Autor Zpráva
SJ
Profil *
Zdravím,

chtěl bych poprosit o radu či správné nakopnutí. Zprovoznil jsem web www.smiling-jack.cz, který jede na Wordpressu a upravené šabloně. Chtěl jsem dát do pozadí obrázek podle návodu zde na JPW (v HTML a CSS tápu), zadal jsem rozměry
background-image: URL('smajl.png'); /* obrázek na pozadí */
background-repeat: no-repeat; /* pozadí neroluje */
background-position: 65% 3%;

Pozadí překvapivě běží (asi) ve všech prohlížečích správně až na nejnovější Firefox, kde se po rozkliknutí článku šoupne pozadí o několik pixelů dolů. Nemohl by mě někdo, prosím, nakopnout, jakým směrem se mám ubírat k vyřešení? Předem moc děkuji za případné rady.
Railbot
Protože jeho pozici udáváš v %. Jinak vysoká je úvodní stránka a jinak zase článek, takže 3% pokaždé znamenají jinou pozici (vertikálně - osa y).
SJ
Profil *
Railbot:
Díky, zkusím to zadat v px.
Velda
background:url('smajl.png') 65% 3% no-repeat;

zbytečně dlouhé :)
Railbot
Velda:
Když už, tak zcela správné je pořadí

background:url(smajl.png) no-repeat 65% 3%
Bubák
Railbot:
zcela správné je pořadí
Nikde v CSS specifikaci jsem nenašel, že u "shorthand properties" na pořadí záleží.
Prohlížečům, ani validátoru to nevadí, ale na přehlednosti to nepřidá, jsem zvyklý na začátku hledat barvu a obrázek:
div {background: 65% 3% url(smajl.png) no-repeat blue;}
panther
Railbot:
Když už, tak zcela správné je pořadí
můžu vědět, odkud jsi čerpal?
Railbot
Bubák:
Máš pravdu, na pořadí prakticky nezáleží a fungovat bude vždy v jakémkoli tvaru, s tím nikdo chybu neudělá. Ovšem je více běžné pořadí, které jsem uvedl výše. Dá se říci, že v takovém zápisu se každý rychleji zorientuje, jelikož jde o logické řazení a nikoli namátkové.

panther:
http://www.w3.org/TR/REC-CSS1/#background

Value: <background-color> || <background-image> || <background-repeat> || <background-attachment> || <background-position>

Náhodně jsem si proklikal několik stránek s příklady a toto pořadí se všude dodržuje. Beru ho tedy za jakýsi standard.
Bubák
Railbot:
http://www.w3.org/TR/CSS2/about.html#value-defs
• A double bar (||) separates two or more options: one or more of them must occur, in any order.

Pokus o překlad:
• Dvojité svislítko (||) odděluje dvě nebo více hodnot: uvedena musí být alespoň jedna, v libovolném pořadí.

Uvedené pořadí, beru jako úzus.
Plaváček
Bubák, Railbot:

Malá historická vsuvka - kdysi dávno jsem bojoval s prohlížečem Netscape (a tuším se to už zde na diskusi řešilo), který zatvrzele odmítal správně umístit pozadí, pokud nebylo dodrženo pořadí tak, jak ho uvádí Railbot. Od té doby tuto sekvenci používám také. Nicméně - dnes už je to opravdu jedno a na pořadí nezáleží.

Vaše odpověď

Mohlo by se hodit

Prosím používejte diakritiku a interpunkci.

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvě-sta čtyřicet-sedm:

0