Autor Zpráva
Peta
Profil *
Jak lze udelat sloupce tabulky s jinou barvou pozadi?

- Ano, mohu udelat COL (html), ale to nebere FF
- Ano, mohu pouzit th {} (CSS), ale bez CSS nicka
- Ano, mohu do kazdeho th ve sloupci napsat bgcolor="#cccccc" , ale to se mi zda jako moc.

Ja tu tabulku generuji JS, to vsak neni podstatny. Jde mi o to, zby to zabiralo co nejmene a vypadalo k svetu i bez CSS. Jedna se o klasicke piskvorky.

Vygenerovany kod vypada asi takto:
<font size="1">
<table align="center" cellpadding="0" cellspacing="0" border="1">
<tr bgcolor="#d5d5d5">
<td width="12">&nbsp;</td>
<td width="12">1</td>
<td width="12">2</td>
</tr>
<tr>
<td bgcolor="#d5d5d5">1</td>
<th onclick="hraj(1,1)" id="1">&nbsp;</th>
<th onclick="hraj(2,1)" id="2">&nbsp;</th>
</tr>
<tr>
<td bgcolor="#d5d5d5">2</td>
<th onclick="hraj(1,2)" id="21">&nbsp;</th>
<th onclick="hraj(2,2)" id="22">&nbsp;</th>
...
</tr>
</table>
</font>


CSS
#plocha {padding-top:0.5em}
#plocha td, #plocha th
{width:12px;height:12px;text-align:center;font-size:10px;}
#plocha th {cursor:pointer;}
#plocha table {background:#ffffff;border:2px solid #000000;border-width:2px 1px 1px 2px}
#plocha th, #plocha td {border:1px solid #808080;border-width:0 1px 1px 0}
#plocha td {background:#d5d5d5;font-size:10px}
#plocha th:hover {background:#b0f5ff}
FantomX1
Profil
No tag col nie je takze preto ti to nejde. Pomocou PHP by sa to dalo vypisat rychlo aj ked aj na to by bolo treba naprogramovat nejaky skript. Mozno ak by si dala tabulky vedla seba ako stlpce a tym tabulkam potom nastavovala farbu, ale momentalne ma nic ine nenapada. Inak celkom zaujimavy napad menit farbu stlpcom, ale vzhladom na to ze tag col nie je, pretoze nedefinujes stplce a bunky ale riadky a bunky tak si myslim ze sa to bude dat vyriesit len pomocou programovacieho jazyka.
Peta
Profil *
"No tag col nie je "
http://www.jakpsatweb.cz/html/tabulky.html
- Sesty z hora! Ale je to tag IE

Mno, ja to resim JS scriptem, kterym generuji tu tabulku. Jen chci usetrit kod. Tu tabulku mam 20x20.

S temi dvema tabulkami, zajimavy napad, ale delal bych to asi jinak.
<table bgcolor="sediva">
2x2 (zahlavi + tabulka 2 v bunce 2_2, cili 4)
<table bgcolor="bila">
20x20
</table>
</table>
Ano, to mi neco uspori, ale musim dopsat jeste cellpadding, cellspacing a mozna jeste neco. Ale ano.
- tys myslel, pro kazdy sloupec dat tabulku.

... jako problem 2, pro usporu, resim, jak udelat udalost onclick, aby nemusela byt v kazde bunce?
Jak zjistim polohu (nebo ID), kdyz dam onclick na tabulku? Napada mne neco jako DOM, ale nemam s tim zkusenosti a nevim, jak by to fungovalo v takovem IE4 nebo starych netscape a jinych omezenych prohlizecich.
Petra
Profil
Tag col je a je to "opravdový" tag, není to tag IE. Problém je v tom, že sloupcům prostě není možné nastavit jakékoliv vlastnosti jako většině jiných elementů. Background ale patří mezi ty, co jdou., jen s tím rozdílem, že aby to fungovalo, je potřeba, aby všechny buňky měli transparentní pozadí (to jest výchozí).
Peta
Profil *
Petra: "Tag col je a je to "opravdový" tag, není to tag IE"

DOKAZ :)

Mi toto funguje pouze v IE, ani pridani <colgroup> nepomohlo, ale mozna sem <colgroup> pridal spatne
<table>
<col bgcolor="#ff0000">
<tr bgcolor="#d5d5d5">
<td width="12">.</td>
<td width="12">1</td>
<td width="12">2</td>
</tr>
<tr>
<td>1</td>
<th>.</th>
</tr>
<tr>
<td>2</td>
<th>.</th>
</tr>
</table>
Plaváček
Profil
Vše o COL a COLGROUP najdete v na Intervalu.cz. Bohužel podpora v prohlížečích je nedostatečná, takže jejich využití je sporné.
Peta
Profil *
Cili klasicky bgcolor napsat pro Mozillu nejde?
Ja ted treba nasel zarovnani pro mozillu
http://www.mozilla.org/newlayout/testcases/layout/columnconstraints.ht ml
Petra
Profil
Peta: Že ve FF nefunguje pozadí u col ještě neznamená, že samotný tag col neexistuje. Koukni se do specifikace nebo si to zvaliduj, uvidíš. Jak je to s bgcolor nevím, když jsem mluvila o nastavení pozadí, měla jsem namysli background v CSS. Každopádně s tím transparentním by to znamenalo, že prostě nejde obarvit sloupec, když se zároveň nastaví barva řádku. Mám za to, že je to tím, že sloupec se vykreslí dřív než řádek nebo tak něco.
Peta
Profil *
Petra: To jsem netvrdil, to rikal Fantom :) Mrkni na prvni radek uplne prvni zpravy :) Vim, ze v IE mi to funguje...
Nej reseni je asi tabulka v tabulce a kazda s vlastnim pozadim.
Ale jelikoz to neni dulezite a jedna se jen o piskvorky, tak to necham tak, jak to mam, ze vpisuji do kazde bunky bgcolor. Je to tam jen 20x.

Cely JS vypada asi takto:
function kresliplochu()
{
var i,j,k;
var tt=''
tt+='<font size="1">\n';
tt+='<table align="center" cellpadding="0" cellspacing="0" border="1" onmouseup="xfocu()">\n<tr bgcolor="#d5d5d5">\n<td width="12">'+zn[0]+'<\/td>\n';
for (var i=1;i<=ply;i++) tt+='<td width="12">'+i+'<\/td>\n';
tt+='<\/tr>\n';

for (j=1;j<=plx;j++)
{
tt+='<tr>\n<td bgcolor="#d5d5d5">'+j+'<\/td>\n';
for (i=1;i<=ply;i++)

{ k=id0(i,j);tt+='<th onclick="hraj('+k+')" id="'+k+'">'+zn[0]+'<\/th>\n' }
tt+='<\/tr>\n'
}
tt+='<\/table>\n<\/font>\n';
obji("plocha",tt)
}
Fred
Profil
http://diskuse.jakpsatweb.cz/index.php?action=vthread&forum=7&topic=46 45
http://xy.wz.cz/suda-licha-tr-td.html
Toto téma je uzamčeno. Odpověď nelze zaslat.