Autor Zpráva
HonzaRJ
Profil
Ahoj, omlouvám se adminům, ale nikde mi to tenhle konkrétní problém nenašlo.
Den je moc krátkej, abych prohledával stovky stránek diskuze.
Chci nastylovat (zatím) jedinej nadpis s názvem "O mě". Začínám, tak si to zkouším na konkrétních případech a napsal jsem do kódu:
<html>
<head>
<title> O mě </title>
</head>
<body>
<style>
h1{color:green;top:center;font:Arial}
</style>
<h1> O mě </h1>
</body
</html>

A zajímalo by mě, co dělám špatně že to nefunguje.
Keeehi
Profil
Ale ono to funguje
Odkaz

A takto to může vypadat, když kód hezky nafromátuješ, aby se v tom dalo vyznat a přidáš pár drobností.
Bubák
Profil
top:center; nic nedělá, co by sis přál, aby to dělalo?
CZechBoY
Profil
Vidim to spíš na text-align:center
HonzaRJ
Profil
Keeehi:
Ten druhej příklad mě připadá naopak mnohem složitější.
Co se týče toho <meta charset="utf-8"> k čemu to je? Nedostal jsem se k tomu ještě(jako ke spoustě věcí, protože to dělám týden), takže s tím zatím neumím dělat.


Bubák:
Někde jsem našel že je to vycentrování textu v CSS, tak jsem to zkusil.


CZechBoY:
Díky, z těch všech informací jsem si spatlal dohromay top a center a už sem za to, že tím udělám pozici textu.
text-align mě vypadl.
Lonanek
Profil
HonzaRJ:
Ten druhej příklad mě připadá naopak mnohem složitější.
Ten "druhej" příklad je naopak od toho Vašeho mnohem lépe čitelnější, jsou odsazeny jednotlivé úrovně kódu a tak je na první pohled vidět, zda nějaká ukončovací značka nechybí.

Co se týče toho <meta charset="utf-8"> k čemu to je?
K nastavení kódové stránky nebo v HTML5
HonzaRJ
Profil
Lonanek:
Ach, tak. O úrovních nemám moc vědění. Asi bych měl, ale sám se v tom zatm vyznám.
Lonanek
Profil
HonzaRJ:
ale sám se v tom zatm vyznám.
Nejde o to, jestli se v tom vyznáte teď, ale co za pár měsíců či let?
Pokud to někdo po Vás bude předělávat, tak by asi nebyl moc nadšený.

Je to, resp. asi by měl být, standardní zápis kódu "slušného" programátora.
HonzaRJ
Profil
Lonanek:
Jestli to chápu dobře, tak ty úrovně jsou to vypsání příkazů řádek po řádku pod sebou s tím,
že závorky jsou nad a pod. Když to napíšou za sebou, tak je to méně přehledné.
Keeehi
Profil
HonzaRJ:
To odsazení pro prohlížeč vůbec nic neznamená. Můžeš to všechno spatlat na jeden řádek, nebo naopak si tam dát mezer mnohem více. Na funkčnost to nemá absolutně žádný vliv. Jediné k čemu to slouží je, aby se ti to dobře četlo. Takže styl si můžeš zvolit naprosto jaký chceš. Tohle je však (alespoň přibližně) rozšířený standard.
Lonanek
Profil
Vše podstatné již napsal Keeehi. Doplním jen odkaz na Wikipedii a malý příklad.

if (hours < 24 && minutes < 60 && seconds < 60)
{
    return true;
}
else
{
    return false;
}

nebo stejný kód jinak
if ( hours<
24 && minutes<
60 && seconds<
60 )
{return true
;} else
{return false
;}

Který se Vám zdá přehlednější a lépe čitelný?
Bubák
Profil
HonzaRJ:
Někde jsem našel že je to vycentrování textu v CSS, tak jsem to zkusil.
Pokud je tomu opravdu tak, tak na web, kde sis to přečetl, už raději nechoď, kdo ví, kolik tam bude nesmyslů.

Až budeš něco hledat doporučuji:
Jak psát web
Moderní tvorba webových stránek

Případně Web technology for developers a msdn.microsoft.com
HonzaRJ
Profil
Lonanek:
Abych pravdu řekl, s horním řádkem horního příkladu bych problém neměl.
Zbytek bych vzal z druhého příkladu.
Rozumím oč tu jde. Jen to dělám fakt krátce a tohle sem moc neřešil doteď,
protože je tam stejně spousta pojmů kterým nerozumím a tak mě to čitelnost nezlepší.
Aktuálně se snažím sbírat vědění právě o stylování písma, který mi zde bylo dobře ukázáno,
jen.....nefunguje mi Times New Roman. Musí se to psát celé do " " nebo se to css píše zcela jinak?
Dál budu řešit rozměry stránky, jelikož a protože (nevim zda je to tím 16:9 displayem) mám stránku strašně širokou v poměru se dvěma slovy "O mě".
Díky za vaše rady, než bych zde něco našel.....spíš bych to nenašel.


Bubák:
Až budeš něco hledat doporučuji:
Jak psát web
Zde jsem před týdnem začal a teď se peru s nadpisy. Což je docela blbý, když si vezmu,
kolik toho mám před sebou.
Bubák
Profil
HonzaRJ:
nefunguje mi Times New Roman. Musí se to psát celé do " "
Ve většině případů to funguje bez uvozovek (třeba i Times New Roman), ale uvozovkami (nebo apostrofy) v tomto případě nic nezkazíš.
Zjednodušení a ne zcela přesné pravidlo:
Jednoslovné názvy, třeba Arial, bez uvozovek, víceslovní názvy, třeba zmíněný Times New Roman do uvozovek.
Já doporučuji dát do uvozovek jakýkoliv název písma, jenž začíná číslicí.

nebo se to css píše zcela jinak?
Font-family
HonzaRJ
Profil
Jak se říká vlastnosti, která mě ořízne okraje stránky, aby tělo dokumentu bylo užší? Tzn. že uprostřed bloku je text a po stranách je ten blok oříznut a vzniknou vlastně jak nalevo tak napravo takové chlívečky (kam se dává reklama nebo navigace) Rád bych to někde našel, ale nevim jak se tomu říká. . Něco jako má www.alza.cz
Keeehi
Profil
HonzaRJ:
Neřiká se tomu nijak, protože nic takového neexistuje. Na alze to je udělané tak, že ten hlavní element s obsahem má pevnou šířku a je vycentrován. Ta reklama je oproti němu absolutně pozicovaná.

Odkaz
HonzaRJ
Profil
Keeehi:
Dobře, takže vycentrovat odstavec a dát mu pevnou šířku.
Možná využít FrontPage, kde jsem to kdysi dělával.
Jen chci postranní navigaci.
Tomášeek
Profil
HonzaRJ:
Jen chci postranní navigaci.
No a? Teď chceš jen postranní navigaci, příště budeš chtít jen něco dalšího, pak už jen dodělat web tak, aby se mi líbil.

Bez základů jazyka, stylem "teď bych chtěl toto, řekněte mi jak", "teď bych chtěl pro změnu toto", ..., se studovat webtvorba nedá. Na JPW máš odpověď na všechny tyhle základní otázky, levé menu se dělá jednou z nejzákladnějších HTML značek a doleva se umístí jednou z nejpoužívanějších CSS vlastností, která bude v každém tutoriálu abecedně neřazeném na zhruba pátém místě.

Doporučení na konec: HTML zdroj jednotlivých stránek, a to včetně stylů, je veřejný. Zobraz si jakoukoliv stránku, která má postranní menu, otevři se vývojářské nástroje a uvidíš, jaké styly daný element (a jaký element to vlastně je) má. Pokud ani z toho nevyčteš, co ho umisťuje vlevo, lze jednotlivé styly vypínat. Až zmizí zleva, budeš vědět, že jsi vypnul správnou CSS vlastnost, která to má na svědomí.
Keeehi
Profil
HonzaRJ:
Mnou zmiňovaný postup není na navigaci vhodný. Schválně si okno zmenši. V úzkém okně bude bude ten postranní panel schovaný. Což u reklamy problém není, ale u navigace ano.
HonzaRJ
Profil
Tomášeek:
Nohy v teple v frájo. Celičký základ sem si udělal sám a to že nevim jak se některým věcem říká, znamená že se to učím a že je hnedtak nenajdu. Kdybych se vyznal ve zdrojových kódech stránek, kde je to samý smetí navíc, tak tuhle diskuzi asi nenavštěvuji.


Keeehi:
Ono v každým zmenšeným okně se stejně musíš pohybovat myší, takže ani navigaci nevidím jako problém, pokud mluvíme o tom samým.
Trejpa
Profil
HonzaRJ:
Komentovaný příklad s postranním menu.
Keeehi
Profil
HonzaRJ:
Ono v každým zmenšeným okně se stejně musíš pohybovat myší, takže ani navigaci nevidím jako problém, pokud mluvíme o tom samým.
A zkusil sis to? Evidentně ne, protože se to skryje takovým způsobem, že se tam ani myší nedostaneš. Takže bys takovou pitomost nemohl napsat.
HonzaRJ
Profil
Trejpa:
Díky, podívám se na to.

Vaše odpověď

Mohlo by se hodit


Prosím používejte diakritiku a interpunkci.

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvě-sta čtyřicet-sedm: