Autor Zpráva
space
Profil *
Dobrý den,
řeším problém s mezerou nad divem, který obaluje celou webovou stránku. Z nějakého důvodu nad tento div některé prohlížeče vkládají mezeru (IE, Chrom), v jiných se zobrazuje bez mezery (Mozila, Opera).
A já chci, aby tam tato mezera nebyla, aby celá stránka byla přitisknuta nahoru. :)
Jediné, co funguje je nastavení position:absolute, top:0px. Ale pak si nevím rady s horizontálním vycentrováním.
Poradíte prosím, jak to udělat?
Děkuji.

<style>
body {
    margin:0px;
    padding:0px;
}
#stranka {
    margin: 0px auto;            
    width: 200px;
    border: 1px solid black;
    background: yellow;
}
#menu{
    width: 150px;
    background: blue;
}
</style>
  
  <body>
    <div id="stranka">        
        <div id="menu">menu</div>
        <div id="stranka2">dalsi obsah, divy apod.</div>        
    </div>
  </body> 
margin
Profil *
space:
Poradíte prosím, jak to udělat?
A první prvek v HTML vyjma tebou uvedené struktury je seznam (menu nebo ul) a v něm LI, že?

To LI (nebo třeba nadpis, pokud jemu předchází), má horní margin, který musíš vynulovat. Kdyžtak se mrkni do firebugu, co ti to odsazuje.
space
Profil *
Ne, přesně takto stránka vypadá.

Když jsem to řešila, tak jsem příklad zjednodušila až na obyčejné divy. A přes to, že to jsou dva obyčejné divy, tak prohlížeče vkládají mezeru. :(
Str4wberry
Profil
Opravdu někde nahoře pozorujete mezeru? Zrušení mezery nad stránkou

Většinou ji způsobuje margin (neplést se zdejším rádcem marginem), který má ve výchozím stylu pro <body> cca 8 pixelů, ale ten je vynulován.
space
Profil
Opravdu tam mezeru mám.
Zkopírovala jsem Váš soubor na web, uložila a samozřejmě bez mezery. Tak jsem hledala rozdíly. V čem je moje stránka jiná, když je kód zcela totožný.

A zjistila jsem, že pokud je soubor uložen dokódování ASCI, tak se zobrazí bez mezery nahoře. Pokud soubor uložím do UTF-8 (ukládám tak zcela všechny stránky), vyskočí tam mezera.
Nerozumím ale proč tomu tak je?

Mám nasteveno v html na UTF-8 (<meta http-equiv="content-type" content="text/html; charset=utf-8">).
Trejpa
Profil
space:
Napadají mě dvě možnosti:
- máš tam BOM, v UTF kódování více BOMů za sebou,
- nějaký nenulový horní margin z vnitřních elementů se předává rodiči a probublá tak až nahoru.
margin
Profil *
margin:
koukám, že mám jmenovce ;-)

space:
Používáš PHP include?
Příčinou bude nadbytečný (bludný) BOM ve stránce, která je odesílána prohlížeči.
Při používání UTF8 BOM na začátku stránky nevadí, ale musí být jen jeden. Při použití PHP include je může stát, že před vlastní stránkou je i několik BOM signatur. Nejjednodušší je zapisování BOM značky v editoru vypnout, pokud to nelze, tak přejít na jiný editor.
space
Profil
Opravdu to bude BOM. Na začátku jsou dva include. Nikdy jsem o tomto neslyšela, nenapadlo by mě, že by to mohlo způsobovat problémy. Vygooglím si, co to vůbec je. ;)
Už jsem vše v Notepadu++ změnila na kódování UTF8 (bez BOM).

Děkuji Vám všem za pomoc. :)
Chamurappi
Profil
Reaguji na space:
V Notepadu++ jde BOM vypnout, v menu Encoding / Convert to UTF-8 without BOM.


Reaguji na margina (#7):
koukám, že mám jmenovce ;-)
Nechtěl by ses vrátit k jednomu ze svých starých účtů? Bývalo to takové přehlednější :-)

Vaše odpověď

Mohlo by se hodit


Prosím používejte diakritiku a interpunkci.

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvě-sta čtyřicet-sedm: