Autor Zpráva
Petr ZZZ
Profil
Moderátor Chamurappi: Vytrženo z Použití jednotek px nebo em.

Na velikost písma jsem dosud používal em, kterážto jednotka ale umí "poskakovat", tak se chystám vyzkoušet procenta, která by se měla chovat lépe.
panther
Profil
Petr ZZZ:
tak se chystám vyzkoušet procenta, která by se měla chovat lépe.
záleží, jak s nimi zacházíš. Stejně se při zanořování chovají i procenta.
Petr ZZZ
Profil
panther:
Stejně se při zanořování chovají i procenta.
Yuhů právě na té odkázané stránce tvrdí opak („procenta se takto divně nechovají“), tak to koukám budu muset vyzkoušet. Každopádně děkuji za upozornění.
panther
Profil
Petr ZZZ:
<style>

body {font-size: 62.5%;}
.em {font-size: 1.4em;}
.pc {font-size: 140%;}
i {display: block;}
.em + .pc{margin: 50px 0 0;}

</style>
<i class="em">1.4em = 14px
    <i class="em">1.4em * 1.4em = 19.6px
        <i class="em">1.4em * 1.4em * 1.4em = 27.4px</i>
    </i>
</i>

<i class="pc">140% = 14px
    <i class="pc">140% * 140% = 19.6px
        <i class="pc">140% * 140% * 140% = 27.4px</i>
    </i>
</i>
Petr ZZZ
Profil
Reaguji na panthera:
To jsem z toho jelen. Předpokládám, že si to Yuhů nevycucal z prstu, ale vypadá to, že máš pravdu. Nezdálo se mi ve tvé ukázce zanořování kurzívy do kurzívy zanořené v kurzívě, tak jsem zkusil ještě pár variant, ale všechny se stejným výsledkem – zanořená procenta se chovají stejně jako zanořená em. Testoval jsem to v FF, IE8 a GC, přičemž jsem ve FF a v IE8 zkusil i zůmovat jen písmo, ale nepodařilo se mi dosáhnout rozdílného zobrazení procent a em. Ještě by byla možnost, že se Yuhůem zmiňované rozdílné chování týká jiných (starších?) prohlížečů.

<style> 
  .emka { font-size: 1.4em; }
  .procenta { font-size: 140%; }
</style>

<p class="emka">Odstavec s font-size 1.4 em

<div class="emka">
  <p class="emka">Odstavec zanořený v divu, div i odstavec s font-size 1.4 em
</div>

<div class="emka">
  <div class="emka">
    <p>Odstavec (bez atributů), zanořený ve dvou divech; oba divy s font-size 1.4 em
  </div>
</div>

<div class="emka">
  <p>
    <span class="emka">Text ve spanu, v odstavci a v divu; samotný odstavec bez atributů, span a div každý s font-size 1.4em.
    </span>
</div>

<p class="procenta">Odstavec s font-size 140 %

<div class="procenta">
  <p class="procenta">Odstavec zanořený v divu, div i odstavec s font-size 140 %
</div>

<div class="procenta">
  <div class="procenta">
    <p>Odstavec (bez atributů), zanořený ve dvou divech, oba divy s font-size 140 %
  </div>
</div>

<div class="procenta">
  <p>
    <span class="procenta">Text ve spanu, v odstavci a v divu; samotný odstavec bez atributů, span a div každý s font-size 140 %.
    </span>
</div>
panther
Profil
Petr ZZZ:
v HTML nezáleží na tom, co zanořuješ - jestli to jsou íčka, nebo vzájemně různé elementy. Íčka jsem zvolil z lenosti, jsou nekratší.

Dávnou historii prohlížečů jsem nikdy moc nezkoumal, takže těžko říci, jak to básník myslel. Od doby, co se kolem kódování pohybuji, a že je to už nějaký ten pátek, se chovají prohlížeče takto.
Chamurappi
Profil
Reaguji na panthera:
Stejně se při zanořování chovají i procenta.
Až na to, že při zvětšování písma ve starších Explorerech neposkakují. Opravené je to tuším až v osmičce.
Závadu bys mohl vidět i ve svém kódu [#4], kdybys nedeklaroval u <body> velikost v procentech — zvětšování/zmenšování se u jednotek em děje po mnohem větších skocích.
panther
Profil
Chamurappi:
kdybys nedeklaroval u <body> velikost v procentech
aha, to bude možná to, proč se mi vždy zdály ty dva zápisy shodné - vždy jsem nastavoval (a sjednocoval) velikost písma touto deklarací a pak se zmíněné chování nevyskytovalo.

Zase o kousek chytřejší :-)

Vaše odpověď


Prosím používejte diakritiku a interpunkci.

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvě-sta čtyřicet-sedm: