Autor Zpráva
jova
Profil *
Dobrý den, Vážení.
Dva problémy s pozicováním.
1) Mám problém se správným nastavením stránky pro IE a MF. Jak jí mohu nastylovat, aby se při roztažení okna prohlížečů přizpůsobila jejich šířkám.
2) Mám nastaveny pevně šířky pro hlavičku, obsah, pravé okno, patičku a horizontalní menu. Jak je mám nastavit , aby se při delších textech posunula patička až za text.
Možná, že již bylo řešení mého problému někde popsáno, ale zatím jsem jej nenašel.
Děkuji za pomoc, jsem ve tvorbě www začátečník.
Zdrojový kód přikládám.

<!DOCTYPE HTML PUBLIC 
"-//W3C//DTD HTML 4.01 Transitional//EN">
<html>
<head>
<title>www-stranka</title>
<meta http-equiv="Content-Type" content="text/html;
 charset=windows-1250"> 

<style>
div.hlavicka{
	position: absolute;
	 top: 105px;
	 left: 30px;
	 width: 95%;
	 height: 120px;
	 overflow: hidden;
	 color: black;
	 background-color:#ff7f50;
	   }

div.menu{

}

div.obsah{
	position:absolute;
	top:265px;
	left:45px;
	width: 65%;
           }

div.pravy{
	top:265px;
	left:818px;
	align: right;
	width: 25%;
	}

div.paticka {
	top:948px;
	left:30px;
	width: 95%;
	height:30px;
	text-align: center;
	background-color:#ff7f50;
           }
.cleaner {
   clear: both;
   height: 0;
   font-size: 0;
   visibility: hidden;
          }	

</style>
</head>

<body>
<div class="hlavicka">
<? include "hlavicka.php"; ?>
&nbsp;
<? include "akt-datum-a-cas.php"; ?>

</div>

</div>
<div id="menu" 
<? include "h-menu.php"; ?>
</div>

<div class="obsah">
<? include "obsah.php"; ?>
</div>

<div class="pravy">
<? include "pmenu.php"; ?>

</div>

<div class="paticka">
<? include "paticka.php"; ?> 
</div

</body>

</html>

Ty posuny u topů jsou použity pro zobrazení reklamy na swebu. Mám tam doménu 3 řádu a nechci jí překrývat.
Taurus
Spíš dodej živou ukázku a zkus se, když si ještě v začátcích, přeučit na floatované layouty, dokud je čas. Na pozicování zapomeň.
jova
Profil *
Dobře, dodávám živou ukázku. Je na vacj1.sweb.cz.
Můžete to zkusit v IE i MF.
Dík za snahu. Na flotované layouty se ještě podívám
jova
Profil *
Děkuji Taurósovi za radu. Seznámil jsem se trochu s obtékáním.
Provedl jsem úpravy kódů. Nyní se stránka přizpůsobuje správně jak šířce tak výšce. Zobrazení v Mozille Firefox (MF) je o.k..
V Opeře se horizontální menu posunulo výš a zasahuje mi do hlavičky. V IE se menu ztratilo a nezobrazuje vůbec.
Asi by bylo vhodné nějak pro menu vyčlenit vlastní zafloatovanou část mezi hlavičkou a obsahem.
Zatím ještě nevím jak jí vytvořit.
Neporadil by mi někdo ?
Živá ukázka je na : http://www.vacj1.sweb.cz
Bubák
Taurus ti poradil: „Na pozicování zapomeň.“ Sice už nepoužíváš pozicovaný layout, ale pozicováním si stále pomáháš. Též si pomáháš tvrdými mezerami. Na odsazení používej margin a padding.

Některé elementy mají výchozí margin, třebas nadpisy, odstavce, seznamy... A aby by to nebylo jednoduché, jsou seznamy zleva odsazeny, a to některých prohlížečích (záleží i na verzi prohlížečích levým marginem, ve většině prohlížečů levým paddingem.
V CSS si nastavíš takové odsazení (margin, padding), jaké potřebuješ.

Zpočátku, než získáš zkušenosti, si každou změnu layoutu kontroluj ve všech prohlížečích, vyhneš se nemilým překvapením.

obsahem includovaného souboru nemá být kompletní HTML stránka i s !doctype a dalšími náležitostmi, ale jen to, co je potřebné vložit.
jova
Profil *
Děkuji moc za rady Taurusovi a Bubákovi. Předelal jsem stránku dle Vašich doporučení a už jsem to rozchodil ve všech třech prohlížečích.
jova
Profil *
Vážení,
mám ještě jeden problém, se kterým si nevím rady.
Při výběru položky v horizontálním menu na položku "Politika" změní se písmo textu v pravém slopci na kurzivu.
Ostatní vybírané odkazy to nedělají.
Prosím o radu.
Díky !!!
Bubák
Element se neukončuje takto <i>, ale takto </i>.
jova
Profil *
Vážení.
tentokrát mám další problém, a to se zobrazováním stránek ve zvětšeném rozlišení v IE . U MF a v Opeře to není tak kritické .
Stránky jsem projel validátorem "validator.webylon.info" a také jsem zkontroloval jejích velikost analyzátorem Web Page Analyzerem.
Po odstranění zjištěných chyb mi hlásí oba hlásí O.K..
Při zvětšeném rozšíření se mi stále posunuje text z oblasti pravé strany pod obsah a horizontální menu se umístí jako prvé.
Odkaz na mé stránky je prozatím ještě na www.vacj1.sweb.cz.
Díky za radu.

Vaše odpověď

Mohlo by se hodit

Prosím používejte diakritiku a interpunkci.

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvě-sta čtyřicet-sedm:

0