Autor Zpráva
m
Profil *
Ahoj,
jaky je rozdil v zapisu:

a.obsah { color: blue; }          
.obsah a { color: blue; }


Co je lepsi? Lisi se to nejak?

<div class="obsah">
   <a href="google.cz">gugl</a>
</div>
panther
Profil
m:
první řádek jsou všechny odkazy s třídou „obsah“
druhý řádek jsou všechny odkazy, kterým je třída „obsah“ nadřazena.

Co je lepsi?
každý se hodí a používá jinde.

Lisi se to nejak?
kdybys to zkusil, zjistil bys, že s uvedeným HTML funguje jen ten druhý z nich. Liší se tedy dost.
m
Profil *
a.obsah { color: blue; }          

<a class="obsah" href="google.cz">gugl</a>
<p class="obsah"> Text</p>


OK, takze to bude fungovat pouze u toho odkazu?
shaggy
Profil
m:
OK, takze to bude fungovat pouze u toho odkazu?

Čo je rýchlejšie?
1. vyskúšať si to
2. napísať do diskusie a čakať na odpoveď

Ja odpoveď na tvoju otázku poznám, ale odpovedať nebudem. Dúfam, že tak urobia aj ostatní, aby konečne leniví ľudia ako ty pochopili, že treba zapojiť vlastnú hlavu a ruky.
Petr ZZZ
Profil
m:
Zápis a.obsah {color: blue;} se vztahuje jen na kotvu a s třídou obsah (další příklady zápisu CSS).

Moderátor panther: Vyhozena poznámka k předchozímu příspěvku.
panther
Profil
Petr ZZZ:
[#4] nechám - vše, co jsi řekl k tématu v [#5], jsem napsal i já ve [#2]. Pak už to je opravdu o tom zkopírovat ty dva řádky do textového editoru a zobrazit si je v prohlížeči (pravda, na příklad by byla lepší barva než „blue“, která je u odkazů defaultní). Zbytek mažu.
Taurus
Profil
Omlouvám se, ale souhlasím se shaggy a Railbot. Toto není otázka vědního oboru, ale lenosti.
Chamurappi
Profil
Reaguji na Petra ZZZ:
Není líný, ale nejistý
Jak se to pozná?
Nenapsal sem jen samotný selektor, ale i modelový HTML kód. Nechce od nás odbornou radu, dělá si z nás náhradu za prohlížeč, což je docela urážlivé. Tento druh dotazů diskusi při životě nedrží, naopak je velmi demotivující. Odpovídám na ně stejně jako shaggy.

se vztahuje jen na kotvu a
<a> s hrefem je odkaz, ne kotva.
Petr ZZZ
Profil
Chamurappi:
<a> s hrefem je odkaz, ne kotva.

<a> s hrefem nebo samotný href? Četl jsem, že a je zkratka za anchor a to by se snad mělo překládat jako kotva, ne? Přece ne každé <a> musí obsahovat odkaz. Než jsem ↑ odpověděl, vyzkoušel jsem si v prohlížeči m.j. toto:
CSS: a.obsah { color: red; }
HTML: <a name="vrch" class="obsah">7 7 7 7 7</a>
Ty sedmičky se mi zobrazily červené.

Jak se to pozná?
To se nepozná, lze se to jen domnívat. Já si příliš dobře vzpomínám na moje začátky, možná si proto dovedu lépe představit, jak začátečník tápe.
__construct
Profil
Petr ZZZ:
<a> s hrefem nebo samotný href? Četl jsem, že a je zkratka za anchor a to by se snad mělo překládat jako kotva, ne? Přece ne každé <a> musí obsahovat odkaz.
Áno, anglické slovo anchor znamená doslova kotva, ale v Čj/Sj je zaužívaný výraz kotva na odkaz v dokumente. Pre „odkaz inam“ sa používa pojem odkaz :-)
K tomu CSS a HTML - to je snáď jasné - tam sa štýlujú elementy a. Pokiaľ by sa mali štýlovať podľa atribútov tak na to je zvlášť zápis:
a[href] {/*toto sa vzťahuje len na „odkazy“*/}
panther
Profil
__construct:
Pokiaľ by sa mali štýlovať podľa atribútov tak na to je zvlášť zápis:
…který ovšem nefunguje v IE6.

Když jsme u stylů, kotvy, tedy <a> bez přítomnosti atributu „href“ nemají defaultně nastavený cursor: pointer.
Chamurappi
Profil
Reaguji na Petra ZZZ:
Přece ne každé <a> musí obsahovat odkaz.
Ne každé <a> musí být kotvou. Většinou kotvou není, v drtivé většině případů je (pouze) odkazem.

možná si proto dovedu lépe představit, jak začátečník tápe
Rada typu „to, co si můžeš sám rychle a snadno vyzkoušet, si sám rychle a snadno vyzkoušej“ je obecnější a tím pádem i pro tazatele lepší než jedna konkrétní odpověď. Je v jeho zájmu, aby se naučil samostatně přemýšlet.


Reaguji na __constructa:
Odkaz jde lépe rozlišit pseudotřídou :link (a :visited), není třeba atributový selektor.

Vaše odpověď

Mohlo by se hodit


Prosím používejte diakritiku a interpunkci.

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvě-sta čtyřicet-sedm:

0