Autor Zpráva
Petr Homoky
Profil
Ahoj.

Začal jsem se zajímat o CSS. Rád bych se časem naučil nějakým způsobem upravovat šablony pro Wordpress, protože chci ušetřit penízky za kodéra.

Rád bych se na něco zeptal:

Nějaký základ jsem si z knih načetl. Mám připravený program, ale nevím, jakou šablonu kódovat. Rád bych nějaké moderní (dnešní) šablony, které budou zdarma a na kterých si to budu moci vyzkoušet.

Popřípadě bych se chtěl rovnou zeptat, jestli je vysloveně špatně, pokud si strukturu (sloupce, hlavičku, záhlaví, obsah) nechávám generovat pomocí nějakého online generátoru na míru.

Děkuji všem za odpovědi.
panther
Profil
Petr Homoky:
jestli je vysloveně špatně, pokud si strukturu (sloupce, hlavičku, záhlaví, obsah) nechávám generovat pomocí nějakého online generátoru na míru.
záleží, co to je za generátor. Obecně ale platí, že kód generovaný čímsi nikdy nemůže být lepší než z rukou (kvalitního) kodéra. Na něčem jednoduchém může být maximálně stejný, v 99% případů bude o poznání horší. Teď je otázkou, na jakou úroveň se dostaneš a co za výsledek ti bude stačit. Třeba ti bude stačit i nějaký WYSIWYG a balast, který generuje, buď nepoznáš, nebo ho budeš ignorovat.
joe
Profil
panther:
v 99% případů bude o poznání horší
Myslím, že by bylo celkem jednoduché udělat generátor, který by generoval základní kostru webu podle nastavení, co by byla si myslím kolikrát spíše lepší nebo stejná jako z rukou kvalitního kodéra...

Petr Homoky:
Jak začít? Prostě si vzít před sebe nějaký grafický návrh a nakódovat ho. Jinak než praxí se to nenaučíš. A pak testovat vytvořené dílo - jestli se části dobře natahují, jestli někde něco nepřetéká, jestli se to nerozpadá v jiných prohlížečích, jestli nejsou problémy v něčem jiném apod... Za sebe říkám, že nakódovat stránku pro IE5.5+ (a Opera, Safari, Firefox, Chrome) je celkem jednoduché a není k tomu potřeba zvláštních souborů a ani moc CSS hacků, ale ne každý to zvládne.
tiso
Profil
joe: neviem si predstaviť že by ten generátor pokryl 100% kostier webov.
xmark
Profil
tiso:
Já si to predstaviť viem, protože jsem na tom kdysi dělal. Ale rozhodně to nebylo "celkem jednoduché" - narostlo to do takových rozměrů, že jsem ten vývoj musel zastavit.
joe
Profil
tiso:
Tak je třeba si uvědomit, jaké weby jsou, a protože se převážně opakují, udělat by to šlo celkem a stojím si za tím, že by to nebylo nic těžkého. Myslím, že by ani nebyl problém generovat optimalizovaný layout pro vyhledávače, aby samotný obsah v souboru byl co nejvíce na začátku.
Když si to představíš v podobě objektů, tak bych řekl, že řešení je celkem triviální (možná si teď neuvědomuju žádný problém, ale nic mě nenapadá). Objekty budou mít nastaveno renderování a pokud budou "mít v sobě" další objekty, tak se obalí divem s příslušným float nebo přímo pozici...
Ale, že by to fungovalo opravdu na všechny weby, to teď nevím. Ale na ty základní stoprocentně.

Vaše odpověď

Mohlo by se hodit


Prosím používejte diakritiku a interpunkci.

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvě-sta čtyřicet-sedm: