Autor Zpráva
WendaDostalek
Profil *
Ahoj, potřebuju vytvořit stránku s hlavičkou, obsahem a patičkou, přičemž obash nebude mít stále stejný počet sloupců. To znamená, že na jedné stránce mohou být 2 na polovinu, na další 3, dále jeden vlevo úzký a druhý vyplňuje zbytek... Těch kombinací je mnoho.

Protože se kolem layoutů vytváří mystično, tak nevím, jestli to je jednoduché nebo není. Moc tomu nerozumím, poradíte mi, prosím?

Děkuju
WendaDostalek
Profil *
Šířku těch sloupců budu znát... Web je široký 950px. Takže třeba 475-475, 100-400-475, 310-320-310, atd... Asi není úplně OK to řešit tabulkou..?
habendorf
Profil
Prostě si vytvoříš potřebný počet layoutů. Jeden univerzální (bez nějakého skriptování) neuděláš.
Takže jedno css a více html.
Joker
Profil *
Taky to vidím na více specifických variant. Jestli máte na webu šablony, tak prostě vytvořte různé šablony.

S těmi tabulkami bych to popsal takhle:
- Formátovat web tabulkou je zastaralé (budete "out"), generuje to spoustu nadbytečných značek a objemnější kód. Máte celkem jasné, jak se dobrat k cíli a většinu času prostě vyrábíte miliony řádků, buněk, nastavujete pozadí, rowspan, colspan

- Beztabulkový design je moderní ("in"), generuje podstatně menší a přehlednější HTML kód (často se zmenší objem kódu tak o 25%, v extrémních případech třeba i o 60%) a rychleji se zobrazuje v prohlížečích. Ovšem v závislosti na konkrétním rozložení webu je někdy dát to dohromady peklo. Většinu času asi strávíte přemýšlením, Googlením a testováním.
Například já jsem kdysi zkoumal tuhle vynikající Pixyho šablonku: http://www.pixy.cz/blogg/clanky/css-3col-layout/ a následně se podle těch poznatků pokusil napsat od vlastní stránku úplně od začátku a zaboha jsem to nemohl dát dohromady.
WendaDostalek
Profil *
Děkuju... Mě jde především o to, jak rozdělit ten obsahový blok. Jestli tam můžu dát tabulku o třech, resp. 2 sloupcích a do ní tvořit zase beztabulkově. Ale to asi nebude to pravé ořechové..:-( Teď už vím, že potřebuju vytvořit 2 layouty tak, aby jeden měl 2 sloupce s danou šířkou a jeden tři.

Myslíte, že je možné upravit Pixyho šablonu tak, aby se z ní stal dvousloupcový layout a třísloupcový (s danou šířkou stránek)..?

Ach jo..:-( Když se mi podaří sestavit jakžtakž stránku pro operu a mozillu, tak v exploreru je úplně mimo...
WendaDostalek
Profil *
A další věc je, že je potřeba mít sloupce se stejnou délkou...
Joker
Profil *
Kombinovat to jde... já osobně se snažím hlavní stránku udělat beztabulkově, tuhle jsem například řešil, že uvnitř příspěvku na stránce bylo potřeba mít jeden, dva nebo tři sloupce. A po bádání jak to vyřešit jsem prostě nacpal do vícesloupcových příspěvků tabulku.

A než přepisovat tu šablonu do dvou sloupců, radši bych si vytvořil rovnou od začátku dvousloupcovou, mrkněte na http://www.wellstyled.com (mimochodem také dělá/dělal Pixy) na články, konkrétně návod na dvousloupcový layout je tady: http://www.wellstyled.com/css-2col-fluid-layout.html

Ach jo..:-( Když se mi podaří sestavit jakžtakž stránku pro operu a mozillu, tak v exploreru je úplně mimo...
Vítejte do klubu.
To je v současné době programování webů- vytvořit stránku a potom ji upravovat, aby fungovala v IE. Po pár desítkách hodin tímto strávených budete asi IE nenávidět stejně jako já ;-)

A další věc je, že je potřeba mít sloupce se stejnou délkou...
Délkou myslíte výšku nebo šířku? ;) Předpokládám, že výšku... to je klasická komplikace u použití plovoucích prvků. Nicméně ta Pixyho třísloupcová šablona tohle splňuje. Právě to je na ní skvělé.
Toto téma je uzamčeno. Odpověď nelze zaslat.