Autor Zpráva
Návštěvník
Profil *
Ahojte, když v css nastavím width tak je to šířka toho tágu, ale jak v css nastavím šířku obrázku ?? Obrázek vkládám tím css do pozadí stylem:
background-image:URL("../obr/but5.jpg");
height:60;
width:75;

a potřeboval bych tedy nastavit šířku toho obrázku.
Yur4Y
Profil
Nedá sa to.
Radek9
Profil
Návštěvník:
Leda vložit obrázek pomocí <img>, nastavit mu příslušné rozměry a překrýt ho absolutně napozicovaným prvkem.
Bubák
Profil
Často se využívá, když se obrázek opakuje v ose x, nebo y.
www.jakpsatweb.cz/css/background-repeat.html
Návštěvník
Profil *
To je škoda... Já bych takhle zmenšoval šířku buttonků přímo v tom kódu. Takhle to budu muset vše otvírat zmenšovat ach jak se mi do toho nechce. :D
Bubák
Profil
Návštěvník:
Já bych takhle zmenšoval šířku buttonků přímo v tom kódu.
Nevím, jak vypadají tvoje čudlíky, ale většinou není třeba nic zmenšovat a tlačítka se automaticky přizpůsobí délce textu:
http://teststranek.kvalitne.cz/menu7.1/
http://teststranek.kvalitne.cz/menu7.2/
Petr ZZZ
Profil
Yur4Y:
Nedá sa to.

Není to až tak úplně pravda, dá se to. V IE6 a FF tady toto funguje:

CSS:
.aaa { width:300px; }
.bbb { height:150px; }
HTML:
<img src="obraz.jpg" class="aaa bbb">

Ale byl by někdo tak hodný a zkontroloval to ještě v nějakém jiném prohlížeči? Trochu se to totiž bije se zápisem velikosti obrázku přímo do tagu, kde se px vynechává a píšou se jen čísla:
<img src="obraz.jpg" width="300" height="150">

(Nerad bych v CSS ty px vynechal, protože ty třídy nepoužívám jen na obrázky.)
panther
Profil
Petr ZZZ:
Nerad bych v CSS ty px vynechal
do CSS jednotky patří.

V IE6 a FF tady toto funguje:
tebou uvedený zápis funguje i jinde. Proč 2 třídy?

Trochu se to totiž bije se zápisem velikosti obrázku přímo do tagu
trochu úplně to HTML zápis přebíjí.


Ale jestli dobře chápu dotaz, nebavíme se o obrázku, ale o pozadí, ne?
Petr ZZZ
Profil
panther:
Dík za dojasnění.

Proč 2 třídy?
Aby bylo možné kombinovat při různých příležitostech různé výšky s různými šířkami.

nebavíme se o obrázku, ale o pozadí, ne?
Pardon, to jsem nějak přehlídl. Ale na druhé straně, nejde to na to nějak použít?
panther
Profil
Petr ZZZ:
nejde to na to nějak použít?
co na co?

- rozměry pro obrázek na pozadí nastavit nelze
- používat obrázek, tedy „<img>“ tam, kam nepatří, sice jde, ale slušný kodér to neudělá
Petr ZZZ
Profil
panther:
co...
To, o čem je toto vlákno, tedy definovat velikost obrázku přes CSS, ...

... na co?
Na to, o čem je toto vlákno, tedy
...když je skutečná jeho velikost jiná, než by bylo pro pozadí potřeba (nemluvím teď o defaultním opakování malého obrázku na pozadí velkého bloku).

rozměry pro obrázek na pozadí nastavit nelze
Děkuji, tím je myslím Návštěvníkova i moje otázka zodpovězena.

používat obrázek, tedy ‚<img>‘ tam, kam nepatří, sice jde, ale slušný kodér to neudělá
S tím bych přinejmenším na filozofické úrovni dokázal i nesouhlasit: Co kam patří a co kam nepatří? A proč nepatří, pokud to funguje a nikomu neubližuje? Že se něco "nemá", není odpověď, se kterou mívám ve zvyku se spokojit. Většinou chci znát důvod.
panther
Profil
Petr ZZZ:
Co kam patří a co kam nepatří?
dekorativní, designové obrázky patří do CSS. Stejně jako vše ostatní, co se týče vzhledu.

Jako obrázky se v HTML vkládají, resp. mají vkládat jen obrázky, jak jen to nejlépe napsat... Zkrátka obrázky, ne pozadí :-)
Petr ZZZ
Profil
panther:
Jo, tak už to asi chápu. Děkuji. Ty asi máš na mysli, že by nebylo moudré třeba vložit do html obrázek a pak do něj napozicovat text, nýbrž že se má přes CSS přiřadit třeba <div>u nebo <p>éčku (obrázkové) pozadí a pak se prostě do toho divu (nebo péčka, nebo seznamu atd...) napíše text. To souhlasím. Že by šlo psát i přímo v HTML do obrázku jako takového, mě vůbec nenapadlo, protože jsem zatím (pominu-li obtékání, <br> a margin) nikdy nic nepozicoval.
gagi
Profil
klasickému pozadí rozměry nastavit nejdou (i když je to škoda), ale dá se udělat takzvané pseudopozadí a to že tam dáš normální img, absolutně ho napozicuješ a přiřadíš záporný z-index, více tady skoro dole www.jakpsatweb.cz/pozadi.html
Bubák
Profil
gagi:
klasickému pozadí rozměry nastavit nejdou
V některých prohlížečích to jde, umí background-size.

přiřadíš záporný z-index
Záporná hodnota z-indexu má v některých prohlížečích na zobrazení vrstvy negativní vliv.
gagi
Profil
Bubák:
V některých prohlížečích to jde, umí background-size.
v některých prohlížečích je mu na prd

Záporná hodnota z-indexu má v některých prohlížečích na zobrazení vrstvy negativní vliv.
tak stačí přiřadit ostatním věcem kladnou, to záleží na situaci, mě šlo pouze o přibližné popsání řešení a dal jsem tam odkaz...

Vaše odpověď

Mohlo by se hodit


Prosím používejte diakritiku a interpunkci.

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvě-sta čtyřicet-sedm: