« 1 2 »
Autor Zpráva
W0rldd
Profil *
Zdravim, Potřebuji od Vás poradit s věcí, na kterou bude nejspíše více názorů, ale i tak se podle toho rozhodnu.
Je lepší napsat kód takto:
<div id="box">
<h1><?php echo '',_index_title,'';?></h1>
<p>
Text,.....
</p>
...


nebo

<?php
echo '
<div id="box">
<h1>',_index_title,'></h1>
<p>
Text,.....
</p>
...


Osobně se mi zdá v editoru přehlednější příklad č. 1, ale někde jsem četl, že nadměrné množství echo příkazů na stránce může stránku zpomalit (pokud by byla stránka s hodně příkazy na databázi, už by nějaky ty milisekundy byly nejspíše znát), nebo znáte ještě lepší způsob zápisu? Vím, že je to každého věc/styl, ale chtěl bych vědět, jaký zápis uprostředňujete vy, zkušení kódeři/programátoři.

Děkuji
Nox
Profil
V tom prvním i druhé případ vidím počet echo stejný....doporučuje se spíš víc html a míň echo, ale zase pokud by se mělo volat mockrát,
tak radši celé do echa (nebo do několika ech), záleží na konkrétním kódu

A prý je rychlejší oddělovat části čárkou než spojovat tečkou

Ale ani jedno bych se nesnažil brát na úkro přehlednosti, pokud by se nečekala nějaká extrémní zátěž
W0rldd
Profil *
Nox
no tak pro příklad to rozepíšu více např. pro 1. příklad:

include('left.php');

<div id="main">
<h1><?php echo '',_index_title,'';?></h1>
<p>
Text,.....
</p>

include('foot.php');


obsah souboru left.php:

<div id="left">
<span class="title><?php echo '',_left_title,'';?></span>
<?php echo '',_left_text,'';?>
</div>


obsah souboru foot.php:

<div id="foot">
<?php echo '',_foot_text,'';?>
</div>
Dranel
Profil
W0rldd
Podle mě je naprd otevírat (<?php) a ukončovat (?>) PHP. Proto se celý můj index.php skládá z několika echo "..."; a tím to hasne.
panther
Profil
Dranel
no potěš..

Až budeš takhle někdy dělat něco většího, tak bych ti nepřál potom hledat chybu
joe
Profil
Dranel
Tak větši blbost snad udělat nemůžeš:-)

Já to dělám tak, že všechno co potřebuju, to zpracuju v PHP, pak includuju nějakou HTML šablonu a tam to vypisuju:

<h1><?=$heading;?></h1>

Nevíte jestli to takhle bývá na hostingu povolené? Já jenom, že při semestrálce jsem to musel přepisovat na echo. Má to snad nějakou nevýhodu?

Nemam rád šablonovací systémy, ani moc nechápu jejich význam, vypsání je akorát o to pomalejší, protože se to musí nějak přeparsovat.

--

O spojování čárkama slyšim poprvý, to se používá jako tečka, akorát místo ní dám čárku a je to rychlejší? :-)
W0rldd
Profil *
joe
tečky spojujou řetězce a čárky nikoliv, tudíž kde nepotřebuješ něco spojit, není třeba tečky.
Nox
Profil
joe
Právě že to povolené být nemusí, nevím jak často, ale asi je lepší psát to rovnou rozepsaněji (třeba si dát klávesovou zkratku na "<?php ?>"

S echem se dá dělat spousta srandy, viz manuál,
to, že jsou čárky rychlejší (toto je nejspíš myšlený asi skoro zanedbatelně) jsem četl na jednom ....ha, po dlouhé době hledání: http://reinholdweber.com/?p=3
všeobecné tipy pro PHP optimalizaci...čili trochu širší záběr než je tento topic, ale snad se shodí
W0rldd
Profil *
Uvedu tu konkrétní kód abyste to viděli, přesně tak jak to mám :)

Tak tady jsem Vám to vyscreenoval :-)

index.php


left-menu.php
Folkow
Profil
Rozhodně se příkláním k první verzi kódu, přijde mi to přehlednější a PHP se stará pouze o tištění index_title a nemusí tisknout zbytek, tudíž ušetříš PHPku práci. :-)
Folkow
Profil
Dranel
no potěš..

Až budeš takhle někdy dělat něco většího, tak bych ti nepřál potom hledat chybu


Jo v takových 3000 řádcích, který nejsou zrovna dvakrát přehledný, je to někdy slušný psycho.
Nox
Profil
Myslím že takto jak to máš to je v pořádku
Folkow
Profil
Myslím že takto jak to máš to je v pořádku

Souhlasím s tebou ;-)...
Dranel
Profil
Folkow, panther, joe
O čem to tu povídáte? Jaká přehlednost? Já vám to snad vyfotím (klikněte pro zvětšení). Zdá se vám snad tohle nepřehledné?
Dranel
Profil
Já si vždy myslel, že hrozně zpomaluje, když se php parser spouští (<?php) a ukončuje (?>) několikrát (spíše mnohokrát) během dokumentu.
Folkow
Profil
Já si vždy myslel, že hrozně zpomaluje, když se php parser spouští (<?php) a ukončuje (?>) několikrát (spíše mnohokrát) během dokumentu.

Opravdu? To já třeba nevěděl, děkuji za poznámku, aspoň jsem o něco chytřejší..
Folkow
Profil
Dranel
Folkow, panther, joe
O čem to tu povídáte? Jaká přehlednost? Já vám to snad vyfotím (klikněte pro zvětšení). Zdá se vám snad tohle nepřehledné?


Na přehlednost má každý z nás subjektivní názor :-P...
Nox
Profil
Dranel
Ikdyž jsem tvůj postup nijak nekomentoval tak opravdu to vypadá přehledněj než sem myslel....každopádně sice to nevím,
ale myslím si že spouštění parseru by snad mělo být nějak optimalizované, takže se ve skutečnosti úplně neukončuje a nespouští znovu,
to je snad jedna z prvních věcí, co by člověka na zpracování php napadla
Folkow
Profil
Tak, chlapy, jak je to s tím parserem?
joe
Profil
Dranel
Zas tak hrozný to není, ale pro mě je přehlednější, když HTML nemám ve stringu. a má to nevýhodu, protože to máš jako string, tak máš všechno zelený :), ale možná to jde změnit v nastavení zvýrazňovačů.

Já si vždy myslel, že hrozně zpomaluje, když se php parser spouští (<?php) a ukončuje (?>) několikrát (spíše mnohokrát) během dokumentu.
Zpomaluje.

Folkow
Tak, chlapi, jak je to s tím parserem?
Nejlepší na tom je způsob, kterým píše Dranel, jen dává do HTML apostrofy:
echo '<a href="http://www.google.com">Google</a>';
narozdíl od
<a href="http://example.com"><?php echo ".."; ?>


Ale jen v případě, že je tam to echo opravdu hodněkrát, jinak to je dá se říct zanedbatelné. Testoval jsem to s 1000 řádkama. A prvn způsob je víc než o jeden řád rychlejší (v řádech desetiticíů nerozdíl od druhého způsobu - v řádech tisíců).

Závěr, uživatel to nepozná, když není Clark Kent :-)
panther
Profil
Dranel
Folkow, panther, joe
O čem to tu povídáte? Jaká přehlednost? Já vám to snad vyfotím (klikněte pro zvětšení). Zdá se vám snad tohle nepřehledné?

tohle zrovna ne, ale kdybys takhle dělal nějaký složitější layout a podobně, tak bych tě chtěl vidět, jak bys to po někom jiném bez zvýrazněné HTML syntaxe dohledával, kde začíná div a kde končí..

Je jasné, že tenhle "úryvek" kódu, kde je ul seznam, je přehledný vždy a všude
W0rldd
Profil *
Díky všem, takovou diskusi jsem přesně potřeboval, abych viděl více názorů.
Rozhodl jsem se tedy pro 1. verzi, která je podle mně přehlednější než verze druhá (kde není zvýrazněný HTML kód, nejspíše to půjde nastavit, ale to už je podle mě zbytečná práce) a navíc, když je rychlost při několikátém volání php parseru zanedbatelná.
Timy
Profil
Prasárna je obojí, protože se tam vždy přímo míchá HTML s PHP, není tam oddělení prezenční a programátorské roviny, což nepřináší nic dobrého. Ale zase u takto malých projektů je to vcelku jedno…
Dranel
Profil
Timy
Tak podej tvůj návrh ;-)

panther
Jenže po seznamu (menu) následuje jen script na vkládání obsahu a patička. Miliony (ani tisíce ani desítky) divů jsem opravdu ještě nikde nepoužil. Vystačím si +/- deseti. Jestli se ty ztrácíš v deseti divech, je to tvůj boj ;-)
Timy
Profil
Dranel
Tak podej tvůj návrh ;-)
Nějaký šablonovací systém (Smarty), možná by stačilo i Nette::Web::Html.
joe
Profil
Timy
Můžeš napsat výhodu šablonovacího systému? Žádná není.
Jasně, napíšeš oddělení PHP od HTML, ale pokud to děláš tak, jak by se skutečné mělo a to na tomto odkazu není, zdá se mi lepší použít HTML a PHP, tak jako je v úvodu článku, člověk se pak nemusí učit nějaký šablonovací systém.
To všechno co je v závěru článku by mělo být správně v aplikační vrstvě a potom zobrazeno v prezentační, takže bys tam musel projít pole jak asi víš a ne vypisovat rovnou výsledky :-), takže bys tam musel použít foreach. A musel bys to napsat jak v šablonovacím systému, tak i v PHP a přitom v PHP to je přehlednější si myslim ;-)
Railbot
Profil
Můžeš napsat výhodu šablonovacího systému? Žádná není.
To může říct jen ten, kdo se nedostal dál, než k webu o pár stránkách.
joe
Profil
Railbot
Ale prdlajs prosim tě, vim, že se v každý (asi?) společnosti, který se zabývaj stránkama používaj šablonovací systémy. Do jedné z těch větších i chodim a právě proto jsem se zeptal - nevidim v tom totiž žádný výhody, spíš naopak, použitím PHP by se to ulehčilo a kodéři by nemuseli umět syntaxi pro šablonovací systém, která se může u každýho lišit, naopak od PHP ;)
Timy
Profil
joe
„Můžeš napsat výhodu šablonovacího systému? Žádná není. Jasně, napíšeš oddělení PHP od HTML…“
Oddělení PHP od HTML :-).

Dále viz třeba tenhle komentář.
joe
Profil
Timy
Zkoušel jsem různé takové systémy, Smarty, PET a i několik dalších, na který si teď nevzpomenu. Ale ani jeden mě nepřesvědčil k tomu, abych ho použil.

Dále viz třeba tenhle komentář.
Z článku: Naprosto nezbytný je šablonový systém v případech, kdy je projekt navržen tak, že umožňuje uživatelům zvnějšku měnit vzhled (blogovacími systémy počínaje a komunitošmejdo servery konče). V takovém případě je přístup "PHP je vlastně šablonový systém" smrtící.

Tak to je nesmysl. Momentálně něco takového dělám, uživatelům dám na výběr z několika vzhledů a s PHP nemám problém, naopak mi přijde daleko použitejnější, rychlejší.

--

Tam, kde si každej dělá svojí práci - HTML / PHP / JavaScript, tam ať si to oddělují pomocí takových zbytečných systémů, když neumí jiné jazyky a zásahem by to akorát rozhodili...
« 1 2 »

Vaše odpověď

Odkud se sem odkazuje


Prosím používejte diakritiku a interpunkci.

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvě-sta čtyřicet-sedm: