Autor Zpráva
Petr ZZZ
Profil
Zdravím, mám dvě otázky k typografii.

1. Přemýšlím, zda mám všechno, co je kurzívou, mít zároveň i tučně. Yuhů píše, že by se v CSS dal význam běžných tagů předefinovat (například všechno, co je kurzívou, udělat i tučně). Mně se ta myšlenka líbí a měl bych pro ni i hojné využití, neb vědecká jména rodů a druhů organismů je dobrým zvykem psát kurzívou, i uprostřed odstavce. Přitom <i> se mi jeví jako elegantní možnost to řešit, rozhodně lepší než třeba nějaké ukecané <span class="tucny ital">. K té kurzívě viz doporučení ICZN, Appendix B par. 6. Mně se obyčejná kurzíva, ještě k tomu ve jménech organismů, na webu dvakrát nelíbí, protože snižuje čitelnost. Tučná kurzíva by se mi líbila víc. Co si o tom myslíte, nahradit na celém webu obyčejnou kurzívu tučnou kurzívou? Podotýkám, že přes ta jména rodů a druhů nejede vlak, ta musí kurzívou být, jde mi jen o to, zda tu kurzívu mít obyčejnou nebo tučnou.

2. Jak to potom v CSS zapsat? Takto:
i {  font-weight:bold; font-style:italic; }

Anebo to stačí takto:
i {  font-weight:bold; }

? (Třetí otázka, tak trochu OT, neví někdo, kam tendle otazník patří?) :-)

Děkuji předem za odpovědi.
blizzboz
Profil
tak si ju daj tučnú o čom má byť akože tento thread?

takto:
i {  font-weight:bold; }
ale to si si mohol aj sám vyskúšať zabralo by ti to menej času ako napísať príspevok.
Taurus
Profil
Petr ZZZ:
Stačí to druhé, určitě to můžeš bez problémů dopsat. Otazník být na konci nemá, máš ho před slovem "Takto", což stačí. :-) V tomto případě to nebylo tak zřejmý, protože ten zápis není zrovna nejlepší, když už to řešíme tak podrobně. Vzpomeň si, jak se třeba psaly matematické zadání. Něco ve smyslu "...elipsa je vyjádřena rovnicí: a^2 + b^2 = 5. Jaký bude její... ?" Tzn. češtinářsky lepší zápis je s navoděním možností jako první věc, otázka na konec.
Bubák
Profil
Petr ZZZ:
Mně se obyčejná kurzíva, ještě k tomu ve jménech organismů, na webu dvakrát nelíbí, protože snižuje čitelnost. Tučná kurzíva by se mi líbila víc.
Mi se zase nelíbí tučná kurzíva, protože snižuje čitelnost. Pokud by byly tučnou kurzívou psány třebas dlouhé citace, tak by se mi to nelíbilo.

vědecká jména rodů a druhů organismů je dobrým zvykem psát kurzívou, i uprostřed odstavce
V takovém případě bych proti tučné kurzívě asi neprotestoval, ale přesto bych doporučil držet se "dobrých zvyků", pokud se používá "netučná" kurzíva, tak ji použít. Tučný text příliš přitahuje pozornost.
Webonym
Profil *
Už nevím na jaké stránce jsem viděl latinské názvy v textu tučnou kurzívou, ale jakoby roztaženější, myslím, že pomocí CSS letter-space (prostrkávání znaků mezerami). Písmena nebyla na sebe tak nalepená, četlo se to hezky, vypadalo to hezky.
panther
Profil
Petr ZZZ:
to, co jsi nakousl, se nedá obecně zodpovědět. Mimojiné záleží na použitém fontu, jeho velikosti, délce textu v kurzívě...

Jedná-li se o druhová jména, tedy víceméně dvojslovná spojení, tak by mi tučná kurzíva asi nevadila, ale nesmí jí být na stránce více, než prostého textu. Vyzkoušej tučnou i netučnou kurzívu, uvidíš, která se bude lépe číst, která bude lépe vypadat.
Petr ZZZ
Profil
blizzboz:
Dobre, dám si tučnú aj netučnú, tu druhú ale len pre slavnostných príležitostí, do pekného <span>u s trídou .italakosrnka { font-style:italic; } :-)

Taurus:
Dík, i za ten otazník. Říkal jsem si před dvojtečku ne, za ni taky ne, tak sakra kam? Úplně jinam! :-)

Bubák:
Potíž je tak trochu v tom, že ten zvyk je starší než internet a na obrazovce ledacos vypadá jinak než na papíře.

Webonym:
CSS letter-space není špatný nápad, vyzkouším.

panther:
Pravdu díš, u každého písma ta tučná kurzíva dělá jiný dojem. Asi zůstanu u starého dobrého Arialu a tam bych řekl, že nebije tolik do očí; připadá mi taková že se dobře čte, ale není přehnaně nápadná.

Díky všem za odpovědi!
Taurus
Profil
Nechceš si ušetřit span a místo toho použít "i"? Na tučná kurzíva bys použil "em", kde bys dopsal řádek s tučností.
Petr ZZZ
Profil
Joj, Taurus, to je výborný nápad! Já o to <em> dokonce už kdysi kdesi klopýtl, ale zas jsem nějak zapomněl, že vůbec existuje. Teď jsem hledal a našel. Yuhů píše, že je to to nejlepší, ale zároveň nejmíň používané zvýraznění. Což mě jaksi zneklidňuje: Jaká je a v budoucí budoucnosti bude podpora? Taky píše, že se "náhodou" v prohlížečích zobrazuje kurzívou. Kdybych napsal
em { font-style:italic; font-weight:normal; }

– dala by se z té náhody udělat jistota? (Na tučnou kurzívu bych použil raději <i>, protože je to o jedno písmenko kratší než <em> a normální kurzívu skoro nepotřebuju.)
Plaváček
Profil
Petr ZZZ:

dala by se z té náhody udělat jistota?

Ano, tak uděláš z náhody jistotu, pokud vzhled elementu definuješ ve stylovém předpisu. Nicméně vysázení elementu "em" kurzívou se mezi výrobci prohlížečů vžilo natolik, že bych se nějaké podstatné změny v budoucnosti neobával.
Petr ZZZ
Profil
Díky Plaváčku i Tobě!

Asi to udělám takto:
i {  font-weight:bold; }
em { font-style:italic; font-weight:normal; }

Ta definice em v CSS je sice asi zbytečná, ale potíž je v tom, že kdyby to někde nějaké výstupní zařízení zobrazovalo jinak, tak se to dovím jen náhodou, protože rozdíl by byl minimální a už proto nikoho nenapadne hlásit mi to jako chybu. No, ještě nad tím zapřemýšlím. Trochu mi vadí, že to mé CSS (zatím není venku) má už přes 100 kb a asi by nebylo od věci něco uspořit. Eventuálně by byla možnost se na netučnou kurzívu vybodnout úplně, nebo tam, kde ji chci přece jen radši než tučnou, použít <em> (nijak v CSS extra nedefinované) a spolehnout se na to, že z toho prostě vyleze normální kurzíva.
Plaváček
Profil
Petr ZZZ:

100 kb stylový předpis? To stavíš nějaký celosvětový portál?
Railbot
Profil
Plaváček:
Ani nemusí být celosvětový, 100kB to je hned.
Plaváček
Profil
Railbot:

Omlouvám se autorovi vlákna i moderátorům, že jsem neudržel prsty na uzdě a učinil jsem mírný úkrok od tématu vlákna. O problematice a velikosti stylového předpisu si můžeme podiskutovat případně jinde :)
Petr ZZZ
Profil
Plaváčku, pokud jde o mě, nemáš nejmenší důvod se omlouvat, naopak. Hotové návody, kterých je na internetu plno, jsou důležité a za hodně jim vděčím, ale občas je na řadě názor zkušeného praktika, a proto jsem rád, že si se mnou povídáš Ty i ostatní zdejší odborníci, neb tak se něco naučím. Taky by se na mě mohli všichni vybodnout, že jo.

Tvá otázka je na místě, však jsem si sám kvůli těm 100 kb povzdechl. Celosvětový portál bohužel nestavím, ale aby mi šla v HTML práce líp od ruky a abych nemusel pořád lézt do CSS a přemýšlet, když něco nejede, zda mám chybu v HTML nebo v CSS, mám udělaných spoustu tříd zbytečných (dlouhé sady marginů, fontsajzů atd.). Je-li nějaký problém, prsknu do HTML třídu a hledím, co to dělá. Problematika s tím související (především velikost CSS) mě ale zaměstnává už delší dobu. Zkusím trochu pohledat a když nic nenajdu, založím případně nové vlákno.
panther
Profil
Petr ZZZ:
Je-li nějaký problém, prsknu do HTML třídu a hledím, co to dělá.
chyba. Musíš problémy řešit, ne před nimi utíkat. Ale nic si z toho nedělej, každý měl nějaké začátky. To se časem poddá :-)
Petr ZZZ
Profil
panther:
Musíš problémy řešit, ne před nimi utíkat.
Já mám pocit, že je řeším. Ale možná před nimi utíkám. Dá se to nějak poznat? (Na výsledku kolikrát nepoznám, zda jsem problém vyřešil nebo před ním utekl :-)

To se časem poddá
Věřím tomu, něco málo už se dokonce poddalo. :-)
panther
Profil
Petr ZZZ:
Já mám pocit, že je řeším.
zdánlivě ano, ale přidání třídy tam, kde není třeba, je zbytečné. Tohle se asi nedá naučit, to časem přijde.

Věřím tomu, něco málo už se dokonce poddalo. :-)
věřím. Opak jsem nikdy netvrdil.
Petr ZZZ
Profil
panther:
Přidání třídy tam, kde není třeba, je zbytečné.
Ano, to je jasné. Přesto si nejsem jistý, zda jsem se nevyjádřil nešikovně. Každopádně dík za reakci a za povzbuzení, občas to není na škodu :-). Dostali jsme se ale k jinému tématu, pokračuji v novém vláknu:
Víc krátkých nebo míň dlouhých definic tříd?

Vaše odpověď


Prosím používejte diakritiku a interpunkci.

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvě-sta čtyřicet-sedm: