Autor | Zpráva | ||
---|---|---|---|
Vaetas Profil |
#1 · Zasláno: 5. 7. 2013, 17:01:31
Mám problé, který by jsem stručně popsal v nadpisu, ale trochu to rozepíšu. Mám danou pevnou šířku stránky, a automatické vycentrování. Jenže když je stránka delší, tak se objeví scrollbar a stránka se znovu vycentruje trochu doleva. Což se mi nelíbí, páč při proklikávání se stránka mihotá a to není moc pěkný. Ale teď co vlastně chci. Chci aby byla stránka umístěná na středu a scrollbar ji nějak neomezoval. Prostě by ji scrollbat překryl.
Děkuji |
||
Str4wberry Profil |
#2 · Zasláno: 8. 7. 2013, 01:17:14
Vidím asi 3 možnosti.
1) Vykašlat se na to. 2) Natáhnout všechny stránky tak, aby se posuvník zobrazil ( min-height ).
3) Rolování řešit JavaScriptem. Scrollbar bude sestávat z obyčejných <div> ů, takže nebude muset ovlivňovat šíři viewportu.
|
||
Chamurappi Profil |
Reaguji na Str4wberryho:
„2) Natáhnout všechny stránky tak, aby se posuvník zobrazil ( min-height ).“
Nebo raději vynutit zobrazení posuvníku jinak: html { overflow-y: scroll; } „3) Rolování řešit JavaScriptem.“ To už by mi přišlo lepší JavaScriptem zjistit šířku posuvníku a při načtení a onresize vykompenzovat případný posun obsahu nějakým odšťouchnutím.
|
||
Str4wberry Profil |
#4 · Zasláno: 8. 7. 2013, 02:25:21
„Nebo raději vynutit zobrazení posuvníku jinak:“
Těžko říct, co bude lepší. Zobrazení posuvníku, kterým nelze posouvat, může být matoucí, natahování výšky je zase zbytečné. „To už by mi přišlo lepší JavaScriptem zjistit šířku posuvníku a při načtení a onresize vykompenzovat případný posun obsahu nějakým odšťouchnutím.“
Čím ti to přijde lepší? |
||
Chamurappi Profil |
#5 · Zasláno: 8. 7. 2013, 02:55:20
Reaguji na Str4wberryho:
„Čím ti to přijde lepší?“ Je to mnohem jednodušší na výrobu. Zakázání standardního posuvníku má řadu důsledků, které je nutné ručně ošetřovat. Dělat (nestandardně vypadající) napodobeninu jen kvůli posunu obsahu o pár pixelů mi připadá dost přehnané. |
||
margin Profil * |
#6 · Zasláno: 8. 7. 2013, 07:31:23
Str4wberry:
„Zobrazení posuvníku, kterým nelze posouvat, může být matoucí, natahování výšky je zase zbytečné.“ Natahování výšky mi přijde zbytečné a matoucí současně, protože budu chtít odrolovat, abych zjistil, co je skryto, a tam bude prázdno. |
||
Str4wberry Profil |
#7 · Zasláno: 8. 7. 2013, 07:45:50
No, na tu JS náhradu jsou desítky hotových řešení. Obávám se, že s odšťouchávači to bude slabší*.
*) Ani mě hned nenapadá pod čím to hledat. |
||
Plaváček Profil |
#8 · Zasláno: 8. 7. 2013, 11:52:06
Vaetas:
Neřešit. |
||
Petr ZZZ Profil |
U svého "deníčku" mám dole velkou mezeru:
body { width:960px; margin:0 auto 300px auto; } (Mám to proto, aby člověk hned viděl, že je na konci stránky. Zobrazení posuvníku i u kratší stránky je jen vedlejší efekt.) |
||
Chamurappi Profil |
Reaguji na Str4wberryho:
„na tu JS náhradu jsou desítky hotových řešení“ Z nichž velká část funguje mizerně. I kdyby měla náhrada vyřešené rolování kolečkem, klávesnicí i dotykem (se zachováním setrvačnosti) a autoscroll, nikdy nebude respektovat uživatelské nastavení, jako je třeba velikost a plynulost posunu. Dojem, že na stránce je cosi divného, je pak silnější, než kdyby obsahový blok cukal o pár pixelů do strany. „s odšťouchávači to bude slabší“ Dalo by se to napsat možná nějak takhle: var root = document.documentElement; var scrollbarWidth = (function() { var temp = document.createElement("div") temp.style.cssText = "position: absolute; top: 0; left: 0; width: 1px; height: 101%"; var w = root.clientWidth; root.appendChild(temp); w -= root.clientWidth; root.removeChild(temp); return w; })(); window.onload = function() { (window.onresize = function() { document.body.style.marginRight = ((window.innerHeight || root.clientHeight) < root.scrollHeight) ? "" : scrollbarWidth + "px"; })(); }; |
||
Str4wberry Profil |
Osobně JS šoupátko nevidím jako přílišný problém. Sám v hlavním prohlížeči už nějaký ten rok JS posuvník používám a dojem z něčeho divného nemám.
Tvé odšťouchávání funguje, zdá se, dobře. Akorát mě tak napadá, zda bude slučitelné s obrázkovým centrovaným a svisle se opakujícím pozadím a fixní šířkou. Moderátor Chamurappi: S odstupem času doplňuji odkaz na související článek od Str4wberryho: Poskakování stránky kvůli posuvníku
|
||
Časová prodleva: 11 let
|
0