Autor Zpráva
Dia
Profil *
Na stránce se mi vytvořila mezera mezi na sebe navazujícími layouty. Najde se někdo, kdo by mi pomohl?
(stránka psána pro starý IE)
http://dia.wz.cz/ram_aktualizace.html
jxj
Profil *
Takže:
1) piš tagy malými písmeny
2) místo bgcolor použij css vlastnost background-color
3) nemáš tam deklaraci doctype
4) ten tag center bych taky nepoužíval: http://www.jakpsatweb.cz/html/bloky.html#center

atd. Nechce se mi to tady všechno psat nemám teď čas. Nejdříve hlavně oprav ten kod.
Měsíček
Profil
... a nedělej menu pomocí tagu <map> .. a nepoužívej <iframe>, pak ti půjde všechno lépe.
jxj
Profil *
Měsíček: :-D jj...taky jsem se divil co to je za tagy. No totiž v době kdy se tyto tagy používaly jsem ještě stránky nedělal tak je ani moc neznám a asi mi to ani nikdy chybět nebude :D
Dia
Profil *
ono je to zajímavé hlavně v tom ohledu, že u předchozí verze mi to tuhle chybu nevyhazovalo:
http://dia.wz.cz/ram_tvorba.html
jxj
Profil *
No zajímavé spíš je že pokud myslím to co ty tak mi to tu chybu vyhazuje opera i v té předchozí verzi.
Dia
Profil *
viz první příspěvek a http://dia.wz.cz
jxj
Profil *
No to je sice taky pěkné ale asi né každy používá tento **** prohlížeč. Takové nápisy typu optimalizováno pro to a to zrovna nemám moc rád. Většinou to řeším tak že tu stránku zavřu a s*** na ni.
Trejpa
Profil
Dia
Problém je ve výšce řádku. Obrázek je brán jako prvek na řádku s textem. Pokud je obrázek (výška 13 px) nižší, než je výška písma (například 16 px), tak se okolo obrázku daný zbytek (3 px) vykreslí. Řešením je snížit výšku řádku, v příkladu jsem použil snížení velikosti písma pomocí značky <font>. Ještě jsem uznal za vhodné zrušit rámeček u <iframe> pomocí frameborder="0". Na konci připojuji pár připomínek.

<HTML><HEAD>
<meta charset=windows-1250>
<TITLE>Diiny stránky</TITLE>
</HEAD><BODY bgcolor="#0038AC"><base target=text>
<center><font size=1>

<img src="http://dia.wz.cz/main/layout01.jpg" width=700 height=13><br>
<img src="http://dia.wz.cz/main/layout02.jpg" 
usemap="#menu" width="327" height="442" border="0"><iframe 
src="http://dia.wz.cz/aktualizace.html" width=361 height=442 
name="text" frameborder="no"></iframe><img 
src="http://dia.wz.cz/main/layout03.jpg" width=12 height=442><br> 
<img src="http://dia.wz.cz/main/layout04.jpg" width=700 height=14>

<map name="menu">
<area alt="aktualizace" title="aktualizace" href="http://dia.wz.cz/aktualizace.html" shape="rect" coords="10, 18, 100, 37">
<area alt="deník" title="deník" href="http://dia.wz.cz/denik.html" shape="rect" coords="10, 55, 56, 75">
<area alt="projekty" title="projekty" href="http://dia.wz.cz/projekty.html" shape="rect" coords="10, 92, 77, 109">
<area alt="art" title="art" href="http://dia.wz.cz/art.html" shape="rect" coords="10, 128, 42, 145">
<area alt="rozcestník" title="rozcestník" href="http://dia.wz.cz/rozcestnik.html" shape="rect" coords="10, 163, 91, 180">
</map>

</font></center>
</BODY></HTML>


1) Perfektní rozvržení, krásně jednoduchý kód. Vizuálně se mi líbí. Kód je také dobrý, následující výčet je jen k dalšímu zlepšení.
2) Pro správné zobrazení češtiny v prohlížečích na každé stránce doplň za <head> <meta charset=windows-1250>
3) <base> patří hned za <body>
4) Zapomněla jsi uzavřít </center>
5) Zadáním velikostí všech obrázků (width, height) způsobíš správné rozložení stránky už při jejich načítání.
6) Neseděla ti velikost <iframe> - opraveno na height=442
7) Neseděla ti poloha aktivních oblastí <area> (posunuty o 10 px dolů).
8) Vyhledávačům a textovým prohlížečům pomůže alternativní text v <area> (např. alt="rozcestník").
9) Uživatelům bez obrázků (nechtějí, nefungují) pomůže popisek v <area> (např. title="rozcestník").
10) V odkazech nepoužívej diakritiku a mezery, může to zlobit (deník.html >> denik.html)



jxj
1) Proč? (Každý školák ví, že v HTML se mohou zapisovat značky různě velkými písmeny, je to jedno <hr> <HR> <Hr>.)
2) Proč? (Vlastnost bgcolor funguje i v těch prohlížečích, které neznají background-color.)
3) K čemu? (Doctype slouží validátorům. Já a Dia píšeme stránky pro lidi, ne pro validátory.)
4) Čemu to vadí? (Zde klidně doporučuji. Značka <center> se chová podobně jako vystředěný <div>. Nevýhodou je jen špatné stylování, což se tady neděje.)



Dia
Z připomínek od jxj si vezmi k srdci hlavně tu o prohlížečích. Jako tvůrce stránky musíš zajistit, aby se zobrazila správně všem (nebo aspoň čitelně) bez ohledu na jejich softwarové vybavení. Technickými parametry (název prohlížeče) je obtěžovat nemusíš.

I Měsíček má pravdu v tom, že by ty stránky šly vytvořit jinak, moderněji a z jistého pohledu i lépe. Troufám si ale tvrdit, že pro tvé účely jsou dostačující. Hlavně, že tě jejich tvorba baví, a jsou i přínosem tvým návštěvníkům.

(Pokud jsou v hodnotě vlastnosti jen písmena anglické abecedy, čísla, pomlčka, podtržítko, tečka a dvojtečka, tak nemusíš kolem ní dělat uvozovky. Pokud se nechceš splést, tak je klidně dělej všude [alt="Aktualizace" je stejné jako alt=Aktualizace ale u alt="Aktuální" už být uvozovky musí].)
jxj
Profil *
1) Proč? (Každý školák ví, že v HTML se mohou zapisovat značky různě velkými písmeny, je to jedno <hr> <HR> <Hr>.)

No to sice jedno je to máš pravdu ale když bude chtít přejít na xhtml tak se to aspoň nebude muset odnaučovat. Ale OK jinak jedno to je.

2) Proč? (Vlastnost bgcolor funguje i v těch prohlížečích, které neznají background-color.)

No ale ty starší prohlížeče zase tak moc lidí nepoužívá a pomocí background-color by to bylo lepší a modernější pro nové prohlížeče.

3) K čemu? (Doctype slouží validátorům. Já a Dia píšeme stránky pro lidi, ne pro validátory.)

Neřekl bych že doctype slouží jen validátorům.
http://www.jakpsatweb.cz/css/mody-prohlizecu.html
Podle mě je Standardní mód lepší když to ladíš pro všechny prohlížeče (nebo aspoň já jej raději používám :D)

4) Čemu to vadí? (Zde klidně doporučuji. Značka <center> se chová podobně jako vystředěný <div>. Nevýhodou je jen špatné stylování, což se tady neděje.)

nj..ale podle mě je css lepší. Ale dobrá pokud je to pro něj dostačující tak to neřešte. Ale přes css by šlo všechno lépe a snad by se to i lépe ladilo pro jiné prohlížeče.
Měsíček
Profil
No ony v HTML nejsou takové výkyvy co se týče podpory prohlížečů jako u CSS.
Trejpa
Profil
jxj
[...] když bude chtít přejít na xhtml [...]
Proč by to Dia dělala? Co by jí to, kromě komplikací, přineslo? (A i kdyby přešla, tak kromě velikosti písmen by musela změnit celou syntaxi jazyka a způsob zasílání souborů [http hlavičku].)

background-color by to bylo lepší a modernější pro nové prohlížeče
Vlastnost bgcolor funguje ve všech (mě známých) grafických prohlížečích včetně těch současných (moderních) a určitě bude fungovat i v budoucích (výrobce prohlížeče nikdy neodebere to, co lidé hodně používají/li). O trochu vyšší podpoře se těší vlastnost backgroud a teprve poté vlastnost background-color.

Podle mě je Standardní mód lepší když to ladíš pro všechny prohlížeče
Já stránky vlastně neladím. Prostě je v quirku napíši a ony obvykle vypadají přesně tak, jak chci a to ve všech prohlížečích včetně starších verzí. Přečti si také něco o výhodách quirku: http://atd.havrlant.net/prakticke-vyhody-nestandardniho-box-modelu

podle mě je css lepší
Já také používám kaskádové styly. Jsou lepší v tom, že jejich externí použití mi usnadní spravování stylu více stránek najednou a uživateli urychlí načítání dalších stránek. Pokud je ale stránka jen jedna (jako zde), vyplatí se z pohledu rychlosti načítání stránky (počtu http spojení) použít buď interní CSS nebo formátovací atributy (jako zde).

Ale přes css by šlo všechno lépe
Ne lépe, jen jinak. Proto, že formátovací atributy používat neumíš / nechceš, tak je nevymlouvej těm, kteří si s nimi tykají (tedy pokud neuvedeš konkrétní argument, proč jsou v tomto případě oproti CSS horší).

snad by se to i lépe ladilo pro jiné prohlížeče
Které jiné? Všechny mě známé grafické prohlížeče zpracovávají formátovací atributy stejně a podle mých představ.

Abych nevyzněl nějak jinak: Pochopitelně souhlasím s použitím kaskádových stylů. Je třeba si však uvědomit jejich skutečné výhody a nasadit je přesně tam, kde tyto výhody přinášejí.
jxj
Profil *
Ok nebudeme se zde hádat prostě pokud mu to stačí tak ať si používá co chce. Asi jsem se prostě moc s těmato staršíma značkama nestkal a začal hned používat css takže jsem spíše pro css.
Trejpa
Profil
jxj
Já se přece nehádám, jen ti předkládám jiné možnosti dosažení téhož. Jsem pro, jen ať si každý používá to, co jehož jest. Mám však pocit, že Dia je dáma.
Dia
Profil *
Přijímačky za mnou, odpovídání ochotným duším přede mnou :-)

jxj #8 · Zasláno: 6.6.2008 21:44:58
Upozornění tam je zvláště proto, aby právě v případě návštěvy uživatelů jiných prohlížečů (sama firefox používám frekventovaněji, ale na něco je pro mne lepší IE), byla tato skutečnost zřejmá a nechodily mi zprávy typu "támhle máš chybu".
Pokud se ti nelíbí slovo optimalizovaný, vezmu tvůj názor v potaz a ráda ho změním k vyhovujícímu nápisu nám všem. ;)

Trejpa #9 · Zasláno: 6.6.2008 23:14:25

1) Díky. :)
2) Dobrý nápad, určitě budu doplňovat. Stránky tvořím tak jednou za půl roku, takže zas tolik kódů neznám.
3) Budu si to pamatovat.
4) Toho jsem si vědoma, nepovažovala jsem to za nutné, vzhledem k tomu, že mi to nikdy nedělalo v kódu nepořádek. Každopádně je to párový kód, budu ho tedy od nynějška uzavírat.
5) Drobnost, ketrou jsem se zaobírala, ale určitě přijde vhod.
6) Při manipulování s kódem (hledáním chyby) jsem zkoušela, zda by velikost rámu něco změnila. Jedná se tedy o zapomenutí navrácení do původní polohy z mé strany.
7) Toho jsem si také vědoma. Když jsem design poprvé tvořila, našla jsem v polovině procesu chybu a musela jsem obrázek dělat znovu. Poté už jsem vymezení přesně nepřepisovala, protože mi vznikl diskutovaný problém s textem.
8) Ještě se rozhodnu
9) Nebudu dodávat. Schválně tam není, aby nerušil obrázek.
10) Překlep.

jxj #10 · Zasláno: 7.6.2008 10:21:02
1) Tady nejde o to, že bych psala velká a malá písmena, ale o to, že některé kódy se učím přímo z html editoru - vlastně vytvořím stránku v editoru a potom zkoumám, co vše je v ní potřebné a co ne. Některé kódy si pak překopíruji do txt a nepřepisuji je.
4) Proti css nic nemám. spousta lidí ho používá mnohem raději (a pár mých přátel se tím živí), než html - nabízí další možnosti nemluvě o absolutních adresách, které jsou velkým pomocníkem při přesouvání stránek na jinou doménu. Nevím proč, ale pracuji s html a jsem spokojená. Jak zde bylo zmíněno, pro mě je dostačující.

Díky všem, co projevili zájem o můj problém a hlavně děkuji Trejpovi za nalezení chyby - na tohle bych asi ještě hodně dlouho nepřišla bez Tvé pomoci. Díky. :)

Vaše odpověď


Prosím používejte diakritiku a interpunkci.

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvě-sta čtyřicet-sedm: