Autor Zpráva
monkey
Profil *
Zdravim

Neni mi jasne doctype. Ide mi oto ze ak dam tento doctype
<!DOCTYPE HTML PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4.01">
tak by sa mi to malo zobrazovat v kazdom prehliadaci rovnako nie ? Tak potom naco pouzivat nestandartny mod.
INSiGHT
Profil
Nejdřív se podívej, jak má správně takový DOCTYPE vypadat http://www.htmlhelp.com/tools/validator/doctype.html.
Pak by bylo taky dobrý si přečíst k čemu DOCTYPE vlastně je a jaký má vliv na zobrazovací vlastnosti prohlížečů.
monkey
Profil *
zdravim

mam dalsi problem s mozzilu (to je neaky skurveny prehliadac). Jednoducho skusam rozne testy a v IE a Opere sa mi to zobrazuje OK ale v mozzile mi to ukazuje uplne ale uplne inak.

Tu je kod:


<!DOCTYPE HTML PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4.0 Transitional//EN">


<html>
<head>
<title>Untitled</title>
<style>
.obal{
width:600px;
border:5px solid black;
color:green;
}

.prvok1{
width:300px;
padding:5px;
margin:2px;
float:left;
border:1px solid green;
font-family:Arial;
background-color:#25d8FE
}
.prvok2{
width:300px;
padding:5px;
margin:2px;
float:right;
border:1px solid green;
font-family:Arial;
background-color:#25d8FE
}

</style>

</head>

<body>
<div class="obal">
<div class="prvok1">
Toto je len test test test test test test test test test test test test test test test test test test test test test test test test test
test test test test test test test test test test test test test test test test test test <br>
test test test test test test test test test test test test test test test test test <br>
test test test test test test test test test test test test test test test test test
</div>
<div class="prvok2">
Toto je len test test test test test test test test test test test test test test test test test test test test test test test test test
test test test test test test test test test test test test test test test test test test <br>
test test test test test test test test test test test test test test test test test <br>
test
</div>

</div>


</body>
</html>


dik za kazdu odpoved co sa tyka mozzily .
Timy
Profil
monkey
Nebyl by odkaz? Tohle se přece musí zobrazovat blbě všude, ať počítám jak počítám, tak se ty dva bloky vedle sebe namačkat nemohou.
INSiGHT
Profil
Nevím, co přesně ti to dělá za chybu (mám tu teď jen IE), nebo jak by jsi si přál, aby
to vypadalo, ale nejdřív si dej správný DOCTYPE, aby všechny prohlížeče pracovali ve standardním režimu.
Jinak ten s***y prehliadac byva vetsinou IE - viz. jeho chybny box model, tak bacha!
Timy
Profil
INSiGHT
nejdřív si dej správný DOCTYPE, aby všechny prohlížeče pracovali ve standardním režimu.
Není nutné, teď všechny pracují v quirku :-)

Jinak ten s***y prehliadac byva vetsinou IE - viz. jeho chybny box model, tak bacha!
no, dále na toto téma:
http://diskuse.jakpsatweb.cz/index.php?action=vthread&forum=17&topic=1 9884&page=0
http://diskuse.jakpsatweb.cz/index.php?action=vthread&topic=20294&foru m=10&page=-1
INSiGHT
Profil
Timy
A proč prvoplánově pracovat v quirku?
Nehledě na to, že zmíněný DOCTYPE bez cesty k specifikaci je podle mě k ničemu.
Timy
Profil
INSiGHT
A proč prvoplánově pracovat v quirku?
viz odkazy, tady prosím ne.

Nehledě na to, že zmíněný DOCTYPE bez cesty k specifikaci je podle mě k ničemu.
proč? Jinak pokud zrovna DOCTYPE nepřepíná režimy, tak je obecně k ničemu :-).
habendorf
Profil
Nechci rozjet flame, ale poslání všeho do quirku bych taky nedělal.
Timy
Profil
habendorf
Nechci rozjet flame, ale poslání všeho do quirku bych taky nedělal.
Má to nějaké objektivní nevýhody? Pokusně jsem zkusil jeden svůj nový web udělat kompletně v quirku samozřejmě s nestandardním box-modelem a všechno šlo v pohodě. Na závažnější problém jsem nenarazil, akorát mě trochu naštval FF, že v quirku nezná div:hover {}. Opera to třeba chápe i v quirku.
habendorf
Profil
Objeltivní asi ne, subjektivní ano. Např. naprosto neintuitivní počítání rozměrů.
div:hover taky naštve

Nevím jestli v quirku bude ff chápat margin:auto, nezkoušel jsem. Můžeš to zde prosím napsat?

Já jsem si prostě praxí ověřil, že nejlepší je poslat IE do quirku a zbytek do standardu (alespoň pro mě).
Dero
Profil
Timy: No však si pročti toto:

http://developer.mozilla.org/en/docs/Mozilla_Quirks_Mode_Behavior
http://lxr.mozilla.org/mozilla/source/layout/style/quirk.css

Najdi si nevýhody sám. Pokud Ti nic z uváděného nevadí, pak, co se Mozilly týče, tam nevýhody nejsou. Je tam, mimochodem, zmíněn i Tvůj div:hover.
Dero
Profil
A ještě trochu subjektivity: souhlasím s habendorfem. IE do quirku a zbytek do standardu.

Já potom používám podmíněné komentáře, habendorf žije šťastně bez nich, ale společné máme, že se můžeme spolehnout na dvojí specifické vykreslování - tj. IE5+ quirk a chytré prohlížece standard. Ladění je pak snadné.

Osobně mě třeba Mozilla v quirku dost často překvapí a bez * { margin: 0; padding: 0; } si ani neškrtnu.
Timy
Profil
habendorf
Nevím jestli v quirku bude ff chápat margin:auto, nezkoušel jsem. Můžeš to zde prosím napsat?
Chápe

Já jsem si prostě praxí ověřil, že nejlepší je poslat IE do quirku a zbytek do standardu (alespoň pro mě).
No, já to teprve budu praxí ověřovat, zatím tedy nemůžu praxí argumentovat, uvidíme :-).

Teoreticky by možná stačil v quirku IE, ostatní ve standardu, ale přepnout jim box-model. IMHO to má dvě výhody - jednak je všude stejný box-model a podle mě je jednodušší.
habendorf
Profil
Já potom používám podmíněné komentáře, habendorf žije šťastně bez nich

Jj :o)

Uvidíme jak budu šťasten, až se začne používat IE7. Protože počítám, že už bude umět pokročilé selectory a pak se budu moci jít klouzat (nebo spíš dopisovat podmíněné komentáře).
Dero
Profil
Uvidíme jak budu šťasten, až se začne používat IE7. Protože počítám, že už bude umět pokročilé selectory a pak se budu moci jít klouzat (nebo spíš dopisovat podmíněné komentáře).

Právě proto už je používám, tak nějak čekám, že IE7 se velkým skokem v podpoře dotáhne na chytré prohlížeče. Nejvíc ze všeho by mne nepotěšilo, kdyby uvázl někde na půli cesty.

Teoreticky by možná stačil v quirku IE, ostatní ve standardu, ale přepnout jim box-model. IMHO to má dvě výhody - jednak je všude stejný box-model a podle mě je jednodušší.

Ale budiž, jen mám dotaz, box-model lze v CSS přepnout validně? Že to není důležité? Jsou tací zákazníci (nadšení laikové), kteří každý prohřešek proti validitě analyzují a poté se dokolečka ptají, proč jejich CSS není validní, když by mohlo. Já mám na validitu (CSS obvzlášť) svůj názor, ale když mohu vyhovět jak sobě (podm. kom.), tak zákazníkovi, udělám to. Stejně tak už ze zvyku píšu line-height: 0.0, tato chyba už bude naštěstí brzo opravena. Takže ve výsledku, pokud nemusím použí cursor: hand, jsou moje stylopisy většinou i validní. Vlk se nažral, koza zůstala celá.

A propos: ve svých projektech na validitu CSS hazím bobek. :o) Ale i u nich použiji rozdílné box modely. IE je příliš specifický na to, abych věřil, že sjednocené box modely budou vždy opravdu sjednocené.
habendorf
Profil
Timy:

Chápe
Díky.

Teoreticky by možná stačil v quirku IE, ostatní ve standardu, ale přepnout jim box-model.
To by šlo. Ale stejně nevím, proč si prasit css a proč znásilňovat prohlížeče.

a podle mě je jednodušší.
To je otázka intuice a ta je ryze subjektivní záležitostí. Mě přijde jednodušší standardní box-model.
habendorf
Profil
Dero: Nejvíc ze všeho by mne nepotěšilo, kdyby uvázl někde na půli cesty.

Obávám se, že přesně tak to dopadne :o(
habendorf
Profil
Dero: Stejně tak už ze zvyku píšu line-height: 0.0, tato chyba už bude naštěstí brzo opravena.

Už je opravena.
Dero
Profil
habendorf: Už je opravena.

Bezva! Eric Meyer tedy nemluvil jen tak do větru, někdo se toho vážně chytil.
Timy
Profil
Dero
Díky Ti za odkazy! Ok, pár bugů tam bude, se žádnými jsem se naštěstí nesetkal (můj layout je na to moc prostý a jednoduchý :o)). Tedy kromě toho div:hover.

"Ale budiž, jen mám dotaz, box-model lze v CSS přepnout validně? Že to není důležité? Jsou tací zákazníci (nadšení laikové), kteří každý prohřešek proti validitě analyzují a poté se dokolečka ptají, proč jejich CSS není validní, když by mohlo."
Tak to je samozřejmě problém, buď mu to vysvětlím nebo mám prostě smůlu. Ještě mu teda můžu říci, že již používám CSS3 :o) (viz vlastnost box-sizing), ale u -moz-box-sizing jsem bez šance, uznávám.

habendorf
"To je otázka intuice a ta je ryze subjektivní záležitostí. Mě přijde jednodušší standardní box-model."
ano, to měla být subjektivní výhoda, zapomněl jsem to tam dodat. Ale když pracuji ve standardu, tak můj klasický začátek vypadá nějak takhle:

"Chci mít vycentrovanou stránku 750px širokou ať se vleze do 800x600."

#stranka{margin:auto;width:750px;}

"Super. Text nechci nalepený takhle na kraj, dám mu tedy okraj řekněme 100px."

#stranka{margin:auto;width:750px;padding:50px 100px;}

"Arghhhhhh."

#stranka{margin:auto;width:550px;padding:50px 100px;}

"Super."

Na tohle si prostě nemůžu zvyknout a beze srandy takhle vypadá každý můj začátek -- nebrat ale za objektivní důvod, já vím, že to je moje blbost, že na ten podivný box-model vždycky zapomenu :-). Proto jsem začal používat ten box-model, který mi víc vyhovuje. Tam se mi tohle už nestává ;-).
Chamurappi
Profil
Reaguji na monkey:
Na vině skutečně bude box model. Více o něm.
Nejsnazší je ponechat všechny prohlížeče v quirk režimu a přepnout box model tam, kde na to quirk nestačí:
* { -moz-box-sizing: border-box; box-sizing: border-box; }

Jak již zmínil Timy, kód, který jsi zde uvedl, nefunguje tak, jak si asi přeješ, nikde. Prvok1 a prvok2 se vedle sebe do šířky 590px nevejdou.


<mimo-téma /
Reaguji na INSiGHT:
viz. jeho chybny box model
Chybný? Proč tak ostrá slova?

A proč prvoplánově pracovat v quirku?
Zaručuje zpětnou i dopřednou kompatibilitu. U standardního režimu nikdy dopředu nevíš, nakolik se budoucí verze prohlížečů přiblíží představám W3C a oddálí tvým.

Pak by bylo taky dobrý si přečíst k čemu DOCTYPE vlastně je
Odkazuje na definici typu dokumentu za účelem ověření validity. Přežitek.

Nehledě na to, že zmíněný DOCTYPE bez cesty k specifikaci je podle mě k ničemu.
V <!doctype> se přeci nikdy neuvádí cesta ke specifikaci, nýbrž jen k DTD. Rozdíl mezi pojmy je značný.
Validátor znající HTML má ve svém SGML katalogu přiřazeny konkrétní DTD k veřejným FPI, s ohledem na specifikace je tudíž adresa zbytečná.

Reaguji na habendorfa:
poslání všeho do quirku bych taky nedělal
Zkoušels to někdy?
Rodílů mezi režimy u Opery a Firefoxu zase tak mnoho není, lze si na ně snadno zvyknout. Účelem existence quirku je maximální kompatibilita s existujícím webem. Né trestání webmasterů neloajálních k bůžku validity.

proč si prasit css a proč znásilňovat prohlížeče
Prasit CSS? Vlastností z CSS 3?
Znásilňovat prohlížeče? Znásilněním je <!doctype> přepínač, není pro web přirozený. Tantek by zasloužil Tantalova muka za tenhle vynález.
/
Timy
Profil
Chamurappi
"Zkoušels to někdy?"
Sic to nebylo na mě - zkoušel :o)

"Rodílů mezi režimy u Opery a Firefoxu zase tak mnoho není, lze si na ně snadno zvyknout."
Více méně souhlasím, ale mám takový pocit, že IE a Opera mají k sobě v quirku blíž než Firefox, pokud jsem měl nějaký problém, tak většinou právě ve Firefoxu, asi není na quirk stavěný tak jako Opera. Konkrétní příklad asi neuvedu, musel bych dlouho vzpomínat.
Dero
Profil
Více méně souhlasím, ale mám takový pocit, že IE a Opera mají k sobě v quirku blíž než Firefox, pokud jsem měl nějaký problém, tak většinou právě ve Firefoxu, asi není na quirk stavěný tak jako Opera. Konkrétní příklad asi neuvedu, musel bych dlouho vzpomínat.

Dovolím si se vložit. Ano IE a Opera mají podobné quirky z jednoho prostého důvodu. Opera se totiž v Quirku aktivně snaží imitovat vykreslování IE5, kdežto Firefox imituje Netscape Navigator.
habendorf
Profil
Chamurappi: Né trestání webmasterů neloajálních k bůžku validity.
Tak počkej, o validitě nebyla řeč.

Jde o to, že existuje nějaký standardní model vykreslování, tak ho používám.

V Čechách se na silnici jezdí vpravo. Jedu-li vpravo, má to mnoho výhod - např. značky mám na své straně silnice. Auta jsou na to také přizpůsobená - volant mám hezky do středu silnice, takže při předjíždění vidím do protisměru, levé zrcátko je větší.

Když pojedu Geckem nebo Operou, tak pojedu pěkně vpravo a všechno bude OK. Když pojedu Explorerem, také bych rád jel vpravo. Ale ouha, na některých cestách se s IE vpravo jet nedá. Třeba po té, na které potřebuji nasimulovat min- a max-width. Navíc starší explorery vpravo vůbec jezdit neumí. A i IE6 vpravo podle mě trochu víc drncá než vlevo.

Takže mám dvě možnosti: všechny svoje auta honit po levé straně silnice, a nebo se doleva uchýlit jen je-li to nutné, čili když zrovna sedím za volantem exploreru. Takže vlevo jezdím jen s IE (přece si nebudu u Gecka a Opery přendavat volant doprava), ale holt to má mouchy - musím ten IE řídit krapet jinak, než kdybych jel vpravo, prostě musím trochu víc stylovat.
Fingon
Profil
mam dalsi problem s mozzilu (to je neaky skurveny prehliadac)

Proboha ziviho proc sem vubec pises, lidi co znaji jen ten **** IE mam hrozne rad, fakt! Prej co je to za sku.. (kdyz uz tak se z - zmena stavu). Prohlizece na jadru Gecka jsou nahodou moderni a bezpecne. Vetsinu veci zobrazuji spravne. Napr tag ALT nebo max-width v CSS. Chyby se najdou vsude, ale pokud uz mluvis o chybach a buzich (bug) tak to je spis synonymum pro IE, nemyslis?
Toto téma je uzamčeno. Odpověď nelze zaslat.