 2 odlišné vysvětlení poskládání na stránce.
Podle tohoto webu by měl být správně ten druhý tmavý obrázek. Ještě bych chtěl vědět, kam by se na tom druhém obrázku zakreslily tyto další: <details> <figcaption> <figure> <main> <mark> <summary> <time> Ale několikrát jsem i viděl požít <article> hned po BODY a do <articlu> teprve <header>, <nav> ... Vím, že jsou to jen slova nahrazující <divy>, takže je jedno, jak se použijí? |
||
lionel messi Profil |
Milan1236000:
Na podobné šablónovanie zabudni. Všetky zmienené HTML elementy pozná až IE 9, staršie ho bez štipky JS nebudú vedieť naštýlovať. |
||
Milan1236000 Profil |
#3 · Zasláno: 28. 7. 2015, 00:36:16
lionel messi:
To ano, podle tohoto bude mít problém 2,11% populace (IE 6, 7, 8 a FF 2) tohle zobrazit, ale to není zase tak hrozné, ne? Mimochodem, říkám si, kdo ještě může používat Chrome 4? :DDD |
||
lionel messi Profil |
Milan1236000:
> lionel messi: > To ano, podle tohoto bude mít problém 2,11% populace (IE 6, 7, 8 a FF 2) tohle zobrazit, ale to není zase tak hrozné, ne? Pri 1 000 návštevníkoch to bude zhruba 21,1 človeka. Na zlynčovanie jedného webmastera je to viac než dosť. Prečo hádzať polená pod nohy 2 percentám, keď sa bez toho môžeš v pohode zaobísť. Čo si od použitia nových značiek vlastne sľubuješ? |
||
Chamurappi Profil |
Reaguji na Milana1236000:
„ale to není zase tak hrozné, ne?“ Hlavně je ta ztráta úplně zbytečná. Je jedno, kolik procent to je, dokud je to víc, než kolik má z těch elementů přínos. Celkem jednoduchá matematika, ne? Obětuješ 2 % a získáš… co? Mimochodem, jakákoliv úmyslná oběť ti naruší zpětnou vazbu. „Mimochodem, říkám si, kdo ještě může používat Chrome 4? :DDD“ Já mám v práci staré Chromium. Co je na tom tak k smíchu? Chrome 4 je o rok mladší než Explorer 8 a drtivou většinu stránek zobrazí úplně v pohodě. „Vím, že jsou to jen slova nahrazující <divy>, takže je jedno, jak se použijí?“ Záleží, co je cílem. Jestli jen hezčí názvy v kódu, tak si klidně používej <milan> .
|
||
Joker Profil |
#6 · Zasláno: 28. 7. 2015, 07:58:40
Milan1236000:
I já si myslím, že se zbytečně komplikuje zobrazení ve starých prohlížečích a na druhé straně nejsou vůbec žádné výhody. K původnímu dotazu, obojí může být správně. Příklad uvedený ve specifikaci odpovídá tomu tmavému obrázku (<section> uvnitř <article>). Nicméně <section> je generický oddíl tematicky podobného obsahu a nemusí být jen uvnitř <article>. Čili i světlý obrázek může být správně (pokud by před článkem byl ještě nějaký blok obsahu). Jinak podle mě <section> prakticky duplikuje <div> (jediný rozdíl je, že teoreticky <div> neimplikuje žádný význam, zatímco obsah v <section> má spolu nějak souviset, nicméně skoro každý obsah seskupený v nějakém elementu spolu bude nějakým způsobem souviset). |
||
Milan1236000 Profil |
#7 · Zasláno: 28. 7. 2015, 09:52:35
lionel messi:
No, asi takhle. Mám tam plno divů s ID a CLASS, takže jsem to tímhle chtěl trochu zpřehlednit. Vzhledem k tomu, že je to jen maturitní práce (kterou možná budu v budoucnu rozšiřovat) je to zatím celkem jedno, zda tam budou tyhle popisující značky. Joker: Aha, tak to jo. :) Určitě schválně musím ten <milan> vyzkoušet. :DD Předpokládám, že se to také chová jako <div> , že?
Joker: Jasné, takže tyhle značky slouží jen k takovému popisu, aby se vědělo, co každý oddíl znázorňuje. Fajn. Díky všem. |
||
Bubák Profil |
#8 · Zasláno: 28. 7. 2015, 09:59:21
Milan1236000:
„Určitě schválně musím ten <milan> vyzkoušet. :DD Předpokládám, že se to také chová jako <div>, že?“ Ne, spíše, jako <span>
Pokud tě téma zajímá, koukni na http://jecas.cz/vlastni-html-znacky a na http://jecas.cz/vlastni-html-atributy. |
||
Tomáš123 Profil |
#9 · Zasláno: 28. 7. 2015, 10:31:35
Milan1236000:
Už dlhšie sa snažím pochopiť, ako sa dá táto časť HTML tak účinne argumentovať bez argumentov. Niektorí aspoň skúšali tvrdiť, že nové elementy zlepšujú pozície vo vyhľadávačoch. Pred pár mesiacmi sme o tom debatovali a zhodli sa, že je to kravina. „Mám tam plno divů s ID a CLASS, takže jsem to tímhle chtěl trochu zpřehlednit.“ Určite tam máš pre div ované, preclass ované a preid ované. Riešením takýchto problémov je naučiť sa písať čistý kód, nie meniť používanú verziu HTML. Plaváčkov príklad stránky s jediným div om sa mi nepodarilo dohľadať. Ak tak doplňte prosím.
|
||
Str4wberry Profil |
#10 · Zasláno: 28. 7. 2015, 10:58:43
Že vyhledávačům a jiným robotům mohou tyto značky pomoci k pochopení stránky, je ale pravda.
„pre class ované“
Pře class ovanost není úplně špatný postup, protože to zajistí nižší sílu selektorů a nezávislost na HTML značkách. Viz BEM: způsob zápisu CSS » Zanořování a dědičnost
„príklad stránky s jediným div om“
Miloš tu před časem odkazoval stránku úplně bez <div> ů: Nadívaná husa je prima. Nadívaný web ne.
|
||
Keeehi Profil |
#11 · Zasláno: 28. 7. 2015, 11:03:35
Tomáš123:
„Plaváčkov príklad stránky s jediným div om sa mi nepodarilo dohľadať. Ak tak doplňte prosím.“
klient.plavacek.net/div |
||
Tomáš123 Profil |
Str4wberry:
„Že vyhledávačům a jiným robotům mohou tyto značky pomoci k pochopení stránky, je ale pravda.“ Čo ale, ak vyhľadávač tie značky nepozná (Google už asi áno, ale zbytok stále nerozumie)? Už dlhšie mám v pláne nejaký test, ale Google je príliš inteligentný na to, aby jednu zo stránok nepenalizoval. Nedostanem teda správne výsledky. Ďalšia na pláne je e-mailová diskusia s Google analytikom. „Pře class ovanost není úplně špatný postup, protože to zajistí nižší sílu selektorů a nezávislost na HTML značkách.“
S tým až tak nesúhlasím. Nie je dôvod ničiť základy CSS, ako sám v článku uvádzaš. Predsa všetky pravidlá o priorite selektorov sú predvídateľné. Navyše, nutne všetkému priradzovať triedy a každý prvok extra štýlovať? Zbytočné. Hodil by sa nejaký skutočný príklad užitočného využitia... |
||
Chamurappi Profil |
#13 · Zasláno: 28. 7. 2015, 11:58:32
Nedělá hlavičku hlavičkou především to, že je to blok v úvodu, patičku patičkou především to, že je to blok v závěru, a navigaci navigací především to, že je to napříč stránkami stabilní shluk odkazů? Pomáhá uváděním těchto značek kodér strojům, nebo spíš dělá práci stroje s cílem pomoci sobě? Pocit Milana1236000, že existuje nějaká univerzálně správná struktura, naznačuje spíš druhou možnost.
Reaguji na Str4wberryho: „Že vyhledávačům a jiným robotům mohou tyto značky pomoci k pochopení stránky, je ale pravda.“ Můžou pomoci k pochopení struktury… je ale, co na ní chápat? Není to formální dělení bloků v důsledku zcela zbytečný koncept, zajímavý jen pro člověka, který kód čte? Díky novým elementům si můžu automatizovaně vytáhnout hlavičky z milionů stránek… to je sice hezké, ale k čemu mi to bude? S trochou heuristiky šlo vytáhnout hlavičky i před vznikem specializovaných značek a nevím o tom, že by pro tuto činnost někdo našel rozumné uplatnění. Reaguji na Milana1236000: Viz Císařovy nové značky. Reaguji na Jokera: „Jinak podle mě <section> prakticky duplikuje <div>“ On měl <div> původně stejný význam jako má dnes mít <section> . Teprve rok po vzniku <div> u vzniklo CSS, kvůli kterému se později začal masověji využívat jako obecný blokovaný obal.
|
||
Str4wberry Profil |
#14 · Zasláno: 28. 7. 2015, 14:18:45
Reakce na Tomáše123:
„Čo ale, ak vyhľadávač tie značky nepozná (Google už asi áno, ale zbytok stále nerozumie)? Už dlhšie mám v pláne nejaký test“ Hlavně je dost obtížné něco takového prokázat, protože výsledky ve vyhledávání ovlivňuje asi milion věcí. Reakce na Chamurappiho: „Nedělá hlavičku hlavičkou především to, že je to blok v úvodu“ Pokud to není blok v závěru. :–) Jako na JPW. „Můžou pomoci k pochopení struktury… je ale, co na ní chápat?“ Tak určit, co je na stránce obsah, se může hodit. Kromě vyhledávačů to může pomoci i nástrojům, co vytváří náhledy odkazů. Nebo třeba Reading view v mobilních Explorerech / MS Edge také potřebuje určit, co je obsah – nezkoumal jsem, jak to funguje, ale dovedu si představit, že by jednotné značky mohly pomoci. Nakonec i nástroje pro uložení obsahu k pozdějšímu čtení, jako je třeba Pocket, potřebují obsah rozpoznat. Je pravda, že rozpoznávat, co je samotný obsah, jde i bez speciálních značek. Jejich použití by ale mohlo minimalisovat případy, kdy se to rozhodne špatně. |
||
Milan1236000 Profil |
#15 · Zasláno: 29. 7. 2015, 22:48:09
Neví někdo, proč PSPad neoznačuje tyhle (header, nav, main, ...) párové tagy?
|
||
anonymníí Profil * |
#16 · Zasláno: 29. 7. 2015, 23:02:35
Milan1236000:
Protože je nezná. Stejně jako některé prohlížeče je berou jako něco neznámého a neví, co s nimi (prohlížeč je ignoruje, PSPad víceméně taky). |
||
Časová prodleva: 9 let
|
0