Autor Zpráva
Axamith
Profil
Vím že se zde obdobný problém už řešil, ale stejně jsem na něj nenašel jednoznačnou odpověď. Mám web kódovaný ve windows-1250. Pořeboval bych provést převod na UTF-8. Upravil jsem
    <meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=UTF-8">
. Na localhostu to jede OK, na osterém serveru samozřejmě hrůza. Jak kompletně upravit kód, aby se znaky zobrazovaly tak jak mají ??? ( web je psaný ručně v PS Padu ) Děkuji za rady
Jan Tvrdík
Profil
Axamith
A jsou soubory uloženy jako UTF-8 (Formát > UTF-8)?
yFang
Profil
Axamith
Nastav i v PSPadu souboru kódování utf-8.
Formát → UTF-8

* pozdě :-)
Axamith
Profil
Pánové polopaticky. V PSPadu otevřu daný ( php ) soubor, Formát / UTF-8; změním kódování v hlavičce, uložím. Je to tak ???
yFang
Profil
Je to tak.
Axamith
Profil
Děkuji za radu u tak banálního problému.
Miloš
Profil
Na vysvětlenou malá analogie:

1) Formát/UTF-8 (v PSPadu) soubor do UTF-8 převede (jako bys přeložil knížku do korejštiny).
2) <meta … charset=utf-8"> v hlavičce řekne prohlížeči, jak má stránce rozumět, neboli že to je UTF-8 (podávám ti knížku a upozorňuji tě na to, že je napsaná korejsky).

Teď už jistě chápeš, co nastane, když je stránka třeba v iso-8859-2 a v <meta je uvedeno, že je to windows-1250.
To je jako kdybych ti dával španělský slabikář a říkal ti, že je to maďarská kuchařka.
Jestliže k porozumění obou výše uvedených jazyků potřebuješ slovník, bude ti maďarsko-český slovník ke španělskému kalendáři víš na co.
Axamith
Profil
Děkuji, mám představu, jak kódování funguje. Problém byl v tom, že jsem pouze změnil kódování v hlavičce, ale soubor nebyl v daném kódování uložen. Ale na druhou stranu, pořád se učíme, aby jsme nakonec umřeli hloupí . . .
teniska
Profil *
dobrý den, měla bych jeden problém tedy s kodováním v utf ( asi ) problém je v tom že pokud mám kodování v utf a používám externi script <script type="text/javascript" src="javascript.js"></script> :c) tak při vypsáni toho scriptu mi to píše respektive nepiše hačky a čárky ale jen neznáme znaky čtverečky. při kodování win 1250 to běží v pořadku jak to přepsat aby to běželo pod utF8 ? děkuji
THE rENDy
Profil *
řešeno zde :-)
harmony36
Profil *
Dobrý den,
těšil jsem se, že si vyřeším ten samí problém podle návodu zde, ale nedaří se mi. Mám php stránky v kódování windows-1250. Před třemi roky mi to viselo u Wedos a bylo to OK. Nyní je cz diakritika v čudu. podpora Wedos řekla, že je třeba UTF-8.
Postupoval jsem podle zdejšího jasného návodu....a nezdařilo se mi to. V hlavičce php mám:
<!DOCTYPE HTML PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4.01 Transitional//EN" "http://www.w3.org/TR/html4/loose.dtd">
<html lang="cs">
  <head>
    <meta http-equiv="content-type" content="text/html; charset=windows-1250">
    <meta name="generator" content="PSPad editor, www.pspad.com">
    <meta name="author" content="Lubomír Dvořák">
    <meta name="description" content="oficiální stránky fanklubu Yanni Česká Republika">
    <meta name="keywords" content="YANNI, Yanni, yanni, Yanni fanklub, fanklub Yanni, yanni fanklub, fanklub yanni, Yanni cz, yanni cz, Yanni CZ, yanni CZ, Yanni Česko, yanni česko">
    <meta name="robots" content="index, follow">
    
<title>Vaše VIP stránka</title>

=============================

1. Tento soubor tedy vložím do pspadu
2. charset=windows-1250" přepíšu na charset=UTF-8"
3. v menu/formát zatržítkuji UTF-8
4. uložím ctrl+S

pošlu na web a ono nic. diakritika stále v čudu. Co mám špatně?
Keeehi
Profil
harmony36:
Postup je správný. Pošli nám odkaz na web, to bude pro zjištění příčiny chyby zřejmě nejrychlejší.
harmony36
Profil *
Keeehi:
Velice děkuji za tvoji ochotu. Reaguji pozdě, měl jsem jiný frmol. Situaci jsem vyřešil následovně: na stránce petrfaltus.net/petr-faltus-zmena-kodove-stranky-konverze-kodovani-cestiny-v-textovem-souboru.php, jsem provedl konverzi. Zajímavé je, že opticky se v hlavičce html souboru NIC nezměnilo, charset: windows-1250 tam zůstal a přesto to na webu fungovalo správně - tedy ěščřžáýé byly ok. Zajímavé. Naproti tomu, když jsem provedl přepis z charset windows - 1250 na UTF-8 a soubor uložil, ěščřžýáíé se nezobrazily. Je to dost divné, ale problém mám vyřešen a nechci tomu věnovat další hodiny šťouráním se v tom, proč to takto divně dopadlo. Děkuji a přeji hezký den.

Vaše odpověď

Odkud se sem odkazuje


Prosím používejte diakritiku a interpunkci.

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvě-sta čtyřicet-sedm:

0