Autor Zpráva
kelvin
Profil
Pokud potrebuji v textu zvyraznit tucne nejaky vyraz, mam to delat
a) tagem strong
nebo
b) pres css tagem span a v externim stylopisu .trida {font-weight: bold}
?

Delam to pres tag strong, ale znamy je proti. Pouzival by ten span. Snazil jsem se mu to vysvetlit na http://www.jakpsatweb.cz/div_span.htm#semantika , ale on nesouhlasi. Asi nemam dobre presvedcovaci schopnosti. Dokazal by jste to nekdo chytre napsat?

diky
kelvin
T3RMiX
Profil
pokud bude mit nekdo prohlizec bez stylu co uvidi? jen dalsi text, ktery tucne nebude, to je IMHO ta vyhoda + toto http://www.w3.org/TR/2004/WD-xhtml2-20040722/mod-text.html#sec_9.11. The strong element indicates higher importance for its contents.
Petra
Profil
Když zvýraznit, tak zvýraznit. To, že má být něco výrazné se v logické struktuře dokumentu označuje tagem strong.

Pokud se tím nemyslí "dát důraz na ten kus text", ale jen "udělat ho jinak", pak třeba ten span.
Plaváček
Profil
Jinými slovy, STRONG použiješ tam, kde chceš nějakému slovu nebo výrazu přiřknout vyšší váhu - pozor, tohle je důležité.

SPAN a definici tučného písma použiješ tam, kde hodláš něco zvýraznit jenom v rámci grafického ztvárnění webu.
Honza Hučín
Profil
Obě možnosti jsou funkční, akorát u tagu <strong> se může, ale nemusí definovat styl (protože tento tag prohlížeče znají a zvýrazňují ho samy) a jeho zápis je jednodušší. Pokud zvýrazňuješ v celém dokumentu stejným stylem, je IMHO jednodušší použít <strong> a případně si ho nastylovat. Navíc si nejsem jistý, jestli náhodou text v tagu <strong> nějak nezvýhodňují vyhledávače.

Zvýrazňování přes <span class="zvyrazni"> se mi zdá hyperkorektní.

BTW místo <strong> lze použít ke zvýraznění i <b>, i to se dá stylovat. Je pravda, že to je formátovací, nikoli sémantický tag.
Petra
Profil
2Honza Hučín: ad vyhledávače: ano, zvýhodňují.
kelvin
Profil
T3RMiX : to s tim prohlizecem bez stylu jsem mu rikal, na to mi neskocil ;(.
Plaváček : jo to zní dost chytře. Dík
Honza Hučín, Petra : To, že to berou vyhledávače by se mu taky mohlo líbit.

dík
SuE
Profil
kaciřský dotaz : proč span? proč ne b ? (tím myslím, když to chcu jen opticky zvýraznit, ne dát důraz) Je to pohodlnější na psaní :-)
Fred
Profil
To Sue: :-) http://mpt.net.nz/archive/2004/05/02/b-and-i líbí se mi hlavně poslední odstavec
SuE
Profil
fred: dík, (velký zamilovaný smajlík)
Yuhů
Profil
podle mě je to šumák, jestli použít b, strong nebo span. Hlavně, ať to funguje.
Karel
Profil
Já si myslím, že kvůli SEO je lepší <STRONG> a pokud se jedná o krátké úseky, vždy používám nadpisy <H2, H3 ...>, které mám upravéné stylem. Toť můj názor.
Yuhů
Profil
pro SEO je lepší <b>, protože je kratší. Ale ne o moc. Je to fakt jedno.
Radek
Profil *
Já mám dojem, že <strong> a <em> jlou pro logické zvýraznění a <b>, <i> pro zvýraznění "jen tak". Dost informacií je v www.jakpsatweb.cz/css/css-semantika.html
Toto téma je uzamčeno. Odpověď nelze zaslat.