Autor Zpráva
Europsky_Dzigolo
Profil
1. Najprv by som chcel vediet ako mam dat sirku (width) divu tak aby bola co najvacsia ako sa zmesti do divu ktory ho obaluje

2. ako mam zarovnat obrazok aby bol uplne hore vpravo toho divu
Miloš
Profil
1) Šířku (narozdíl od výšky) natáhne DIV automaticky. Tos mohl klidně vyzkoušet sám a zbytečně se neptat.
2) Obrázek na pozadí pomocí CSS vlastnosti background-position. Jestliže ale obrázek vkládáš přímo v HTML (tipicky třeba náhled fotky) jako <img src ="foto.jpg">, pak zkus buď float:right (je-li v kódu na začátku), nebo position:absolute.
Europsky_Dzigolo
Profil
Miloš
position:absolute;top:0px;right:0px;

som skusal ale to bolo zas uplne hore vpravo monitoru..
a float:right nemozem pretoze v tom dive su aj ine veci ktore musia byt vlavo
panther
Profil
Europsky_Dzigolo
som skusal ale to bolo zas uplne hore vpravo monitoru..
abssolutní pozice se určuje oproti nadřazenému prvku s relativní pozicí. Pokud chybí, tak vzhledem k oknu prohlížeče. Stačí tedy nadřazenému prvku, v jehož rohu chceš obrázek, nastavit „position: relative;“
Europsky_Dzigolo
Profil
aj position relative som skusal ale dalo sa to len normalne a podten obrazok sa dal ostatny obah divu
Miloš
Profil
Europsky_Dzigolo
Nerozumíš – panther nepíše o tom, abys obrázek pozicoval relativně, ale abys posotoin:relative nastavil jeho nadřazenému prvku. Více viz například http://wellstyled.com/css-chords-formatting.html
Europsky_Dzigolo
Profil
takze mam nastavit position relative tomu divu ktory obaluje div v ktorom chcem mat obrazok hore vpravo?
panther
Profil
Europsky_Dzigolo
takze mam nastavit position relative tomu divu ktory obaluje div v ktorom chcem mat obrazok hore vpravo?
co kdybys to zkusil místo toho věčného ptaní?
Europsky_Dzigolo
Profil
nie nejde to ono je to vlavo
EDIT: a ta sirka sa nenastavuje sama!:(
Miloš
Profil
Byl by odkaz na tu stránku?
Europsky_Dzigolo
Profil
Miloš
nie.. nebude to tym ze mam overflow auto? ale ked to dam prec tak sa nebude zobrazovat scrollbar..
Miloš
Profil
overflow:auto udělá to, že obsah vyteče z prvku ven.
Europsky_Dzigolo
Profil
Miloš
nie, overflow: auto mne robi to ze sa zobrazuje scrollbar
Miloš
Profil
á pravda já to popletl s overflow:visible. Pardón.
Europsky_Dzigolo
Profil
Miloš
takze to overflow s tim nema nic?
takze este raz znovu tie iste otazky... [#1]
panther
Profil
Europsky_Dzigolo
vše potřebné bylo naspáno výše. Pokud ti to nestačí, dodej odkaz.
tayger
Profil *
Europsky_Dzigolo:

Místo otravování stále stejnými otázkami, by jsi si měl nastudovat pozicování prvků stránek, zdrojů na webu je habaděj, takhle tu jen ztrácíš čas, těžko někomu vysvětlit pozicování, když nemá ponětí o omezujícím prvku či ještě hůře, neví ci position: absolute znamená.

Nu dobrá prá příkladů dám:

positon: absolute; - Vytáhne prvek úplně mimo dokument a lze ho umístit kamkoliv na stránce za pomocí top a left.
positon: relative; - přiřazuje se omezujícímu prvku, který obaluje prvek s position: absolute, způsobí, že tento prvek se může pozicovat jen v oblasti svého nadřazeného prvku. Nelze ho pozicovat mimo nej, tedy pokud nepoužiješ nestandardní mínusové hodnoty.

Snad to stačí.
Bubák
Profil
Nelze ho pozicovat mimo nej, tedy pokud nepoužiješ nestandardní mínusové hodnoty.
Mínusové hodnoty top a left CSS specifikace dovoluje a ani prohlížeče s tím nemají problém.
tayger
Profil *
Bubák:

Prohlížeče toho podporují hodně, takže neprotestuji, ale i přesto se mínusové hodnoty považují za nestandardní. A to platí i pro css specifikaci. :-)
Bubák
Profil
přesto se mínusové hodnoty považují za nestandardní
Můžeš to něčím podložit, nebo jde o tvé nepodložené tvrzení.
V CSS specifikaci pro každou vlastnost najdeš dovolený rozsah hodnot, třebas pro margin jsou záporné hodnoty dovoledy, u paddingu jsou záporné hodnoty nepřípustné.
tayger
Profil *
Bubák
No určitě nehádám, CSS kompletní průvodce, (moc dobrá kniha, naučila mě spousty nových věcí a dala mi ucelený pohled na problematiku pozicování) jsou hodnoty uvedeny jako nestandardní. Specifikace je povoluje, což je fakt, ale neznamená to, že se doporučuje je používat. Proto jsou nestandardní. A u paddingu napotřebuji specifikaci css abych si domyslel, že se zápornými hodnotami mi to prohlížeč nepřelouská.
panther
Profil
tayger
moc dobrá kniha, naučila mě spousty nových věcí a dala mi ucelený pohled na problematiku pozicování
sice knihu neznám, ale nevěř všemu, co je psáno. I v knihách se občas vyskytují nesprávné věci a úvahy.

ale neznamená to, že se doporučuje je používat.
To jsi vzal kde? Kde je psáno, že se nedoporučuje používat záporných hodnot?

Proto jsou nestandardní.
Tvrdíš ty. Proč „proto“?

A u paddingu napotřebuji specifikaci css abych si domyslel, že se zápornými hodnotami mi to prohlížeč nepřelouská.
a schválně. Víš proč nejsou dovoleny záporné hodnoty vlastnosti „padding“?
Bubák
Profil
Dneska jsem narazil na tenhle článeček:
http://zdrojak.root.cz/zpravicky/strucny-pruvodce-zapornym-okrajem/
Chamurappi
Profil
Reaguji na taygera:
moc dobrá kniha
Ale už docela stará. V dávných dobách se opravdu říkaly o záporných marginech zlé věci.

Vaše odpověď


Prosím používejte diakritiku a interpunkci.

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvě-sta čtyřicet-sedm: