Autor | Zpráva | ||
---|---|---|---|
34111 Profil |
#1 · Zasláno: 18. 3. 2016, 14:11:51
Ahoj,
docela by mě zajímal Váš názor. Ve svém velkém projektu jsem se rozhodl v betaverzi nezahrnovat podporu prohlížečů, které neumí HTML5 a CSS3. Především se jedná o vlastnosti formulářů jako např. required, animace apod. Vedlo mě k tomu toto: 1. Internet Explorer - podpora začíná od verze 10 - tzn. "ohrožení" uživatelé jsou ve verzi 9 a 8. Podle dostupných zdrojů je využití v ČR u IE 9 asi 2% a IE 8 také tak nějak podobně. Společnost Microsoft už dokonce nepodporuje ani IE10. Samozřejmě tímto jsou odsouzeni především uživatelé OS WIndows XP, kde poslední podporovaná verze IE byla 8.. Mnozí z vás mě možná odsoudí, kor, když se jedná o velký a komerční projekt, ale možná právě proto si teď uvědomuji, že rentabilita implementace podpory těchto starých prohlížečů zkrátka není. Jednoduše řečeno to pro mě není rentabilní. Uživatelé, kteří používají Win XP či starší IE budou při vstupu na webovou stránku "varováni", že používají starý prohlížeč. U ostatních prohlížečů jako je Mozilla Firefox, Opera, Safari, Chrome předpokládám, že jsou průběžně aktualizovány automaticky v drtivé většině případů a pokud se podíváme na podporu HTML5 a CSS3, tak např. Firefox od verze 4.0 (dnes je aktuální verze 45.x), Opera od verze 10, Safari od verze 5 apod. Na začátku jsem záměrně zmínil, že tato podpora nebude zapracována v betaverzi - důvodů je mnoho - především rentabilita v počátcích fungování (čas X finance). Postupem času jak bude aplikace nasazena, tak u důležitých záležitostí bych tuto podporu dodělal v JS apod... Váš názor? |
||
Keeehi Profil |
#2 · Zasláno: 18. 3. 2016, 15:01:39
Pokud jsi si to spočítal a vyšlo ti, že podpora starších prohlížečů by tě vyšla na více jak 4%* ze zisku, tak je to správné rozhodnutí.
* beru tebou udané hodnoty, průzkum jsem si nedělal |
||
Bubák Profil |
#3 · Zasláno: 18. 3. 2016, 16:17:52
Koukni na Pro jaké prohlížeče ladit svůj web
Článek je skoro tři roky starý, takže kapitolu Moje doporučení ber s reservou. |
||
_es Profil |
#4 · Zasláno: 18. 3. 2016, 19:38:48
Martin Brodecký:
Ono záleží aj na tom, čo si pod tou „nepodporou“ predstavuješ. Či to, že sa v starších prehliadačoch nejaké veci zobrazia menej „pekne“ a návštevníci budú ušetrení od nejakých animácií, alebo to, že web nebude vôbec fungovať. V prvom prípade je to „varovanie o starom prehliadači“ len zbytočné obťažovanie. |
||
Chamurappi Profil |
#5 · Zasláno: 19. 3. 2016, 02:04:35
Reaguji na Martina Brodeckého:
„Především se jedná o vlastnosti formulářů jako např. required, animace apod.“ Vyplnění required polí stejně musíš kontrolovat na straně serveru – tam je spíš ve tvém zájmu, abys nepracoval s prázdnou hodnotou.
Proč by mělo uživatele trápit, že nevidí animace? Jestli je tohle projev nepodpory, tak je dost nepostřehnutelný, spíš je to klasická ohleduplná degradace. Nevím, co přesně myslíš tím HTML5 a CSS3 a co nepodporou, bez podrobností tedy nevím, jestli tě mám odsoudit nebo povzbudit :-) „možná právě proto si teď uvědomuji, že rentabilita implementace podpory těchto starých prohlížečů zkrátka není“ Jak drahé může být dopsat do formuláře cosi jako onsubmit="if(!jmeno.value) return !!alert('Musíš vyplnit jméno!')" ?
„Společnost Microsoft už dokonce nepodporuje ani IE10.“ Je zainteresovaná v boji o prohlížečový trh, vůbec bych si ji nebral za vzor. Ani Google. „Uživatelé, kteří používají Win XP či starší IE budou při vstupu na webovou stránku "varováni", že používají starý prohlížeč.“ Výroba podobného varování rentabilní je? Myslíš, že bude fungovat? Když sám přijdeš na nějakou stránku, která ti řekne, že si máš nainstalovat jiný prohlížeč, protože ten tvůj z nějakého důvodu nevyhovuje, co uděláš? Budeš jí věřit? Začneš stahovat doporučený program? Mimochodem, jen něco málo přes dvě třetiny českých uživatelů Exploreru 8 používá Windows XP, ostatní mají buď Vistu nebo Windows 7. „U ostatních prohlížečů jako je Mozilla Firefox, Opera, Safari, Chrome předpokládám, že jsou průběžně aktualizovány automaticky v drtivé většině případů“ Zbývající menšina je rozdrobená mezi hromadu verzí, což může být u velkého projektu docela nepříjemné. Mobilní prohlížeče nebývají moc aktuální, takže zejména u mobilních webkitů je nutné počítat s několikaletým rozsahem verzí. Reaguji na Keeehiho: „že podpora starších prohlížečů by tě vyšla na více jak 4%* ze zisku“ K tomu bych měl ještě dvě doplňující poznámky: 1) Odmítnutí N % prohlížečů ztratí víc jak N % návštěvníků. Odmítnutý uživatel se jednak pravděpodobně nevrátí ani později, kdy už důvody odmítnutí pominuly, jednak je téměř jisté, že nepřivede další návštěvníky. 2) Na místě Martina Brodeckého bych se nespoléhal jen na globální statistiky ČR, protože různé skupiny lidí můžou být dost různě vybavené. Jinými slovy by měl spíš věnovat pozornost své cílové skupině, jinak mu hrozí vypuzovací chyba. (Při čemž cílová skupina se analyzuje špatně, pokud ji rovnou od začátku klade podmínky.) Třeba na této diskusi je Explorer 7 rozšířenější, než verze 8, 9 a 10… hm, čímpak to asi je :-) Mně osobně přijde lepší statistiky nestudovat a řídit se jednoduše tím, jaké schopnosti od prohlížeče potřebuji. Na to, abych někoho hodil přes palubu, je vždy času dost. Pokud dělám obyčejný web, píšu ho od základu tak, aby fungoval všude (při čemž si nemyslím, že by to bylo nějak pracné). Pokud dělám s <canvas> em, tak mají uživatelé Exploreru 8 smůlu, i kdyby jich bylo v cílové skupině 20 %. Pokud chci AJAXem číst binární soubory, má smůlu i Explorer 9. Pokud potřebuji skriptem zjišťovat překrytí obecných SVG elementů, mají smůlu úplně všechny verze Firefoxu…
|
||
Časová prodleva: 3 dny
|
|||
Joker Profil |
#6 · Zasláno: 21. 3. 2016, 16:20:52
Martin Brodecký:
A co znamená „nezahrnout podporu“? 1. Web nebude ve starém prohlížeči použitelný, nebude fungovat správně. 2. Ve starém prohlížeči bude dostupné to, co ten starý prohlížeč umí, ale nebudou dostupné některé vychytávky z modernějších prohlížečů. Dvojka je podle mě v pořádku, jednička ne. „rentabilita implementace podpory těchto starých prohlížečů zkrátka není“ Proč? I novější prohlížeče se liší v podpoře funkcí, takže web by měl začínat na nějaké základní sadě a v případě podpory lepších je využít (progressive enhancement). Čili pak by to ve starých prohlížečích mělo fungovat bez nějaké velké snahy. Krom toho nevidím důvod, proč by mělo být tak problematické kód, který funguje pod IE 10, zprovoznit pro IE 9, možná i 8. „Uživatelé, kteří používají Win XP či starší IE budou při vstupu na webovou stránku "varováni", že používají starý prohlížeč.“ To je určitě potěší. Než ty prohlížeče detekovat a vyrábět vysvětlení, proč to v nich nefunguje, nebylo by lepší to prostě spravit? Krom toho, jaký je účel takového upozornění? Uživatel starého prohlížeče takových upozornění už nejspíš viděl hromady a stejně nepřešel na jiný prohlížeč, takže asi nepřejde ani po tom Vašem. |
||
Časová prodleva: 9 let
|
0