Autor Zpráva
polly.90
Profil
Zdravím,
"IE do šířky počítá i border a padding" - to víme všichni. Mne zajímá, jak tuhle chybu v odlišném zobrazení v IE řešíte.
Já to na starém webu řešil zápisem:
<link rel="stylesheet" type="text/css" href="styly.css">
    <!--[if IE]>
    <link rel="stylesheet" type="text/css" href="styl-pro-explorer.css">
    <![endif]-->
    <style>
, přičemž jsem si, jak vidno ze zdrojáku, vytvořil zvlášť css soubor pro IE. Přijde mi to ale jako poměrně komplikované řešení a jsem si docela jistý, že někdo ze zdejších diskutérů přišel na lepší a jednodušší způsob.
Str4wberry
Profil
Ostatní prohlížeče ale přece taktéž do šířky počítají border a padding.
polly.90
Profil
Vypůjčil jsem si text přímo od Yuhů odsud. Kdybych to psal já, tak bych řekl že Explorer naopak, narozdíl od ostatních, padding do šířky nepočítá. Ale říkal jsem, si že když je to tady napsáno takhle, tak že to asi špatně chápu. Každopádně jde o to, co asi všichni známe, dám příklad:
Stránka je sestavena z tří css "rámců" umístěných pod sebou.
-první rámec má nastavenu šířku 1000px a padding nula je v něm umístěno třeba logo
-třetí rámec má šířku 960 px a padding z obou stran 20 px, je v něm třeba menu
-druhý rámec má nastavenu šířku 760 px a padding-left 20 px a padding-right 220 px (dejme tomu, že je vpravo další absolute css rámec s aktualitami)

Opera, Firefox i Chrome zobrazí tyto tři rámce stejně široké (1000px), zatímco v Exploreru bude první rámec široký 1000, druhý 960 a třetí 760 px.

Ještě mě tak napadá, neví někdo, proč tomu tak vlastně je? Tento stav trvá už docela dlouho, Microsoft to mohl v nových verzích IE dávno opravit... Akorát tím ser. všechny webmastery (a to není jenom problém s padding, s IE jsou téměř vždy nějaké problémy)
Chamurappi
Profil
Reaguji na polly.90:
Ještě mě tak napadá, neví někdo, proč tomu tak vlastně je?
Napadá.

Microsoft to mohl v nových verzích IE dávno opravit
Opravil to v šestce, dal tvůrcům stránky přepínač. Co víc bys chtěl?
Podmíněné komentáře nepotřebuješ.

Špatná interpretace padding v Exploreru - jak to řešíte?
Přepnu si box-sizingem i ostatní prohlížeče na tu „špatnou“ interpretaci.
DoubleThink
Profil *
Ve standardním režimu Explorer už nějakých deset let počítá rozměry boxů korektně.
Ugo
Profil
polly.90:
už IE7 počítá tušim správně, jen je třeba ho dostat do správného módu, hlavička html 5 na to postačí dobře.
a problémy s IE jsou proto, protože to není prohlížeč ale náhodný generátor chyb, jeho jádro nemá za úkol zobrazit stránku, ale na náhodný řádek kódu vložit náhodnou chybu, proto je s ním tolik zábavy a je tolik používané :)
Bubák
Profil
polly.90:
Microsoft to mohl v nových verzích IE dávno opravit..
Microsoft problém opravil v IE6, ses mohl dozvědět i na stránce, kterou jsi odkázal, Yuhů tam píše:
Správně to dělá až Internet Explorer 6, pokud se mu v !doctype nastaví 4. verze strikního HTML.
Což sice není přesné, jde použít i transitional, ale musí být s URL.

Ugo:
to není prohlížeč ale náhodný generátor chyb
Zkus najít nějakou "náhodnou", doposud nezdokumentovanou chybu.
Petr ZZZ
Profil
Proč tady dosud nikdo nezmínil matrjošku? To je dneska, když lze zápisem <!DOCTYPE html> zajistit standardní režim, zastaralé?
DoubleThink
Profil *
Řekl bych, že je to zastaralé už od dob IE6.
polly.90
Profil
Chamurappi:
Napadá
Článek jsem proletěl, ale pořád nechápu, proč už od toho IE neupustil...

Opravil to v šestce, dal tvůrcům stránky přepínač. Co víc bys chtěl?
O to jsem nevěděl. Víc nechci, dík.

Jinak podle mne je IE snad ten nejhorší možný prohlížeč vůbec, vždycky se v duchu směju, když vidím, že ho někdo používá. Už jen když se podívám, kolik spotřebuje paměti, když v něm je spuštěno více záložek...Vždyť ten chudáček neumí ani vykreslit správné barvy u odkazů...
Chamurappi
Profil
Reaguji na polly.90:
ale pořád nechápu, proč už od toho IE neupustil
Proč by měl? Rozbil by mi tu stránku, kterou jsi právě proletěl.

vždycky se v duchu směju, když vidím, že ho někdo používá
Třeba já ho teď používám. Co je na tom tak směšného?

jen když se podívám, kolik spotřebuje paměti, když v něm je spuštěno více záložek
Proč se to díváš? K čemu takový údaj uživateli je? Mám tu otevřeno ve dvou oknech cca čtyřicet tabů s DJPW a nepozoruji žádný problém.

ten chudáček neumí ani vykreslit správné barvy u odkazů
Třeba kde? Že ty budeš ten nejhorší možný kodér vůbec?
Taurus
Profil
K čemu je tohle vlákno? K omílanému nadávání na prohlížeč, který používá skoro každý druhý? Zrovna včera jsem ladil web s formuláři prvotně pro Firefox a druhotně pro IE6 a byl spokojený, jak tam mám jen dva speciální řádky...
Ugo
Profil
Chamurappi:
proti IE by se toho nechalo vznést mraky, nevím jak je na tom nové IE ale kolega mě po vydání ihned hlásil že v něm nefunguje lightbox, čili jejich slogan měníme web navždy je opravdu přesný :) ne že by ostatní programy neměly chyby, občas je i IE to které to zobrazí tak jak má, ale koukni kolik tu je příspěvků - nefunguje v IE vs nefunguje v FF/chrome a dalších. Od IE7 už je to jakž takž dobré, jelikož už nemohu říkat že co je to za prohlížeč když neumí ani zobrazit obrázek (png) - mimochodem tady zaostává hodně i firefox v obrázcích, nejvíc se mi líbí jak s nimi pracuje opera

polly.90:
Vždyť ten chudáček neumí ani vykreslit správné barvy u odkazů
nevím kde se ti to stalo, to bych viděl na chybu v css, nicméně věřím tomu, už jsem se setkal s lepšími bugy :) ten nejlepší od kdy říkám iečku reg, byla právě něco ve stylu že po smazání prázdné řádky se úplně změnilo zobrazení, nutno podotknout, že tehdy byl ten kód obecně příšerný

obecně sem nepoznal nikoho z oboru kdo by choval k IE pozitivní nebo alespoň neutrální postoj, naopak jsou postoje jako že na optimalizaci pro IE jedině v pátek atd. Nemusí se to líbit, ale ten program opravdu vyvedený není
Yur4Y
Profil
Chamurappi:
Proč by měl? Rozbil by mi tu stránku, kterou jsi právě proletěl.
Len tak FYI, od verzie 10 od toho upustí.
Bubák
Profil
Ugo:
Od IE7 už je to jakž takž dobré,
Tak si nainstaluj Firefox a Operu stejného stáří, jako je IE6 a budeš se divit, co všechno nebude fungovat.

nepoznal nikoho z oboru kdo by choval k IE pozitivní nebo alespoň neutrální postoj
Máš možnost, tak se jí nebraň. Já jsem si všiml úměry, čím méně znalostí, negativnější postoj.

Yur4Y:
Len tak FYI, od verzie 10 od toho upustí.
Vsadím nohu, že dokonce IE15 se v tomto bude chovat stejně. Zřejmě o vykreslovacích režimech víš kulové.
Yur4Y
Profil
Bubák:
Vsadím nohu, že dokonce IE15 se v tomto bude chovat stejně. Zřejmě o vykreslovacích režimech víš kulové.
Samozrejme.
polly.90
Profil
Chamurappi:
Proč by měl? Rozbil by mi tu stránku, kterou jsi právě proletěl.
Čili důvod je, aby se starým stránkám konfigurovaným pro staré zobrazování nerozhodilo zobrazení? Ok, to beru ...

Třeba já ho teď používám. Co je na tom tak směšného?
Uznávám, že to ode mně asi není objektivní, ale když on si o to IE prostě říká...

Proč se to díváš? K čemu takový údaj uživateli je? Mám tu otevřeno ve dvou oknech cca čtyřicet tabů s DJPW a nepozoruji žádný problém.
Nevím co to máš doma za stroj, ale já když si spustím na svém NTB s dvoujádrem a 4 GB RAM v IE nějakých 20,30 záložek (což je pro mne naprosto běžné, i když je sotva všechny v ten moment využiju) se stránkami, které na sobě mají různé flashe a podobně (typicky primat.cz, to je hrozný žrout), do toho mám spuštěného FTP klienta,antivir, WMP a nějaké další programy, tak už je procesor zatížen víc než dost a práce na NTB se stává znatelně pomalejší a já musím nějaké ty záložky ukončit... U Opery nebo Chromu tento stav nastává o několik nezanedbatelných přidaných záložek později..

Třeba kde? Že ty budeš ten nejhorší možný kodér vůbec?
Teď jsem to porovnával v IE9 a je fakt, že už to nedělá.. Ale v dobách, kdy jsem ještě IE občas používal bylo naprosto běžné, že klasické modré odkazy (nijak kódem neupravované, tedy nezávislé na kodérovi!) byly v IE o poznání světlější než v jiných prohlížečích, i písmo bylo standartně bůhvíproč větší než jinde...

Nicméně účelem založení vlákna nebylo pomlouvat či obhajovat Explorer. Problém, kvůli kterému jsem to tady založil už jsi mi vyřešila, takže dík a navrhuju s tím přestat...
Ugo
Profil
Bubák:
Opera toho stáří byla hrozná, FF se i tehdy chovalo stylem že jak píšu tak tak mi to zobrazí, rpostě předvídavě podle toho co má která vlastnost dělat, samozřejmě ne bez chyb, ani dneska to neni vždy jistota. Co se týká těch znalostí, tak kdyby šlo o mě tak bych se nebránil, ale sou tu mnohem starří a zkušenější lidi co mají tento postoj. Ale aspoň už znám 2 příznivce i když jen virtuálně, je ale dobré vědět že jsou. Uznávám že 99% věcí je chyba kodéra / programátora - nemluvím jen o html a css totiž (třeba rychlost javascriptu je taky propastná), ale je chyba kodéra když něco dělá podle standartu s kterym fungují 4/5 aplikací na prohlížení webu (+ mobilní opera, netfront a i nedokončené minimo .. i s těmi je míň problémů :)) a jediná aplikace která si podporu často vykládá po svém s tím má problémy?

polly.90:
nijak kódem neupravované, tedy nezávislé na kodérovi!
toto bych neříkal, to je totiž běžné, každý prohlížeč má malinko jiné defaultní stylování, od minima po chrome, proto se používají CSS resety které všechno nastaví na nulu a začneš tedy od prázdné, ale stejné stránky. Fonty (aliasing a další úpravy) si taky dělá každý prohlížeč jinak - stejně jako mnou zmiňované zobrazování (zmenšování atp.) obrázků. Že je to jinou barvou než v jiném prohlížeči tudíž není chyba, ale tentokrát opravdu featura :D
_es
Profil
polly.90:
Ale v dobách, kdy jsem ještě IE občas používal bylo naprosto běžné, že klasické modré odkazy (nijak kódem neupravované, tedy nezávislé na kodérovi!) byly v IE o poznání světlější než v jiných prohlížečích, i písmo bylo standartně bůhvíproč větší než jinde...
Čo je prekvapivého na tom, že ak sa na stránke nenastaví písmo, teda sa nechá na prehliadači, aby si to vykreslil podľa seba, tak si to naozaj vykreslí podľa seba, teda trebárs aj v každom prehliadači inak, či tak, ako si to niekto v prehliadači nastaví?
Chamurappi
Profil
Reaguji na Uga:
koukni kolik tu je příspěvků - nefunguje v IE vs nefunguje v FF/chrome a dalších
Koukni, kolik procent z nich je vyřešených, Explorer bezkonkurenčně vede.

ten program opravdu vyvedený není
Jak to souvisí s tématem? K čemu je, když posoudíš, zda nějaký prohlížeč je dobrý? Jen ti to zatemňuje úsudek, pak blbě radíš a já tě mažu.

ale sou tu mnohem starří a zkušenější lidi co mají tento postoj
To je jejich problém :-)

ale je chyba kodéra když něco dělá podle standartu s kterym fungují 4/5 aplikací na prohlížení webu a jediná aplikace která si podporu často vykládá po svém s tím má problémy?
Samozřejmě, že je. Přizpůsobit se té džungli je (a vždy byla) jeho práce. Pokud má nějaké psychické problémy, jako je třeba hlubší emocionální vazba k prohlížečům či víra v posvátný význam specifikací, tak má tuto práci těžší. Nadhled umožňuje lépe improvizovat.


Reaguji na Yur4Yho:
Tam se dole píše, že na stránce bez <!doctype> deklarace se použije starý quirk. Nahoře sice naznačují opak, ale to beru jako jejich standardní blogovací šum.


Reaguji na polly.90:
se stránkami, které na sobě mají různé flashe a podobně
Na většině počítačů mám Explorer 7 bez flash playeru a přes hosts blokuji facebookové API — pak mi drtivá většina stránek šlape rychle (akorát jednou za dva týdny musím iexplore.exe sestřelit).
Prakticky vždy mám zapnuté i ostatní prohlížeče (všelijaké verze, aktualizace mám vypnuté) s podobným množstvím tabů. Necítím potřebu používat na všechno vždy jen jeden prohlížeč…

bylo naprosto běžné, že klasické modré odkazy (nijak kódem neupravované, tedy nezávislé na kodérovi!) byly v IE o poznání světlější než v jiných prohlížečích
Jakou by měly mít barvu? Proč by vůbec měly být modré, když je autor nenabarvil? Požadovat po prohlížečích identické výchozí styly je nesmyslné. Zrovna ty výchozí barvy si může uživatel nastavit přímo v nastavení prohlížeče…

i písmo bylo standartně bůhvíproč větší než jinde
To rovněž mohl způsobovat quirk. Zvláště, pokud jsi měl třeba v jiných prohlížečích standardní režim.



Budeme zamykat.
Plaváček
Profil
Řekl bych, že tazatel odpověď dostal a je zbytečné téma odklánět někam jinam. Díky.

Vaše odpověď

Mohlo by se hodit

Nezapomeňte na odkaz na živou ukázku problému.

Prosím používejte diakritiku a interpunkci.

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvě-sta čtyřicet-sedm: