Autor Zpráva
Miloš
Profil
Je nějaký rozdíl mezi zápisem http://adresa.cz a http://adresa.cz/ ?
Má to lomítko nějaký význam?
Zatím jsem se nikdy s žádným problémem nesetkal, ale nedávno jsem zahlédl jakousi zvěst (a už nevím kde), že by (a teď nevím, zda chybějící, nebo naopak přebývající) lomítko na konci URL mohlo za určitých podmínek dělat problémy. Víte o tom někdo něco?
quinux
Profil
Za jakých podmínek a jaké problémy? Nevím o ničem v čem by mohl být problém s lomítkem, krom toho, že to znamená v podstatě dvě různé adresy.
Miloš
Profil
Dvě různé adresy? když napíšu dejmetomu http://seznam.cz a http://seznam.cz/ – v obou případech se dostanu tamtéž, akorát že prohlížeč případné chybějící lomítko sám od sebe doplní.
Takže abych upřesnil – URL s lomítkem na konci je asi zcela správně. Bez lomítka to sice funguje, ale může to být někde na závadu?
Acci
Profil
quinux
IMHO neznamená, prohlížeč (alespoň Firefox) si hned řekne o adresu s lomítkem na konci.
quinux
Profil
Miloš
Ano u http://www.exapmle.com to lomítko opravdu doplní, ale u http://www.example.com/slozka už ho nedoplňuje, na to už se používá mod_rewrite a v něm se určí zdali doplňovat či nedoplňovat.


Bez lomítka to sice funguje, ale může to být někde na závadu?
Jinak ne, je to IMHO úplně jedno.
Timy
Profil
Nemůže se tříštit pagerank podobně jak když mám dvě domény s www a bez www?
Acci
Profil
Timy
Nejspíš ne, na doméně s www a bez www může být rozdílný obsah, s lomítkem na konci a bez lomítka musí být obsah vždy stejný.
monarcha
Profil
s lomítkem na konci a bez lomítka musí být obsah vždy stejný
no to bychneřekl. Teda nevím, jestli je to dáno nějakou konvencí, každopádně mi to stálo za pokus a tady je výsledek:
http://noticeboard.wz.cz/pokus-s-lomitkem
http://noticeboard.wz.cz/pokus-s-lomitkem/
takže bych řekl, že i pagerank se může rozdělovat. Ale to je jen moje domněnka.
Miloš
Profil
Aha, tak to sírám!
Kde je zakopaný jezevčík?
Joker
Profil
Miloš
Je to takhle:
S lomítkem na konci říkáte, že jde o adresář, ve kterém se má hledat nějaký výchozí soubor (třeba index.html, podle nastavení serveru). Bez lomítka na konci jde typicky o soubor, nicméně pokud tak zadáte doménu anebo něco bez přípony, prohlížeč si to lomítko doplní automaticky.
Prohlížeč vůbec umí spoustu věcí doplnit, například sám skrytě doplňuje na konec domény ještě jednu tečku za kořenovou doménu ( třeba www.google.cz. ), pak doplní název protokolu ( http:// ) a chytré prohlížeče jako Opera umí dokonce doplňovat i doménu... například napíšete "seznam" a Opera si to už sama přechroupe na http://www.seznam.cz/

Nicméně raději bych na tyhle schopnosti prohlížečů nespoléhal a adresy vypisoval pěkně tak jak mají být. Pokud pak adresu chcete načíst třeba v PHP, nemusí to bez lomítka fungovat.
Miloš
Profil
Joker
Pokud pak adresu chcete načíst třeba v PHP, nemusí to bez lomítka fungovat.
Díky, přesně o tohle mi šlo.
Joker
Profil
ad Monarcha:
To je jednoduché... vtip je v tom, že pokud na jakoby soubor http://noticeboard.wz.cz/pokus-s-lomitkem existuje nějaký obsah, prohlížeč ho vezme a nebude doplňovat ještě lomítko. No a k tomu stačí použít mod-rewrite a přesměrovat to třeba na index.php?stranka=pokus-s-lomitkem

Pokud by tam žádný obsah neexistoval, prohlížeč by zkusil automaticky doplnit lomítko.

Je to podobné jako to dělá Opera s těma doménama... zadám adresu blabla a Opera postupně zkouší
http://www.blabla.cz/
http://blabla.cz/
http://www.blabla.com/
http://blabla.com/

a prostě postupuje tím seznamem a vrátí to, kde první narazí na nějaký obsah. Stejně s těmi adresáři. Prohlížeč zkusí adresu tak jak je zadaná. Když nic nenajde, doplní to lomítko. Když ani pak nic nenajde, řekne uživateli, že je v koncích.
quinux
Profil
Joker
..chytré prohlížeče jako Opera umí dokonce doplňovat i doménu..
Tohle umí i Firefox a pokud se nepletu tak i IE (jen to je třeba někde nastavit)

Pokud pak adresu chcete načíst třeba v PHP, nemusí to bez lomítka fungovat.
Nevím, ale pokud ten PHP script nebude odfláknutý tak to načte bez problémů i bez lomítka ;o)
Chamurappi
Profil
Reaguji na Jokera:
Prohlížeč vůbec umí spoustu věcí doplnit, například sám skrytě doplňuje na konec domény ještě jednu tečku za kořenovou doménu
Neřekl bych.

Prohlížeč zkusí adresu tak jak je zadaná. Když nic nenajde, doplní to lomítko.
Neřekl bych.


Reaguji na Miloše:
U domény samotné na lomítku na konci nezáleží. Prohlížeč si ho tam domýšlet musí, k chybě nikdy nedojde.
U složitější URL může být v obsahu rozdíl. Vše za doménou a lomítkem (a zároveň před znakem #) již zpracovává server a ten může rozlišovat mezi různými zápisy.

Chybí-li v té složitější adrese lomítko, drtivá většina serverů při výchozím nastavení posoudí, zda nejde o adresář, a pokud ano, řeknou prohlížeči, ať se přesměruje na adresu s lomítkem. Je to tedy o jeden HTTP požadavek pomalejší. Někde o tom tuším psal i Yuhů na JPW.
Gekon
Profil
quinux
Ani v IE se to nemusí nikde nastavovat, jede to automaticky. Myslím, že v tom pořadí, jaké napsal Joker
Acci
Profil
monarcha
Myslel jsem lomítko na konci domény.
Joker
Profil
quinux
Tohle umí i Firefox a pokud se nepletu tak i IE (jen to je třeba někde nastavit)
Můj IE6 SP2 se chová tak, že když napíšu třeba "seznam", pokusí se připojit na "http://seznam/" a po neúspěchu jde na MSN Search. Ale samozřejmě je možné, že se to dá nějak nastavit

Chamurappi
OK, s tím lomítkem je to pravda, prohlížeč je vlastně přesměrovaný serverem.
To s tečkou mám z přednášek z počítačových sítí, ale bohužel už nevím od koho (měli jsme takových předmětů víc), takže Vám ani nepovím, s kým se jít hádat :o)

edit: Každopádně to nic nemění na tom, že bych pro jistotu zadával adresy kompletní, tj. včetně protokolu a případného lomítka na konci.
Richi
Profil
Jedno lomítko a jaká dlouhá diskuze :-) moje rada zní, lomítko psát vždy když někam píšeš odkaz (katalogy, vyhledávače, zpetné odkazy) a je to OK.
Toto téma je uzamčeno. Odpověď nelze zaslat.