Autor | Zpráva | ||
---|---|---|---|
xlifer Profil |
Mám tento kód ve kterém se snažím přijít na nějaké lepší řešení odsazení "padding-left: .3em", které řeším přes <B> u odkazu a <STRONG>em pro název oddělení.
Když padding-left vložím přímo do <a> nebo <span> ujede šírka bloku o .3em, která je nastavena na 200px; Cílem je použít minimum "class", "div" a "span" v kódu, aby to bylo co nejčistčí. Máte nějaký navrh jak to udělat lépe? Aktuální nastylování funguje naprosto bez problému od IE5.5 napříč všemi verzemi včetně FF i Chrome. |
||
Trejpa Profil |
#2 · Zasláno: 6. 7. 2014, 11:54:06
xlifer:
„Cílem je použít minimum "class", "div" a "span" v kódu, aby to bylo co nejčistčí.“ Co takhle žádný z nich? |
||
xlifer Profil |
Trejpa:
„Co takhle žádný z nich?“ Hm, poklona, vidím, že se mám ještě pořád co učit a to jse si myslel, že to mám docela vychytaný :-( Doplnil bych si tam ještě oddělovací linku do "menu a, menu b" : border-bottom: 1px solid #fff; a je to 100%. Jinak jen pro dobrý pocit i když to je úplně nepodstatné v dnešní době řešit, ale aspoň to moje řešení vypadlo stejně i v IE5.5 :-) Ale jinak fakt dobrá práce i když <menu> je HTML5, které nemá zatím 100% podporu, ale to lze řešit náhradou <div ..menu> takže není co dodat, prefketní, díky moc za vzorek :-) Ještě bych se zeptal co přesně řeší (proč tam je) v CSS menu a, menu b "zoom: 1" ? Když to bez toho vypadá a funguje stejně. Není lepší místo toho použit spíše např. font-size: 100% nebo tam nedávat ani jedno z toho. |
||
jenikkozak Profil |
#4 · Zasláno: 6. 7. 2014, 15:16:30
Kde konkrétně nemá
<menu> podporu?
|
||
Trejpa Profil |
#5 · Zasláno: 6. 7. 2014, 15:18:27
xlifer:
Řešíš podporu pro IE 5.5 a nevíš, proč je tam zoom: 1; ? Přece kvůli němu, aby se zapnul hash layout a odkazy proměněné v bloky neměly mezi sebou odsazení jednoho řádku. Je vidět, že tenhle prohlížeč znáš jen ze simulátorů.
A značka <menu> se používá pro menu od prvopočátků tvorby webu, najdeš ji ve specifikaci HTML 2.0 a prakticky všech následujících. Neznám prohlížeč, který by ji neznal.
|
||
xlifer Profil |
#6 · Zasláno: 6. 7. 2014, 15:23:18 · Upravil/a: xlifer
Trejpa:
„A značka <menu> se používá pro menu od prvopočátků tvorby webu, najdeš ji ve specifikaci HTML 2.0 a prakticky všech následujících. Neznám prohlížeč, který by ji neznal.“ Aha, tak to jsem nevěděl, myslel jsem, že se jedná o HTML5 :-) Trejpa: „Je vidět, že tenhle prohlížeč znáš jen ze simulátorů.“ Dobře IE5.5 neznám, proto se ptám, ale díky za vysvětlení. |
||
Trejpa Profil |
xlifer:
„myslel jsem, že se jedná o HTML5“ Ne. Do HTML 4.01 měla značka <menu> stejný význam jako <ul> a <dir> , tedy obal pro položky seznamu. Jen z mně neznámých příčin neměla podle specifikace dovoleno zanořování blokových prvků, tedy i tvorbu víceúrovňových seznamů, nicméně prohlížečům to nikdy nevadilo a chovali se k uvedeným značkám stejně. Nově v HTML 5, kromě zachování původního významu, <div id=menu> |
||
Tomáš123 Profil |
#8 · Zasláno: 6. 7. 2014, 22:32:33
xlifer:
„i když <menu> je HTML5,“ <nav> je HTML5.
|
||
xlifer Profil |
Trejpa:
„Nově v HTML 5...“ Prosím, abych se v tom tedy vyznal - HTML5 je tedy oficiálně schváleno/vydáno nebo je to stále ve vývoji? Či jak to tedy s tím HTML5 vlastně je? Nějak se mi pořád motá význam nově v HTML5 má být atd. jenikkozak: „Kde konkrétně nemá <menu> podporu?“ A jak řešit situaci kdy chci na webu například mít boční menu a horní menu? Na oboje použít <menu> a rozlišit class=horni / class=leve ? |
||
Trejpa Profil |
#10 · Zasláno: 6. 7. 2014, 23:27:26
Tomáš123:
Element MENU v HTML 5 umožňuje vytvořit uživatelské menu po kliknutí pravým tlačítkem myši, položky se dělají pomocí <menuitem> a funkčně se navazují na JavaScript. Podporuje to pouze Firefox. Takže s <nav> nemá moc společného.
Podpora a příklad užití: caniuse.com – w3schools.com xlifer: Specifikace HTML 5 nebyla schválena a pořád se vyvíjí. Prohlížeče její části pomalu přebírají – hlavně ty užitečné a u kterých je nepravděpodobné, že by se ve specifikacích mohly v budoucnu změnit. |
||
xlifer Profil |
Trejpa:
„Element MENU v HTML 5 umožňuje vytvořit uživatelské menu po kliknutí pravým tlačítkem myši, položky se dělají pomocí <menuitem> a funkčně se navazují na JavaScript. Podporuje to pouze Firefox.“ Tak teď jsem s toho zmatený jako Goro před Tokiem :-) V HTML5 se element <MENU> používá jinak než v HTML4? Chápu dobře? |
||
Fisir Profil |
Reaguji na xlifera:
Neřeš verze HTML, ale <menu> <li><a href="">Podstránka</a></li> </menu> |
||
xlifer Profil |
#13 · Zasláno: 6. 7. 2014, 23:54:33
Fisir:
„Neřeš verze HTML, ale jejich reálnou podporu věcí z nich v prohlížečích. Takže zcela standardně (a sémanticky a přívětivě pro nevidomé):“ Dobře, to jsem asi potřeboval slyšet. Už jsem si připadal jako v labyrintu bez východu... Zlváštní je, že prohlížeče podporují něco dříve, co ještě není schváleno :-) Jako by naši právnící posuzovali podle zákonů, které se teprve chystají, ale nemusejí projít v parlamentu alias W3C :-) |
||
Trejpa Profil |
#14 · Zasláno: 7. 7. 2014, 00:12:01
xlifer:
„Zlváštní je, že prohlížeče podporují něco dříve, co ještě není schváleno“ Zřejmě jsou pro tvůrce prohlížečů důležitější uživatelé, než nějaké specifikace. Zkus myslet podobně. |
||
xlifer Profil |
Ještě bych se vrátil k této "problematice": Jak řešit situaci kdy je na webu boční i horní menu. Na oboje použít <menu> a rozlišit class=horni / class=leve ?
|
||
jenikkozak Profil |
#16 · Zasláno: 7. 7. 2014, 10:44:57
Nebo třeba class=prave a class=dolni, případně class=nedolni a class=neprave. Jiná možnost asi neexistuje…
Tak přece! Je možné přidat třídu jen jednomu z nich. A nebo nepřidávat třídu žádného a cílit je pomocí jejich rodičů. |
||
xlifer Profil |
jenikkozak:
To je jasné, mě šlo jen o to, zda třeba zase s ohledem na sématiku se nedoporučuje používat vícekrát element MENU to je celé. Ale chápu, problém to není, uzavřeno a díky. Vážím si každého názoru na věc. |
||
Časová prodleva: 11 let
|
0