21. září bude sraz! Od 18.00 v restauraci Tradice v Praze u Anděla
Autor Zpráva
Hadžim
Profil
1) Pokud chci mít "moderní" stavbu kódu, tedy, že vlastní obsah je co nejvíce oddělený od formátování, co je a co není "povolené" v kódu. Pokud bych totiž chtěl mít jako jediný atribut u všech tagů v kódu class nebo id, tak bych musel mít *.css obrovsky velký. Je atribut style v k=odu považován za "chybu"?
2) S tím souvisí, kolik řádků by maximálně měl mít *.css (zhruba) aby to moc nezdržovalo (řekněme pro podprůměrné připojení, na každém řádku kódu je 1 vlastnost).
3) A taky další dotaz, dá se nějak pomocí css udělat jakási napodobenina objektů, řekněme, že mám nějak definovám div, potom mám div.objekt a pak bych chtěl aby mi existovala ještě nějaká podtřída, která by měla vlastnosti z obou, ale něco by bylo jiné (jde to tak, že bych to udělal pomocí id, ale to je "nečisté" když mám takových divů v kódu víc).
Marty
Profil
1)Atribut style v kódu zakázan není, nepoužívám ho ale z důvodu, že je lepší mít všechno formátování vzhledu pohromady v externích css. Doporučeno je to zejména z důvodu, že se lépe spravuje vzhled třeba několika dokumentů najednou.
2)Velikost css by neměla přesáhnout 8kb, kolik je to řádků nevím, ale pokud ti jde o ušetření kb, tak piš řádkovou strukturou.
mat
Profil
Velikost css by neměla přesáhnout 8kb


proč ne? Pokud vím, stylopis (externí) se stáhne do cache a načítá se pak odtud... pokud je to inline styl, přímo v dokumentu, pak by těch 8 kb taky neměl být snad tak velký problém...
lukysy
Profil
tak piš řádkovou strukturou.

Máš na mysli tohle?
a:link {text-decoration: none; color: red;}
Marty
Profil
Velikost css by neměla přesáhnout 8kb


proč ne? Pokud vím, stylopis (externí) se stáhne do cache a načítá se pak odtud... pokud je to inline styl, přímo v dokumentu, pak by těch 8 kb taky neměl být snad tak velký problém...

Pravda, může být i větší, jenže jde o to, že těch 8kb je něco jako pomyslná hranice. Jako třeba že doba stahování stránky přes modem, by neměla přesáhnout 15 sekund(dobry web).
Smozřejmě je možné těch 8kb překročit, ale stránka by se ve výsledné podobě neměla načítat neúnosně dlouho.

Těch 8kb je z výsledků testování rychlosti načítání stránky na
websiteoptimization.
Marty
Profil
tak piš řádkovou strukturou.

Máš na mysli tohle?

a:link {text-decoration: none; color: red;}


Ano, přesně to mám na mysli.
Hadžim
Profil
Jo, jenže když mám jeden typ formátování něčeho a jednou to chci umístit na střed a jednou doleva (příklad), tak bych musel vytořit 2 třídy, které by měly prakticky totožný obsah, jen v jedné řádce by se lišily. CSS soubor by pak byl hrozně přeplácaný. Takže: Je lepší to všechno narvat do scc souboru, nebo sem tam použít atribut style ??? Toď otázka :o)
Fred
Profil
Tak dej dvě třídy do jednoho classu, příklad

.stred{background:blue;color:yellow;margin:0;padding:0;width:100%;heig ht:100%;text-align:center;}
.vlevo{text-align:left;} /*pozor pořadí je důležité, nejdřív piš tu podrobnější definici*/


<p class="stred vlevo">tohle je žlutě napsáno na modrém pozadí s nulovým vnitřním a vnějším okrajem , široké a vysoké 100% zarovnáno nalevo</p>
Hadžim
Profil
to FRED: Paráda, něco takovýho jsem potřeboval :))
Scot
Profil *
Asi se to sem i vejde....

Daj se do CSS nak vkladat komentare?
Oswald
Profil
/* komentar */
meldo
Profil *
8 kb by snad mohlo stacit. skusal som a je to priblizne 600 riadkov.
Scot
Profil *
Diky
_waft
Profil
aké komentáre sa používajú v <style> tagu v html?
css-kové, či html-ové?
Acci
Profil
_waft
CSSkové
_waft
Profil
diky
Toto téma je uzamčeno. Odpověď nelze zaslat.

0