Autor Zpráva
tester
Profil *
Můžete poradit jak uspořádat obrázky v hlavičce stránky?

V divu mám odstavec p, pod kterým chci mít v jedné řadě dva obrázky ze shora (na obrázku A je název webu a na obr. B je motto) (p půjde asi pryč) a dole pod nimi je menu. Pomocí toho stylu níže se dostanu na oba obrázky, ale já pořebuju zpřístupnit každý zvlášť. Teď se mi ten obrázek A opakuje i na ten druhý span. Zkoušel jsem použít + ale nepovedlo se.
<DIV id=head>
  <div id=header>
  <p>
  <span>A</span><span>B</span>
  </div>
    
  <menu id=mainmenu>

div#header p:first-child span {padding-left:48px; padding:0; margin:0;
    display: block;
    width: 151px;
    height: 35px;
    background-image: url( images/A.png);
    background-repeat: no-repeat;
}

menu#mainmenu {
    display: block; }

A druhá věc, co pak musím udělat aby B bylo vedle A? Oběma dát float: left a prvním dát clear:both; ? P má být nahoře, pod ním má být A+B a dále asi budu muset dát tomu menu float: left;.
doby
Profil *
tester:

a proč to chceš dát jako pozadí a nepoužiješ klasicky img?


// HTML

<div id="head">
    <div id="header">
          <span class="a_nazev"></span>
          <span class="b_motto"></span>
    </div>
</div>


// CSS

<style>
    #header span{
        display: inline-block;
        width: 151px;
        height: 35px;
        padding: 15px;
    }
    
    span.a_nazev{
        background: url('./images/a.png') no-repeat;
    }
    
    span.b_motto{
        background: url('./images/a.png') no-repeat;
    }
</style>



oprava

span.b_motto{
        background: url('./images/b.png') no-repeat;
    }
Bubák
Profil
Nechápu, proč v CSS na prvém řádku deklaruješ levý padding a na tomtéž řádku o jednu deklaraci dál ho nuluješ.
Proč dáváš :first-child odstavci?

Koukni na:
Živá ukázka
Odkaz
V ukázce jsem namísto obrázkového pozadí použil dvě různé barvy.
table-cell funguje až od IE 8, snad ti to nevadí, pokud by ti to vadilo, použij display-inline, ale pak se nějak budeš muset zbavit mezery mezi inline elementy (pokud mezera vadí), třeba tak, že oba elementy budou v kódu zapsány bez mezery, tak jak to máš na 4. řádku HTML kódu.
tester
Profil *
Už se mi to povedlo. Stačilo najít tuto stránku.

Img mi nepříjde tak dobrý jako blokové prvky. Pokud si pamatuji tak jsem s tím vždycky měl problém že když to chci nějak vycentrovat, odsunout nebo něco tak mi to nešlo. Proto používám vnitřní okraj či odsazení a to img nemá myslím.

Zkoušel jsem to ještě v Opeře a drží to tak by to mělo být dobrý. Chrome taky v pohodě. Ještě mě na té stránce pár věcí hapruje jako centrování. Asi ještě pisnu.

K tomu p. Padding a margin jsou přeci různé věci.

p:first-child span má říkat že je to první span uvnitř
div#header p:first-child span+span že je to druhý span uvnitř p

jestli se to tak nedělá tak sorry, css mi nikdy moc nešlo a nebaví mě to


Ještě dotaz. Proč v FF32 nevidím to žluté zvýraznění a v novější Opěře jo?
www.w3schools.com/cssref/tryit.asp?filename=trycss_sel_firstchild_more4
mně :firstchild v FF funguje ale tady na té stránce ne
Bubák
Profil
tester:
p:first-child span má říkat že je to první span uvnitř
Ne, první span uvnitř je p span:first-child

div#header p:first-child span+span že je to druhý span uvnitř p
Ne, druhý span je div#header p span:first-child+span

Proč v FF32 nevidím to žluté zvýraznění a v novější Opěře jo?
Já jsem ve FF32 „ to žluté zvýraznění“ viděl.
tester
Profil *
Zkoušel jsem tvůj kód. Upravil jsem to podle tebe a jede to taky. Dík

Vaše odpověď

Mohlo by se hodit


Prosím používejte diakritiku a interpunkci.

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvě-sta čtyřicet-sedm: