Autor Zpráva
i-cash
Profil
Ahojte.
Potřeboval bych poradit. Mám CSS styl který upravuje barvu odkazu a po najetí myší barvu textu a barvu pozadí.
problém je v tom, že upraví všchny odkazy na stránce, šlo by nějak udělat, aby upravil jen některé? Upravuje mi to i název stránky, protože je to odkaz, a všchny archivy, kategorie a nové příspěvky.
něco jsem si o tom čet, a prej to jde nějak uložit jako css styl a zavolat to jen když to potřebuju. uložený jako styl to mám, ale nevim jak to zavolat jen pro určitou část stránky.
na tvorbu webu používám wordpress a jsem celkem začátečník.
Rellik
Profil
šlo by to jednoduše:
Určitě máš ty odkazy obalené v nějakém divu žejo.
Tak stačí do ccs napsat v podstatě cestu pouze k těmto odkazům

např máš:
<div id="odkaz"><a href="#">odkaz</a></div>
<div id="nic"><a href="#">odkaz</a></div>

Do css bys napsal:
#odkaz a { a definoval co chceš... }
#odkaz a:hover { a zase to samé... }

Tyto definice odkazu se pak projeví pouze v tom divu s id=odkaz a odkazy v jiných divech i bez jejich id zůstanou beze změny...
margin
Profil *
Princip je popsaný v článku Různé barvy odkazů
Pokud už máš stránku ve WordPressu, je téměř jisté, že se vhodná kontextová deklarace najde, takže bys zapsal jenom deklaraci do CSS a nebude třeba upravovovat HTML. Pokud si s tím neporadíš, tak dej odkaz na svůj web.
i-cash
Profil
Hned to jdu vyzkoušet a pak se ozvu jak to dopadlo.


ještě dotaz, k tomu <div id="odkaz"><a href="#">odkaz</a></div>
to css bych timhle zpusobem musel definovat do hlavičky že? nešlo by to definovat do nějakýho css souboru, protože to budu používat na více stránkách, a takle bych to musel pokazdy znova definovat.
preca1
Profil
i-cash:
Jakýkoli zápis stylů lze zapsat kamkoli (do hlavičky, in-line, do externího souboru).
Rellik
Profil
To css je externí soubor... ;)
V hlavičce ho pouze zavoláš.

<link rel="stylesheet" media="screen,projection,tv" href="sytyl.css" type="text/css">
i-cash
Profil
tak už jsem na to přišel, díky moc za pomoc :)
použil jsem span místo div, a css jsem nadefinoval globálně a volám si ho těma <span id="odkaz">
Kouknout jak to dopadlo se můžete zde: http://i-cash.cz/recenze/iwowwe/
jedná se o ty dva zelený řádky, koukněte co dělaj když na ně najedete myší :)
pcmanik
Profil
i-cash:
Na stránke nepoužívaj viac krát rovnaké id. Bude lepšie, ak použijes class.
i-cash
Profil
to se dělá jak?


už jsem něco našel
jen pro kontrolu bude to doopravdy takhle?
<h4 style="text-align: center;"><span class="odkaz"><a title="title" href="http neco" target="_blank">nejakej text</a></span></h4>
protože v tomhle stavu mi to nefachá


už jsem na to asi přišel, ten class musi bejt definovanej na stránce a nejde načíst z .css souboru že?
Rellik
Profil
i-cash:
definovanej na stránce a nejde načíst z .css souboru že
Všechny definice jdou číst z externího CSS, na to to CCSko existuje... Takže i ten text-align z té h4 má být v CSS souboru... Zkus si o tom něco přečíst, než se pořád ptát na takové banality... ;)
i-cash
Profil
pro někoho banalita je pro někoho nadlidskej úkol.
i-cash
Profil
no nic už se to mi to jakž takž povedlo, díky za rady
Petr ZZZ
Profil
i-cash:
„použil jsem span místo div“

Tohle bych nemíchal libovolně, neb span je řádkový element, zatímco div je blokový. To znamená, že span například nesmí obsahovat divy, odstavce nebo tabulky, zatímco div spany, odstavce, tabulky atd... obsahovat může. (Některé) prohlížeče sice některé prohřešky proti pravidlům schroustnou, ale lepší je nespoléhat se na to a kódovat v souladu se specifikací.

„ten class musi bejt definovanej na stránce a nejde načíst z .css souboru že? “
Jak píše Rellik, externí CSS funguje stejně jako interní (v hlavičce stránky). Může se ale stát, že externí CSS-soubor máš v keši svého prohlížeče a pak se změna neprojeví, pokud keš nesmažeš nebo neobnovíš stránku. Na ladění CSS proto skutečně může být někdy vhodné dát styly do hlavičky stránky a až když je hotovo, přesunout je do externího souboru a na ten se v hlavičce stránky jen odvolat. Další možnost by byla přejmenovat ten externí soubor a přepsat i jeho název v hlavičce. Potom se musí načíst aktuální verze, protože v keši ten přejmenovaný pochopitelně dosud není. Ale to je tak trochu krkolomné řešení. Jednodušší je dát styly do hlavičky a až když je stránka hotová, přesunout je do vlastního souboru.


Jinak doporučuji věnovat tomu trochu času a počíst si v návodech jak psát web od začátku, máš docela mezery v základech.

Vaše odpověď

Mohlo by se hodit


Prosím používejte diakritiku a interpunkci.

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvě-sta čtyřicet-sedm: