Autor Zpráva
pato
Profil
mám stránky v html, v IE běží jak chci, ale firefox spoustu věcí nezobrazí (např. barevný posuvník), neporadí mi někdo čímpak to je, dík
Logging
Profil
tak treba barevny posuvnik nepodporuje. napis konkretne co ti nefunguje
spustu...no spise IE spoustu veci "podporuje", protoze je chybovej
Boldrik
Profil
aha, tak to slysim prvne, ze podporovat neco je chyba, zatimco nepodporovat je jedine spravne chovani
Logging
Profil
no zalezi co mas na mysly vis.. napr v IE ti nepujde hover u img a v firefoxu jo ....zalezi co ma na mysly ... a proste v IE ti pujde vsechno je lepsi tvorit stranky v firefoxu a pak doladit pro ie
Boldrik
Profil
Tak tohle je stary a tady porad opakovany a hloupy klise.

Proc bych mel vyrabet strranky v prohlizeci ktery pouziva mene jak 10% lidi a doladovat to pro prohlizec co pouziva 85% lidi? BLBOST
Stranky udelam prece tak, at vypadaji hezky v MAJORITNIM prohlizeci a budu kontrolovat at funguje i jinde. Jinak je to blbost. Standarty si strcte nekam, staci kdyz to proste funguje. Validita jakbysmet.
Nekamenovat
Logging
Profil
taky nazor a pak reseni :)
Jiří Bureš
Profil *
> Boldrik
Standardy se mění přece jen pomaleji než verze prohlížečů. To co funguje v dnes majoritním prohlížeči (dejme tomu IE6) nemusí v prohlížeči téhož výrobce fungovat za rok (IE7). Pokud je stránka napsaná podle standardů a s přijetím několika málo omezení, tak je pravděpodobné, že ji nebudu muset předělávat co rok.
pato
Profil
takže barevnej posuvník prostě v html ve forefoxu nerozchodim chápu to dobře ??
Jiří Bureš
Profil *
>pato
Barvení posuvníku je vlastnost, kterou mimo standard zavedl Microsoft pro svůj Internet Explorer. Jiné firmy sadu těchto nestandardních vlastností nepodporují.

Existuje spousta dobrých důvodů, proč tuto vlastnost nepoužívat.
Honza Hučín
Profil
pato
IE se v některých případech chová jinak než ostatní prohlížeče (Safari, Firefox, Opera atd.). Je to tím, že ostatní prohlížeče se snaží dodržovat standardy konsorcia W3C, kdežto IE si vytvořil standard sám sobě. IE podporuje některé prvky, které ostatní prohlížeče nepodporují (barevné posuvníky, marquee atd.) a naopak (IE neumí hover u obecného elementu, nepodporuje průhledné PNG atd.).

Chceš-li vytvářet stránky pro všechny uživatele, nezbývá, než věci nepodporované ostatními prohlížeči oželet (smířit se s tím, že stránky budou vypadat jinak). ne-IE prohlížeče dnes používá mnohem víc než 10 % uživatelů, jde to spíš ke 20 %, viz např. http://www.toplist.cz/global.html .

Boldrik
Problém IE není v tom, že by W3C bylo Boží rukou na zemi a museli jsme je poslouchat. Ale v tom, že se IE chová nepředvídatelně a nedodržuje ani to, co dodržovat zřejmě chtěl - viz mnoho chyb v podpoře obtékání. Zato ostatní prohlížeče jsou předvídatelné. Proto je lepší ladit podle nějakých konsistentních pravidel, než podle žádných či jen náhodně dodržovaných.
pato
Profil
>Jiří Bureš
Jasně, chápu, tak dík. Nejsem žádnej profík, takže spíš než funkčnost jsem si chtěl vychytat vzhled :)
Meldo
Profil
Boldrik:
podla mojich skusenosti je ovela efektivnejsie vytvorit stranku pre iny prehliadac ako IE a potom to doladit pre IE. Pretoze ak vytvoris stranku povedzme pre Operu ci Mozilu, takmer vzdy sa zobrazi aj v IE spravne. Opacne vsak nie. Teda aspon podla mojich skusenosti.
hetleke
Profil
Proc bych mel vyrabet strranky v prohlizeci ktery pouziva mene jak 10% lidi....
V poslednom case sledujem, ze vela uzivatelo (uzivateliek) prechadza na FF resp. na Operu.
Takze odladovat weby pre tieto prehliadace sa stava nutnostou.
Ja mam napr. IE len kvoli e-podpisu, este som nespekuloval, ako to vrazit do FF.
Jiří Bureš
Profil *
To hetleke
Nebo jinak. Pokud by IE nejlépe podporoval standardy, tak by se primárně testovalo v IE. Protože je za standardy z moderních prohlížečů nejvíc pozadu, testuje se nejdřív v FF/Op.

Ideál, že se napíše kód přesně podle standardů a ve všech prohlížečích to bude běhat, nikdy nenastane (bohužel/bohudík?). Jde se cestou nejmenšího odporu.
phantomcz
Profil
No IE, no problem.
Zbych
Profil *
Vytvořil jsem stránky zcela pouze pomocí CSS pozicování - mám tři levé bloky, jeden horní a jeden střední - všechny mají pevnou velikost (krom středního) a přesnou pozici. Předpokládám, že tam nemám žádné speciální efekty či netradiční věci. Přesto - v IE se mi zobrazí správně - ve Firefoxu se mi horní a střední zobrazí správně, ale všechny tři levé se mi sesypou na jedno místo - na horní pozici.

Zároveň dojde ke změně písma, ale to je drobnost.

Můžete mi, prosím, poradit:
1) v čem je problém
2) jak mám postupovat při odlaďování pro Firefox

Adresa stránek je:
http://nabytek.azams.cz
Indy
Profil
Máš tam top: 300 px; a u trojky taky. Nesmí tam být mezera, čili top: 300px;.
Zbych
Profil *
moc díky
mila
Profil
Ve ff testuju jako první, ne proto, že by dodržoval standarty, ale protože má spustu užitečných funkcí, např. Developer toolbar.
Na barevných posuvnících nevidím nic špatného. Většina lidí vidí web "hezčí" a těm ostatním se nic nestane.

IMHO Když mechanika přečte poškrábaná CD, tak je to fajn. Když ORC pozná i nekvalitní tisk, tak supr. Fotí foťák i když je málo světla - výborný.
Pokud ale prohlížeč zobrazuje špatně napsané stránky, jak to autor chtěl, tak je to dle mnohých názorů nemoderní a hloupý prohlížeč.
Jiří Bureš
Profil *
mila> Na barevných posuvnících nevidím nic špatného. Většina lidí vidí web "hezčí" a těm ostatním se nic nestane.

Spousta lidí bude zmatených (protože jsou zvyklí, že posuvník "nějak vypadá" (má určitou barvu, určitý vzhled). Někteří vůbec nepoznají, že barevný obdélník vpravo je posuvník. Můžou si myslet, že je to třeba jenom tlustý okraj.

Podobných rozumných důvodů, proč neměnit stránkou vzhled prohlížeče, se najde určitě spousta.
Acci
Profil
zobrazuje špatně napsané stránky, jak to autor chtěl, tak je to dle mnohých názorů nemoderní a hloupý prohlížeč.
A jak má prohlížeč poznat, jak to autor chtěl, když píše špatný kód? Pak si to může každý prohlížeč domyslet jinak.
mila
Profil
Netvrdim, že si každý musí obarvit posuvník.
Pokud ale si někdo chce posuvník na svých stránkách obarvit, tak je to jeho problém. Jsou to jeho návštěvníci. On by měl vědět, co jim vyhovuje, a on o ně kdyžtak přijde.
Barvu textu také můžeme měnit, přestože nekteří "webdesignéři" díky tomu učiní stránku naprosto nečitelnou.
Acci
Profil
Barvu textu také můžeme měnit
Barva textu stránky nepatří do GUI prohlížeče. Jak by se ti líbilo, kdyby se ti na nějaké stránce místo šedé barvy okna prohlížeče zobrazila například oranžová?
Spikee
Profil
Acci
A ešte by blikala :-)
mila
Profil
No, ono třeba vlastnost overflow na posuvníky taky sahá. Javascriptem můžeš skrýt posuvníky, stavový řádek, tlačítka, menu, ... Takže zásah do GUI není nic neobvyklého.
Navíc zpravidla nejde o to obarvit ten velký posuvník vpravo, ale nějaké menší co scrollují divy na stránce. Ty mohou design opravdu ničit, a pukud je stránka rozumně sestavena, tak je uživatel musí najít.

btw Jsem už prostě takovej, že se snažím vyvolat flame ;-)
Toto téma je uzamčeno. Odpověď nelze zaslat.