Autor Zpráva
morca
Profil
Ahoj všichni,

chtěl bych Vás požádat o radu. Na www.vilajosefina.cz mám pozadí vložené CSS stylem:

DIV.textura {
POSITION: absolute;
TOP: 0px;
LEFT: 0px;
WIDTH: 1260px;
HEIGHT: 320px;
background: url('obrazky/stranka/textura_dlouha.gif');
TEXT-ALIGN: right;
FONT-SIZE: 15px;
FONT-WEIGHT: bold;
text-decoration: none;
Z-INDEX: 1;
}

Na mém rozlišení to je dobré, když má ale někdo rozlišení jiné, tak se mu buď stránka roztáhne za roh (zobrazí se mu posuvná lišta), nebo pozadí není do konce monitoru a ani v jednom případě nejsou obrázky vystředěné.

Vím že bych nechtěl měnit rozměry obrázků, aby se mi nedeformovali a pokud by to bylo možné, nechtěl bych použít JawaScript.

Prosím Vás o radu,

děkuju
whysper93
Profil
Jediné co mě napadá je nějak šikovně "rozříznout" ten obrázek a opakovat pozadí. Asi bude ale hodně pracné najít ten správný řez.
Btw: Moc pěkné stránky. Thumbs up!
Trejpa
Profil
morca:
Nepoužívej pozicování, nauč se plovoucí rozvržení. Stránku vycentruj normálním způsobem. Hlavní pozadí nastav pro <body> vycentrovaně a dodělej mu přechod do ztracena nebo ho uprav k opakování, aby navazoval.

(Zatím to moc pěkné stránky nejsou. Pro začátek zapracuj na paddingu, sjednoť písma a uprav kontrasty písma proti pozadí.)
morca
Profil
Ahoj Trejpo, moc děkuju za rady, snad jsem to zvládl dobře ...? Ještě musím sjednotit písma a zapracovat na grafice, ale protože jsem amatér, dá mi to dost práce ... :-) Chtěl jsem se zeptat, co jsi myslel tím upravit kontrasty písma proti pozadí, jako že aby byl plynulejší přechod ...?

Moc děkuju
Trejpa
Profil
morca:
Obrázek na pozadí vodorovně vycentruj:
body { background-position: center top; }


nebo rovnou:
body { background: #FFF2C7 url('obrazky/stranka/textura_dlouha.gif') center top repeat-x; }



co jsi myslel tím upravit kontrasty písma proti pozadí
Tím jsem myslel, že černá barva na tmavě hnědém pozadí není téměř čitelná.

zapracuj na paddingu
To aby bylo písmo odsazeno od krajů svých bloků, zejména „Ubytování Jizerské hory Vila Josefina“ je nalepeno příliš nahoře, boční sloupeček má písmo nalepeno na všechny strany.

sjednoť písma
Hlavně druh písma (nejvýše dva), velikosti (dvě až tři, změny hlavně nadpisům, obsah jednotně) a barvu (nejvýše dvě až tři).

Jako barvu písma obsahu bych možná vyzkoušel hodně tmavě hnědou (ale potom podle toho rovnou upravit i okolí, třeba přebarvit ty ikonky).

Za sebe bych ty ikonky úplně vyhodil a použil odrážkový seznam (třeba s vlastní odrážkou ladící k designu). Jsou malé, je jich nepřehledně moc u sebe a podle mě nemají vypovídací hodnotu (abych je pochopil, čtu, co je pod nimi – tzn. nechápu je).


Když už jsem u toho hodnocení (ber to s rezervou, je to můj soukromý názor):
1. Horní oranžové menu:
- a) Špatně čitelné bílé písmo na oranžovém pozadí. Snad by stačilo ztučnění.
- b) Obrázky nemají vyplněný ALT. Když nevidím obrázky, tak nevím, kam odkaz vede. Vyhledávače to také vědět nebudou.
2. Kontakty
- a) Jsou moc nalepené na sobě. Jednotlivé položky odsaď aspoň o půl řádku.
- b) Zvýrazňuješ jak název, tak některý obsah kontaktu. Zdůrazníš-li vše, nebude se jako důrazné jevit nic.
3. Anketa
- a) Předpokládám chybějící obrázky do sloupečků.
- b) Anketu tam máš,protože ji mají i ostatní? Mě vždy připadá, že buď autor stránky tam jen vyplňoval volné místo nebo se majitel stránky ptá na něco ze svého oboru, co by měl vědět. Jako zapojení návštěvníků dobré, prakticky ale k ničemu (návštěvník stránky není automaticky zákazník a kliknout může na cokoliv).
4. Počasí
- a) Nadpis by asi neměl být Anketa.
- b) Nehodí se to tam. Graficky, barevně, čitelností ani praktičností. Opět mi to připadá jako výplň.
morca
Profil
Ahoj Trejpo,

chtěl bych ti moc poděkovat za tvé postřehy, chvíli mi to trvalo, než jsem se k úpravám dostal, ale pomalu ale jistě jsem je zapracoval.

Děkuju :-)

Vaše odpověď

Mohlo by se hodit


Prosím používejte diakritiku a interpunkci.

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvě-sta čtyřicet-sedm:

0