Autor Zpráva
Skrofa
Profil *
Je lepší všechny styly uložit do jednoho velkého souboru (v mém případě 25kb) a vkládat ho na všechny stránky vebu (i když některé stránky nepotřebují všechny informace), nebo styly rozdělit do několika menších souborů a na konkrétní stránku vkládat jen to co opravdu potřebuje?
Bude rychlejší stažení většího objemu dat na jeden http požadavek, nebo několik http požadavků s menšími soubory?
Str4wberry
Profil
Těch 25 kb je celkem směšná velikost, i 25 kB zagzipovaných a řádně na dlouhou dobu dopředu kešovaných je s ohledem na přenosovou rychlost v pohodě.

Jinak je v zásadě pravda, že je lepší jeden požadavek na větší soubor než více požadavků na soubory menší.
Skrofa
Profil *
Aha, já čerpal z jakpsatweb: "Na větší CSS soubory (nad 5 kB) doporučuji mimo jiné komprimaci gzipem."
panther
Profil
Skrofa:
Aha, já čerpal z jakpsatweb:
některé informace jsou na webu zastaralejší. Jinak samozřejmě platí, že čím menší soubory (a to nejen CSS) jsou, tím lépe. Totéž platí i pro počet požadavků na server (tzn. designové obrázky sdružovat do spritu, atp.).
Skrofa
Profil *
Trochu odbočím od původního dotazu a navážu na
panther:
designové obrázky sdružovat do spritu

Takže je lepší zobrazit např. obrázkové tlačítko přes CSS pomocí background-image než v html přes src? Url obrázku bude spolu s CSS souborem odesláno jako 1 požadavek? Nebo jak jsi to myslel?
Chamurappi
Profil
Reaguji na Skrofu:
Url obrázku bude spolu s CSS souborem odesláno jako 1 požadavek?
Ne. Myslel to tak, že v jednom obrázku může být naskládáno více obrázků a z každého se ukáže jen kousek (stejná technika se používá i v počítačových hrách, aby grafická karta nebyla naštvaná, že musí furt přebíhat mezi obrázky). Třeba tady na diskusi máme skoro všechnu grafiku ve dvou obrázcích: controls_dark.png a controls_light.png. Tuto fintu ale můžeš použít pořádně jen tam, kde mají obrázkové prvky zaručeně pevné rozměry, a máš dost svázané ruce co se týče opakování.

V souvislosti s podobnými optimalizacemi bych si ještě dovolil podotknout, že není dobrý nápad se na ně moc soustředit v počátečních (a vlastně i středních) fázích vývoje. Když si hned na začátku seskládáš všechny skripty do jednoho, všechny stylopisy do jednoho a všechny obrázky do jednoho, bude pro tebe každá další úprava v nich nepříjemná. Optimální je buď provádět je na konci (kdy je víceméně jasné, co se jak použije), nebo jejich provádění zautomatizovat.
Skrofa
Profil *
Na základě vašich rad, jsem ponechal jeden soubor, zagzipoval a nastavil cache přes .htaccess. Nic lepšího s tím asi nesvedu. Jedině se pořádně naučit CSS a lépe to napsat, protože tam bude asi spousta zbytečností... :-D

Chamurappi:
Díky za zajímavý tip. Samoukovi začátečníku, jako jsem já, se to hodí.
panther
Profil
Skrofa:
protože tam bude asi spousta zbytečností
jestli chceš, odkaž nám tvůj stylopis, možná půjde zkulturnit :-)

Vaše odpověď

Mohlo by se hodit


Prosím používejte diakritiku a interpunkci.

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvě-sta čtyřicet-sedm: