Autor Zpráva
Vláďa
Profil
Ve Firefoxu i v Exploreru řeším problém s velikostí zobrazení. Když dám ve Firefoxu základní velikost zobrazení, mám na www.vaelektronik.cz logo (gif) rozostřené. Aby se mi zobrazilo správně, musím zobrazení o 2 stupně zmenšit a text velikosti 10 je už skoro nečitelný. V Exploreru se sice při nastavení základní velikosti zobrazí obrázky ve správném měřítku, ale texty jsou příliš malé a asi proto že mám jejich velikost v pevně nadefinovanou, na zmenšování/zvětšování textu nereagují - jedině na měřítko zobrazení celé stránky. Aby většina stránek bylo čitelných, musím nastavit měřítko 125% a mám logo zase rozostřené. Co mám špatně a jaké měřítko je správné?
janbarasek
Profil
Vláďa:
Správné měřítko, které má nejvíc lidí je 100%, jiný zoom je na vlastní nebezpečí.

Vyřešil bych to lepší kompresí obrázku nebo jeho zjednodušením, aby nemohlo při kompresi dojít k tolika chybám. Zkus použít třeba formát PNG, ten má myslím lepší vlastnosti a omez počet barev na nějaký počet, aby nedocházelo k rozostření do stupňů šedi.

Jinak se mi stránka zdá až příliš hubená. Můj monitor má šířku kolem 1300px a stránka zabírá sotva polovinu obrazovky, minimálně jí centruj na střed, ať se na ní dá lepší dávat. ;)
Vláďa
Profil
Já mám monitor 1600x900, tu úvodní stranu http://www.vaelektronik.cz/index.html mám tak do 2/3 šířky a všechno ostatní třeba tohle http://www.vaelektronik.cz/bastl/zdroje.html mám na ceou šířku. Syn mi naopak říkal že tak široký text se špatně čte a měl bych jeho šířku omezit. Snažím se tam cpát po straně obrázky, ale taky to nejde všude.
Ale i tady to funguje stejně. Nahoře obrázek mám v základním měřítku Firefoxu rozostřený Odkaz Když ho zkopíruju a zobrazím třeba v Irfanu, je menší a odpovídá to zmenšení fe Firefoxu o ty dva stupně. Asi je logické, že gif a png by se měl chovat stejně. K rozostření dochází až při přepočtu měřítka pro zobrazení. Údajně až u monitorů s hodně velkým rozlišením se tohle neřeší - rozostření tam sice je, ale je malé. Není to tím že mám tak široký monitor, pak je na něm všechno malé a Firefox se tomu snaží implicitním měřítkem přizpůsobit? Zatím co Explorer tohle neřeší, implicitní zobrazení udělá 100% a pak si to stejně nakonec zvětším abych něco vůbec přečet?
janbarasek
Profil
Vláďa:
Chyba je asi u tebe. Mě se to zobrazuje v Opeře, Chromu i Firefoxu jak má. IE vyzkoušet nemůžu, mám Linux. Široký text je opravdu velice špatně čte, můj názor je ten, že by vedle sebe mělo být max. 240 znaků a pak už se ztrácí čitelnost. Řešení může být rozdělení na 2 sloupce nebo stránku centrovat na střed monitoru o konstantní šířce.
Petr ZZZ
Profil
Reaguji na janabaraska:
„můj názor je ten, že by vedle sebe mělo být max. 240 znaků a pak už se ztrácí čitelnost.“
Obecně se doporučuje nedělat řádky delší než 60 až 80 znaků, jinak se ztrácí čitelnost. Za krajní mez považuji 100 znaků na řádek, víc v žádném případě.

(Poznámka: Přičemž toho je třeba dosáhnout nikoli zalamováním řádků, ale vhodnou velikostí písma v poměru k šířce sloupce nebo lépe k šířce stránky. Nebo použitím relativních jednotek na velikost písma, nejlépe procent – potom si může dle vlastní potřeby zůmovat uživatel.)

Vaše odpověď

Mohlo by se hodit

Nezapomeňte na odkaz na živou ukázku problému.

Prosím používejte diakritiku a interpunkci.

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvě-sta čtyřicet-sedm: