Autor Zpráva
Radovan789
Profil *
Zdravím, jak bych mohl seříznout obrázek tak aby se neměnila jeho celá velikost. Příklad:

<img src="images/ahoj.png" style="width: 50px;">

Obrázek má 100px a chci aby se zobrazilo jen 50px a zbytek ořízlo, jenze tímto spůsobem se obrázek zmenší.
Díky za rady.
panther
Profil
Radovan789:
nejlépe v nějakém grafickém editoru. Pokud chceš zobrazit z nějakého důvodu jen půlku obrázku, je zbytečné, aby ho prohlížeč musel stahovat celý (zbytečná data navíc). Totéž platí pro miniatury třeba v galerii - nezmenšovat v HTML, ale v editoru.
Radovan789
Profil *
Děkuji za neužitečnou radu, rád bych chtěl vědět řešení. :-)
Radovan789
Profil *
Takže jestli někdo budete vědět jak tak prosím napište. Hodně mě tím pomůžete
Bubák
Profil
Radovan789:
rád bych chtěl vědět řešení
Rád bych věděl, proč chceš ořezávat obrázek pomocí CSS a pohrdáš užitečnou radou.
Dotatek: hodně to pomůže najít optimální řešení.

Obrázek má 100px
Co jsem zatím viděl obrázky, tak měly dva rozměry. ;-)
Radovan789
Profil *
[#5] Bubák
Ok, fajn takže mám udělat 1000 obrázků když to chcu na anketoví proužek ? :D
Tak se třeba představ že ten obrázek má 100x100px :-)
Radovan789
Profil *
Stejně to vidím tak že mi tady asi nikdo nepomůže. Co mi je do toho že to není optimalizovaný, ukaž mě anketu kde se proužek vždycky načte 1px.jpg , 2px.jpg, 3px.jpg atd...
panther
Profil
Radovan789:
sice nevím, co to je „anketoví proužek“, ale to asi nevadí. Stejně jsi označil užitečnou radu jako neužitečnou.


EDIT: tak díky [#7] už vím, zatím tě stejně nechám tápat :-)
Nápověda: nedělá se to obrázkem, pokud přesto na obrázku trváš, zobrazuje se celý.
Radovan789
Profil *
Hmm, vydím se že bavíš. Ale já tu tvoji hru hrát nebudu :-) Asi jsi ode mě chtěl slyšet že to jde pomocí background-image a nebo CLIP ale já bych to chtěl mít v obrázku a CLIP je dnes nepoužitelný.
Radovan789
Profil *
potom mě ještě napadl div a vtom overflow: hidden... ale pořád to chcu mít jen v <img src=...
panther
Profil
Radovan789:
Asi jsi ode mě chtěl slyšet že to jde pomocí background-image
ano, přesně tak jsem to myslel. Je to obyčejný obrázek na pozadí. Co kdyby se šířka neurčovala u obrázku, ale u elementu, kterému to dávám na pozadí?

Stačilo najít si nějaký takový proužek na webu (u většiny anket podobné řešení je) a podívat se do kódu, že?
Radovan789
Profil *
Takže pokud by se našel inteligentní člověk který by věděl tak budu rád za každou radu.
Radovan789
Profil *
[#11] panther
Ne, nedíval jsem se do zdrojáku. Mě to prostě napadlo z dřívější zkušenosti, chceš tedy říct že bez elementu to vůbec nejde ?
panther
Profil
Radovan789:
chceš tedy říct že bez elementu to vůbec nejde ?
jakého elementu? Nejde to jako IMG. Máš jeden tag, který určuje šířku 100% a v něm druhý vnořený, který má background a šířku.

Příště se o inteligenci druhých raději nevyjadřuj, není to slušné. Snadno by se mohlo stát, že někoho urazíš takovým přístupem (nemyslím teď mě, mě to je buřt, co píšeš a příště si rozmyslím, jestli na tebe zareaguju).
Bubák
Profil
Jde to, clip je úplně stejně použitelný jak před deseti lety, tak i dnes.
Vřechny normální CSS řešení jsi zavrhnul.

ukaž mě anketu kde se proužek vždycky načte 1px.jpg , 2px.jpg, 3px.jpg atd...
Co třeba proužek "anketa.gif" a generuje se v PHP, taky jsem už párkrát viděl.

Bezdůvodně zamítáš veškeré použitelné návrhy, to není moc inteligentní.
Radovan789
Profil *
panther:
No mohl jsi to napsat hned na začátku ;-) že to musím mít vnořený v DIV elementu ale jako samostatný IMG element se mi to nikdy nepodaří.
Takhle jsem strávil necelou hodinu řešení "primitivní" otázky.

Příště se o inteligenci druhých raději nevyjadřuj, není to slušné. Snadno by se mohlo stát, že někoho urazíš takovým přístupem (nemyslím teď mě, mě to je buřt, co píšeš a příště si rozmyslím, jestli na tebe zareaguju).

Nemám rád odpovědi tvého typu, příjdou mi moc arogantní (bez urážky) a tento typ komunikace nemám rád. Mě stačilo na začátku napsat že to musí být vnořeno v elementu DIV a bez toho to nepujde. To že píšeš že to není optimalizovaný mě je bohužel na nic, to snad chápeš.

Bubák:
Generace pomocí PHP je také dobré řešení.
Nakonec použiji tu variantu s background-image i když jsem to napřed nechtěl.

Děkuji za diskusi.
panther
Profil
Radovan789:
Nemám rád odpovědi tvého typu, příjdou mi moc arogantní
já zase nemám rád otázky, které jsou obecné či nepřesné a lidi, kteří jsou líní dohledat si řešení dle nabídnutých indicií.

Mě stačilo na začátku napsat že to musí být vnořeno v elementu DIV a bez toho to nepujde. To že píšeš že to není optimalizovaný mě je bohužel na nic
nemohl jsem to napsat, protože jsi se ptal na něco jiného, než jsi chtěl. Ořezávat obrázek, resp. zobrazovat z něj jen část, není dobré řešit pomocí CSS, ale grafického editoru.

Nicméně, mám-li to brát jako omluvu, přijímá se.
Radovan789
Profil *
Nicméně, mám-li to brát jako omluvu, přijímá se.

Tak to jsem rád :-)

BTW ani mě nešlo o to abys za mě něco vyřešil. Jen mě šlo o to zjistit jestli je něco takovího možný (bez použití DIV) a to bych asi na netu nenašel když to možný není. :-)
Bubák
Profil
Radovan789:
Nakonec použiji tu variantu s background-image i když jsem to napřed nechtěl.
Můžeš použít 1px průsvitný GIF, dáš mu patřičné rozměry a na pozadí dáš proužek.
Pokud bys použil DIV, tak ten je blokový a jednoduše vedle něj nedáš text, protože musíš použít floar, clear... Pokud blokové chování elementu požaduješ, třebas proto, že text bude pod proužkem, bude vhodnější použít DIV.

Pořád netuším, proč zavrhuješ clip, funguje spolehlivě.

Pro zajímavost můžeš kouknout na řešení bez obrázků, možná se ti zalíbí:
http://interval.cz/clanky/css-grafy/

Moc se nediv tomu, jaké jsi dostal odpovědi, než jsi se vymáčknul, co a proč chceš, hezky dlouho trvalo.
Kdybys napsal hned ve druhém příspěvku, že se jedná o anketní proužek, neptal bych se na výšku. Čím dáš přesnější zadání, tím přesnější dostaneš odpověď, protože nikdo netuší, o jakou "kulišárnu" se pokoušíš.
panther
Profil
Bubák:
Pořád netuším, proč zavrhuješ clip, funguje spolehlivě.
v tomto případě je, myslím si, zbytečný. Většinou se v těchto případech jedná o nějaký šraf nebo gradient, tedy repeat-x obrázku.

Varianty, které odkazuješ, jsem se snažil naznačit už v [#8]. Zřejmě bez úspěchu :-)

Ale jinak máš pravdu, možností, jak toto udělat, je milion. Jen si vybrat.
Radovan789
Profil *
Moc se nediv tomu, jaké jsi dostal odpovědi, než jsi se vymáčknul, co a proč chceš, hezky dlouho trvalo.
Kdybys napsal hned ve druhém příspěvku, že se jedná o anketní proužek, neptal bych se na výšku. Čím dáš přesnější zadání, tím přesnější dostaneš odpověď, protože nikdo netuší, o jakou "kulišárnu" se pokoušíš.


Otázka zněla jasně, jak můžu v CSS oříznout obrázek. To že se jedná o anketu je uplně jedno.


Nakonec jsem si vybral tu image-background i když píše Bubák že DIV je blokoví tak jsem se ho na začátku obával ale teď je vše jak má, řeším to floatem.

Vaše odpověď

Mohlo by se hodit


Prosím používejte diakritiku a interpunkci.

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvě-sta čtyřicet-sedm: