Autor Zpráva
Ivorius
Profil
Může mi někdo helfnout? Pokud použiji float: left, nebo right, a nastavím výšku nebo šířku, IE mi udělá mezi plovoucím a neplovoucím prvkem mezeru o velikosti asi 1px. Jak se jí zbavit?
Marty
Profil
Do externích css dej toto:
* { margin: 0px; padding: 0px; }

Nastaví to nulový padding i margin u všech prvků.
Pomůže ti to i později při optimalizaci pro různé prohlížeče.
Ivorius
Profil
jo. to jsem mel. nepomuze
Martin Kuželka
Profil
Zkus nenastavovat výšku, mohlo by to pomoct.
Marty
Profil
Aha, tak pokud to máš na webu tak napiš odkaz, kouknu se na to.
Někdy ale nezbyde nic jinýho, než to ošetřit podtržítkovým hackem(kvůli podivnýmu chování IE).
Ivorius
Profil
No já to vyřešil absolutním pozicováním, ale rád bych tomu přišel na kloub.

jak bys dostal všechny barvy k sobě? příklad
Martin Kuželka
Profil
Nastav těm sloupečkům nějakou šířku, prostřednímu sloupci zruš nastavení šířky a přidej mu po stranách margin, který bude stejný jako šířka těch sloupečků. Mělo by to potom být ok.
Marty
Profil
Já to vyřešil přes hacky asi nějak takhle:
#sloupec {float: left; _margin-right: -3px; background-color: #3300CC; padding: 0;}
#sloupec2 {float: right; _margin-left: -3px; background-color: #FF0000; padding: 0;}
#stred {width: 500x; height: 100px; background-color:#FF99FF; margin: 0; padding: 0;}
Ivorius
Profil
Mě nejde ani tak o tu šířku jako výšku, potřebuji jí mít pevně nastavenou, abych tam mohl mít pozadí.
Ivorius
Profil
Když použiji hack, tak nedostanu valid? nebo jo?
Marty
Profil
Když použiji hack, tak nedostanu valid? nebo jo?

No validátor to ohlásí za chybu(validuje podle CSS 2.0, kde ještě podtržítkový hack nebyl doporučován), ve verzi 2.1 ale již doporučován je, tak si s tím nelam hlavu.
Martin Kuželka
Profil
Nějak přestávám chápat, co vlastně chceš udělat :-(, ale třeba ti pomůže Pixyho řešení ( http://www.pixy.cz/blogg/clanky/css-3col-layout/ ).
Martin Kuželka
Profil
validuje podle CSS 2.0, kde ještě podtržítkový hack nebyl doporučován

Jsem asi něco prošvihl, ale on je opravdu někde doporučován podtržítkový hack?
habendorf
Profil
Ivorius: Podtržítkový hack není jediný, zkus použít komentářový diakritický hack, počítám že bude validní.
Marty
Profil
Martin Kuželka
Mám ponětí, že jsem to přečet někde na této diskuzi, a taky byl na toto dotaz na: http://jaknaweb.com/ukazuj.php?f=1&i=12352&t=12352
Ivorius
Profil
Podle mě je hack hackem a asi nebude validovan ani podle 2.1.

To Marty: to pixyho řešení je docela dobrý. jde mi o to, abych mohl nastavit výšku střednímu sloupci a přitom aby postranní sloupce zůstaly nalepené na středním.
Martin Kuželka
Profil
Aha, ale nikde se nepíše, že je podtžítkový hack doporučován. Pouze v css 2.1 je povoleno, aby název vlastnosti začínal třeba na _ .
Marty
Profil
Ano máte pravdu, takže místo doporučován jsem měl spíše napsat, že splňuje standarty.
Omlouvám se za nejasné sdělení.
Stejně je to ale podle mě ten nejlepší způsob, jak optimalizovat pro IE, takže bych validitu css klidně zanechal.
Ivorius
Profil
zkusil jsem to pixyho řešení, ale pokud prostřednímu sloupci nastavím výšku, stane se to co vždycky. postranní sloupec se od středního posune o nějaký ten pixel. podívej
habendorf
Profil
Ivorius Já to nějak nechápu. Tak ty divy zapiš v pořadí jak jsou, dej jim float:left, střednímu nastav výšku jakou chceš a je to. Případně to můžeš celý vycentrovat. Teď jsem to zkoušel, žádné mezery to samozřejmě nedělá, jde to úplně v pohodě.
Jo, a width: 500x; - asi překlep.
Martin Kuželka
Profil
Ivorius: není lepší nechat, aby se sloupce natahovaly podle obsahu?
Marty: doufám, že si tady mezi sebou nebudeme vykat... ;-)
Ivorius
Profil
Jo to jo, ale co když mám obrázkové pozadí a chci aby bylo vidět celé i když tam budu mít třeba jen jedno slovo.
habendorf
Profil
Ivorius: No tak mu dáš width a height a obrázek na pozadí. Pořád nevím v čem je problém.
Ivorius
Profil
Nedělá to v mozile a spol, ale v tom šmejdovi IE ano
Ivorius
Profil
jo a 500x mělo být 500px - překlep
Marty
Profil
Ivorius
no u IE se takové chyby dají čekat, u plovoucích prvků má divné zobrazení narozdíl od jiných prohlížečů
Martin Kuželka
jasně že ne Martine, píšu ještě jeden dopis, tak se mi to už plete dohromady :)
Ivorius
Profil
2Habendorf: Nevím co máš za IE ale já to nastavuji jak chci, tak vždycky tam ta blbá mezera bude. Neříkejte, že nikdo neví jak na to.
habendorf
Profil
Hm, já asi špatně chápu zadání, sorry. Mám to jak jsem psal výše:
<style type="text/css">
#sloupec {float: left; background-color: #3300CC; margin: 0; padding: 0;}
#sloupec2 {float: left; background-color: #FF0000; margin: 0; padding: 0;}
#stred {float: left; width: 500px; height: 100px; background-color:#FF99FF; margin: 0; padding: 0;}
</style>
</head>

<body>
<div id="sloupec">
Levy bla bla bla
</div>
<div id="stred">
Sirka 500px
</div>
<div id="sloupec2">
Pravy bla bla bla
</div>

MSIE 6
Ivorius
Profil
Habendorf: díky. musím nechat plavat i ten prostřední sloupeček a to já neměl.

Díky všem za ochotu. Tak to bychom měli.
Toto téma je uzamčeno. Odpověď nelze zaslat.