Autor Zpráva
Jirin
Profil
Zdravím,
na základě obecných doporučení chci používat relativní jednotky u písma na webu a taky dělat web částečně responsivní. Nicméně vezměme, že mám nějaký box, který má rozměr 100x30 px a je tam písmo 13px a chci mít, co možná nejpodobnější tomu návrhu.

Pokud nastavím pevný rozměr 100x30px a dám realtivne 13/16em, tak pokud bude mít někdo nastavené to písmo jinak, tak to vyteče ven z boxu. Jak se tohle řeší? Napadá mě nenastavovat pevně ten box kolem a nahradit to třeba tím, že tam dám pevné paddingy kolem, ale někdy je potřeba stejně nastavit nějakou pevnou šířku, příp. výšku.
Str4wberry
Profil
Můžete zadat rozměry rovněž v em. Obecně ale bývá dobré výšku vůbec nenastavovat.
Jirin
Profil
Ano, tj možné nicméně pokud jsem nastavil šířku a použil přepočet jako na písmo (tedy 16px = 1em) tak v reálu jsem měl asi o 20px užší ten blok...
Str4wberry
Profil
Asi na dané stránce uvedený přepočet nesedí. Ovlivňuje ho font-size.
Jirin
Profil
Nakonec jsem využil jednotky rem. Nicméně jde mi o to, zda je správné vůbec takhle relativně nastavovat boxík, jelikož to tak nikdě moc nevidím
Chamurappi
Profil
Reaguji na Jirina:
Nakonec jsem využil jednotky rem
Explorer 8 je nezná, bude deklaraci ignorovat.

zda je správné vůbec takhle relativně nastavovat boxík
Špatně to rozhodně není. Otázka, jestli je to v daném případě vhodné, se musí posuzovat individuálně.
Já používám em jednotky na zadávání rozměrů velmi často.

jelikož to tak nikdě moc nevidím
Většina kodérů neumí moc dobře sčítat jablka s hruškami a hodně z nich ani neví (nebo předstírá, že neví), že jde zvětšovat písmo. Viz třeba nedávná diskuse.
Kcko
Profil
Chamurappi:
Já používám em jednotky na zadávání rozměrů velmi často.

Jaký máš pro to důvod a nepoužít procenta?
Jirin
Profil
Chamurappi:
Explorer 8 je nezná, bude deklaraci ignorovat.
Ano vím, nicméně používám less a mám tam fallback na pixely. Vím, že tím znemožním prohlížečům <= IE8 nastavit si nějak rozumně vlastní veliksot písma. Ale em mám těžko podkontrolou díky nadřazeným prvkům...

Ted momentálně dělám třeba takové ty "tlačítkové odkazy" - pozadí, zakulacené rohy, vystředit. Já osobně bych to řešil dát tam nějaký pevný padding a bylo by, ale těch tlačítkových odkazů je více na stránce a tak je asi holt lepší nastavit pevnou (aspoň) šířku, ať to nevypadá komplexně blbě.
Chamurappi
Profil
Reaguji na Kcka:
Jirin přechází z em na rem proto, že se zamotal v džungli různých zanořených font-size. Zamotat se v džungli různých zanořených šířek je ještě snazší. Procenta také nejdou použít na šířku borderů.

Hlavní rozdíl ale je, že se procenta nezvětšují společně s písmem. Takže třeba paddingy zadávám skoro všude jen v em, marginy nadpisů též.
Jinak samozřejmě používám na mnoha místech i procenta (na font-size výhradně). Nemám nutkání najít si jednu universální jednotku pro všechno.


Reaguji na Jirina:
Můžeš na jakékoliv úrovni zanoření použít pojmenované velikosti písma (small a spol.) a tím velikost zresetovat, aniž bys ovlivnil zvětšovatelnost.
Kcko
Profil
Chamurappi:
To neměla být výtka. Spíš abych si ujasnil nějaké věci, potom co jsem si vyzkoušel a pročetl se mi zdá nejideálnější použít:

písmo: %
levý a pravý margin: %
hodní a spodní margin: em
paddingy: em/% (tady je to asi jedno pri použití border-box modelu).
Jirin
Profil
Chamurappi:
Já se ani tak nezamotal v džungli zanořených font-size, nicméně ten layout není úplně nejjednoduší a bude se do něj každou chvíli sahat, tak se celkem obávám otho, ež pak na nějaké úrovni nasadíme jinou velikost a ono se to rozsype.

Můžu se poptat proč je na písmo dobré %? Já se spíše setkávám, že je základní písmo (body,html) nastaveno procenty a pak se již jede (r)em

Vaše odpověď

Mohlo by se hodit


Prosím používejte diakritiku a interpunkci.

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvě-sta čtyřicet-sedm: