Autor Zpráva
Jurášek
Profil *
Všechny vás zdravím.

Už jsem se na to ptal 2x - poprvé před třemi lety a podruhé zhruba před rokem - ale nedostal jsem žádné rozuzlení, vysvětlení, kterémé by pomohlo.

Jen posledně mě moderátor setřel, že se ptám na to stejné už dva roky..................

V IE (9 i 11, Chrome to má stejně) a ve Firefoxu se mi stránka zobrazuje jinak - jiná velikost písma, jiné řádkování, takže text pasujek fotká jinak.

Řešil jsem to tak, že jsem texty upravil a zarovnal na 2x - někde to ani nejde, a tak jsem dělal kompromisy.

Už bych nepsal, ale po novém update Firefoxu je to zase jinak, a vše se rozjelo.

Já nemůžu pochopit, že s tím nemají problém všichni. Jak jsem se ptal minule, nejlepší rada byla, že je to jedno,a nemám to řešit.

2 příklady: http://vanishingworldphotography.com/kmen-surma.html - pod 4. fotkou v posledním FF ustřelil poslední řádek (2 slova) ošklivě pod fotku - já nevím, mi to vadí. Přitom to bylo zarovnané jak pro FF, tak IE.

Další: http://vanishingworldphotography.com/po-zemi.html- dole,asi tak v půlce stránky je trojfotka západu na Everestu - IE/Chrome zarovnají stejně a hezky, Firefox je o řádek a půl delší.

Dělám něco blbě, jsem hloupý, nebo jsem jediný komu to vadí, že stránka je OK, a po pár měsících (po novém FF nebo IE) z ničeho nic rozjetá (ne celá, jen ty ustřelené řádky)?

Moc díky
juriad
Profil
Řešení je jednoduché - smířit se s tím. Webové stránky nejsou určené k přesně vysázené prezentaci. Ve webovém světě nemůžeš vůbec ovlivnit to, jak se co zobrazí.
Uživatele nemusí mít nainstalovaný font Verdana. Můžou ho mít upravený. Můžou mít v prohlížeči nastavenou různou minimální výšku textu. Můžou zazoomovat (to je častější než bys čekal).
Nespoléhej nikdy na to, že text bude nějak velký. Protože nikdy nebude.

Chceš-li mít dokonalou stránku, napiš ji v Adobe Indesignu nebo podobném a dej ji ke stažení jako PDF. Se všemi z toho plynoucími výhodami a nevýhodami.
Joker
Profil
Jurášek:
V IE (9 i 11, Chrome to má stejně) a ve Firefoxu se mi stránka zobrazuje jinak - jiná velikost písma, jiné řádkování, takže text pasujek fotká jinak.
>
Řešil jsem to tak, že jsem texty upravil a zarovnal na 2x - někde to ani nejde, a tak jsem dělal kompromisy.

Nevšiml jsem si nějakých zásadních rozdílů.
S jiným řádkováním se budete muset smířit… Bude záviset i na rozlišení, resp. velikosti okna, návštěvník může použít jiný font, a podobně.
Webové stránky prostě nevypadají v prohlížečích na pixel stejně.
A je to i nesmyslný požadavek; Budu například mít mobilní telefon s full HD rozlišením a 24" monitor s full HD rozlišením. Pokud by se stránka měla zobrazovat na obou zařízeních stejně pixel po pixelu, buď na mobilu nepůjde přečíst, nebo na tom velkém monitoru budu mít ohromná písmenka. Když stránka na obou zachová rozměry v milimetrech (tj. zohlední DPI), uvidím na mobilu jen maličký kousek, nebo na velkém monitoru budu mít stránku v okýnku o velikosti mobilu.

Prostě stránka se ani nemá zobrazovat všude stejně.

pod 4. fotkou v posledním FF ustřelil poslední řádek (2 slova) ošklivě pod fotku - já nevím, mi to vadí.
Zároveň ale u předchozích fotek nevadí, že následující text je pod nimi.
Můžete danému textu dát levý margin, ale pokud si uživatel zvětší písmo nebo bude mít menší monitor a pod fotkou bude víc řádků, bude pod ní vznikat divný prázdný sloupec, který Vám předpokládám taky vadí.

Můžete dát fotce spodní margin, ale když za ní bude jeden celý řádek plus dvě slova, jsme tam, kde jsme byli.
Jurášek
Profil *
Děkuji vám.

Tomu co píšete rozumím a souhlasím - jasná věc.

Můj problém/dotaz se týkal IE a FF u normálního uživatele, který má všechno default. Jako třeba já :-D U IE8 a tehdejšího FF to bylo naprosto stejné, tzn. žádný problém. Od IE9 je to rozdílné, ale šlo to jakž takž srovnat (právě i těmi marginy). Ale nedávno se mi updatoval FF a zase je to jinak - což mě štve. Je ale zajímavé, že vám to (minimálně tedy u mojí stránky) nevadí, že škaredě odskočí dvě slova..................a mi jo a dost.

Ale dobře, nic asi nenadělám - chtě ljsem vědět, jestli není nějaké jednoduché řešení, které přehlížím, nebo nechápu.

A jak jste psali, mobilní přístroje neřeším (ani nevlastním) - ale párkrát jsem to viděl na tabletu i mobilu a bylo to OK, stejně tak neřeším třeba Safari - tam souhlasím s vámi.

Ale proč IE i Crome to zobrazí stejně a FF jinak, a pak ještě nejnovější FF zase jinak - to nepochopím.
Tomáš123
Profil
Jurášek:
Ten prístup sa mi nepáči. Riešiš dve slová, ktoré sa zobrazia inak v FF a IE, ale Safari neriešiš vôbec a mobilné zobrazenie tiež? Aspoň trochu by som chápal tvoj problém, keby si sa snažil optimalizovať pre čo najväčšiu škálu prehliadačov a zariadení.

Ale proč IE i Crome to zobrazí stejně a FF jinak, a pak ještě nejnovější FF zase jinak - to nepochopím.
Lebo všetky prehliadače nie sú vyvinuté na rovnakom jadre ani rovnakým človekom (resp. skupinou ľudí). Smola. Už raz je to tak. Snaž sa držať stránku v takom stave, aby text nevytekal z prvkov a nedeformovala sa pri približovaní a bola čo najlepšie čitateľná na každom zariadení. Viac užívateľovi netreba.
Chamurappi
Profil
Reaguji na Juráška:
Ale proč IE i Crome to zobrazí stejně a FF jinak, a pak ještě nejnovější FF zase jinak - to nepochopím.
Prohlížeče pro grafické operační systémy dříve nechávaly vykreslování písma na operačním systému, proto se texty zobrazovaly všude cca stejně. Časem ale vznikla poptávka po něčem lepším a pokročilejším, než existující systémy ve výchozím stavu nabízejí – konkrétně třeba můžeš chtít rotovat text o libovolný úhel tak, aby zůstal stále dobře čitelný, CSS vlastností transform. Ve Windowsu můžeš mít vypnuté vyhlazování (pak jakákoliv rotace text znečitelní), nebo zapnutý ClearType (který subpixelově vyhlazuje vodorovný text), ani jedna možnost s transformacemi nepočítá. Z toho důvodu postupně všechny prohlížeče zavádějí jiné (vlastní) vykreslování textů. A když už ho mají, vykreslují s ním i vodorovný text…

Něco podobného jsem ti už psal před rokem.
Stejně jako loni mě napadlo poradit ti (ale důrazně nedoporučit), ať uděláš celý web jako obrázek :-)

Ještě by také šlo zabraňovat zalamování tam, kde ti vadí, tvrdou mezerou nebo značkou <nobr>. Ale fakt bych to na tvém místě raději neřešil.
Jurášek
Profil *
Díky moc za vysvětlení. Opravdu pomohlo. Konečně je mi naprosto jasné, že to buď nebudu již dále řešit, anebo to budu zarovnávat manuálně pokaždé, když se to změní.

Ale jsem rád, že teď vím proč to tak je - to jsem opravdu nevěděl, nebo nepochopil - takže díky.

Pro Tomáše123 - že se ti nelíbí přístup............to chápu. Ale IE, FF a Chrome používá velmi vysoké procento lidí, a tak prostě neřeším, jak se to zobrazí 1% lidí, třeba v Opeře. Mám na mysli detaily - jako celek je to - myslím - všude funkční, i na mobilech. Já ale nejsem příznivce té přehnané digitalizace všeho, a tak pokud by to v mobilech nefungovalo, asi by mi to bylo jedno. Ale funguje, a docela dobře, co jsem u známých viděl.

Díky všem za reakce :-D

Moderátor juriad: Smazán duplicitní obsah; asi se příspěvek odeslal dvakrát.

Vaše odpověď

Mohlo by se hodit

Nezapomeňte na odkaz na živou ukázku problému.

Prosím používejte diakritiku a interpunkci.

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvě-sta čtyřicet-sedm: