« 1 2 »
Autor Zpráva
Syslík
Profil *
Mám takovou jednu ideu ohledně tématu tabulkového webdesignu versus CSS absolutně pozicovaných elementů:

CSS - rychlé načítání, to je fajn, ale... když něco natvrdku napixelujete, tak to potom začne vyvádět psí kusy s různými velikostmi písmen a s různými rozlišeními (např. už tyto stránky v kategoriích o CSS a HTML začínají u mě protestovat při zvětšení písem v SeaMonkey). Suma sumárum - pohybuji se kolem displayů nestandardních vlastností a všechno pixelované se rozsýpá.

Tabulky - No, tak tady to není s tou rychlostí nic extra, ale vzhledem k dnešním rychlostem připojení to skoro přestává být aktuální (když v pozadí stahujete.. co by ste chtěli?) Rozhodně do budoucna čekám spíš jednotné zvýšení rychlostí připojení než jednotné vlastnosti displayů A hlavně zrakových možností uživatelů (kromě předpokladu, že budeme všichni slepí :)) Tabulky se v různých prohlížečích trochu různě chovají. Většinou však dělají to, že pokud je obsah sloupečku pro tabulku moc velké sousto, tak to začne roztahovat. Navíc snadno udělám pravý sloupeček nalepený opravdu "nadoraz" v pravo, protože udělám tabulku 100% velikosti. A bude to OK na všech rozlišeních / velikostech okna prohlížeče.

Závěr: CSS by možná bylo zajímavější, kdyby se vhodněji používaly jednotky relativní k velikosti textu než pixely při návrhu layoutu. Samozřejmě i v CSS uděláte sloupeček napravo/nalevo/nahoře/dole :) ale u tabulek to máte celkem zadarmo.

Tohle slohové cvičení jsem se nezaslal abych flameoval, ale rád bych poukázal na to, že především servery zabývající se návrhem www by se měli snažit nabídnout širší rozhled a zamyšlení nad důsledky toho kterého postupu. Děláte to tu dobře a je mi jasné, že za stávajícího rozsahu je to asi fuška a tak bych byl rád, kdybyste se nad touto úvahou zamyseli.

Syslík.
habendorf
Profil
Zdá se že krapet podceňuješ možnosti css. Takže bych doporučil prvně trochu studia.
Plaváček
Profil
Já bych doporučil ne trochu, ale hodně studia.
Syslík
Profil *
Rozhodně CSS nepodceňuji a specifikace w3c jsem četl celkem podrobně. O to se zde však nejedná. Tématem je přece pixelované pozicování layoutu. Nebo to tak z předchozího textu nevypadá?
Railbot
Profil
Syslík
Že ty vůbec nevíš o čem mluvíš, příznej se. Už jen z toho důvodu, že tabulky jsou pro tabulková data a vůbec ne pro rozložení prvků na stránce, je snad závěr zcela jasný.
Railbot
Profil
Syslík
Místo blábolů ve specifikaci si přečti raději nějakou knihu pro začátečníky, která ti jasně vysvětlí, že jsi těžce mimo mísu.
Syslík
Profil *
Tabulky jsou tak míněny. To je bezesporu pravda. Rozhodně sám dávám přednost CSS...
Ale na druhou stranu jsou tabulky built-in zobrazovací algoritmus s dosti zajímavými a nepopiratelnými možnostmi.


ALE o to mi nejde. Tedy po třetí: Uvažoval jste někdo také o těch pixelech a relativních jednotkách?
Syslík
Profil *
a směrodatná je spíše specifikace. této části diskuse bych se však raději vyhnul.
Railbot
Profil
Syslík
Tak nějak mám pocit, že opravdu nevíš o čem mluvíš. Ale dobře. Nevím sice, co je "built-in zbracovací algoritmus" ani jaké úžasné možnosti mají tabulky, ale už vůbec nevím, co máš pořád s těma pixelama a relativníma jednotkama. Oni snad procenta nejsou relativní jednotky? em není relativní jednotka? A btw pixely jsou také relativní jednotka, to jen tak na okraj...
Syslík
Profil *
Myslím relativní vzhledem k textu nebo k velikosti okna = %, em.
Když je něco built-in. je to vestavěné.
Když je něco zbracovací - je to překlep od slava zobrazovací - moje chybka.
A co je algoritmus odmítam vysvětlovat - to chce studium, ideálně nějakou knihu pro začátečníky (doporučuji Algoritmy a datové struktury, Pavel Töpfer)

A co mám s těmi pixely? Že s většími písmy se celá stránka začne rozsýpat, když někdo napíše něco jako:
Hlavni { width: 768px; }
LevySloupec { width: 150 px; }
....
Protože ono taky může mít jedno písmenko 40px a pak je celý layout... nicmoc.
habendorf
Profil
http://projects.1-webdesign.cz/primakava/

Zvětšuj a řekni mi, co se ti rozsypalo.
Syslík
Profil *
Moment, zkusím poslat obrázek
[img][/img]
Syslík
Profil *
Aha. Je nějaká naděje, že uploadnu obrázek?
souki
Profil
Syslík
Nemáš pravdu. Nerozumíš tomu. Projdi si pár prací profesionálů a uvidíš.
Syslík
Profil *
No, každopádně... Co je notebook víme všichni. A že většinou máte na displayi velké rozlišení, protože se to tak chová z nějakého důvodu rozumněji, tak to jsme schopni přijmout. No. A teď se mi zobrazí stránka, která pokryje jen část obrazovky - to je řešeno vystředěním. Takže řekněme, že se mi špatně čtou texty a já si je zvětším na trojnásobek normální velikosti. A je to tu. (písmenka mají asi oněch 40px - jen odhad)
Syslík
Profil *
Mám pravdu, rozumím tomu a několik profesionálů na toto poukazuje. Je jasné, že všechny weby neuděláte dokonale přístupné, ale velká většina se tomu dost egoisticky vyhýbá prostě tím, že je to pro ně jednodušší přes pixely.
habendorf
Profil
Syslík: No počkej, neutíkej. Dej sem ten obrázek nebo link na něj.
Syslík
Profil *
Mám pravdu, rozumím tomu a několik profesionálů na toto poukazuje. Je jasné, že všechny weby neuděláte dokonale přístupné, ale velká většina se tomu dost egoisticky vyhýbá prostě tím, že je to pro ně jednodušší přes pixely.

Např z nakladatelství O'Reilly jen název kapitoly:

Recipe 3.1. Choosing Between a Flexible and Fixed Layout

Web Site Cookbook
By Doug Addison
Publisher: O'Reilly
Pub Date: February 2006
Syslík
Profil *
Kampak to mám asi uploadnout?
Ad
Profil *
Chlapci chlapci,
nahodou jsem sledoval Vasi debatu.... nahodou
S klidem mohu Mr.Syslikovi dat za pravdu, ten web jsem videl, a zvetsoval a a a
no proste fakt je ten ze to pri trochu vetsim zvetseni, ktere mimojine pouziva vetsina starsich lidi tzn. asi 23 procent uzivatelu,
je to nejake necitelne a neprehledne.
Nechci kritizovat, no po graficke strance je to dobre, ale faktem je ze vetsina profi firem a serveru a podobne
pouzivalo a bude pouzivat tabulky.
Jo a k tomu ze tabulky jsou jen na tabulkova data- doporucuji se vice zamyslet co jsou a nejsou tabulkova data -
ostatne kdyby nebylo tabulek tak v dusledku nemate ani zadne kodovani a tak.
No proste je dobre ze se ucite, to clovek musi, ja po par letech u Microsoftu se taky hodne naucil, ale jak rikam
cest je mnoho, ale malo z nich je spravnych.
No a Mr.Syslik, ten ma docela rozumne napady jak se zda.
habendorf
Profil
Choosing Between a Flexible and Fixed Layout

Tak si na tý Primakávě zahýbej velikostí okna. Nepřipadá ti flexibilní?

Kampak to mám asi uploadnout?

Vím já kde ty hostuješ? Pokud nikde, tak na nějakou službu, jsou jich mraky.
Syslík
Profil *
To teď tak budu zařizovat... Jestli máš seamonkey nebo starší Mozillu tak si to zvětš sám.
Syslík
Profil *
Jo, tak jsem si zahýbal a flexibilní mi nepřipadá.
souki
Profil
Syslík
http://www.ukazto.com/
habendorf
Profil
http://stuff.1-webdesign.cz/primakava.jpg

Tohle je maximální písmo v IE. Rozhozený je maximálně košík vpravo nahoře, to je chyba graf. návrhu, že nemá kam vytéct.

Jo, tak jsem si zahýbal a flexibilní mi nepřipadá.

V tom případě je jeden z nás mimo.
Railbot
Profil
Ad
faktem je ze vetsina profi firem a serveru a podobnepouzivalo a bude pouzivat tabulky
Můžeš uvést alespoň 5 příkladů profesionálů, kteří pro stavbu stránky používají tabulky? Já vím, že jsi říkal většina, ale mě opravdu bude stačit jen 5 příkladů.

Jo a k tomu ze tabulky jsou jen na tabulkova data- doporucuji se vice zamyslet co jsou a nejsou tabulkova data
K tomu netřeba zamýšlení. Modří už vědí, že layout stránky to rozhodně není.

No a Mr.Syslik, ten ma docela rozumne napady jak se zda
Být v sitcomu, tak ti dám za pravdu.

Tady je někde skrytá kamera? To jsou nějaká šprťouchlata tohleto ne? :))
Syslík
Profil *
http://www.ukazto.com/img/scrshot.jpg
Railbot
Profil
Syslík
Další věc - zjisti si, co je flexibilní layout. Pokud příklad habendorfa není přesně ono, tak už asi nic na světě, bohužel.
Syslík
Profil *
Kéž by to byla šprťouchlata. Já snad půjdu pracovat do w3c a pixely zakážu...
Railbot
Profil
Syslík
To si rovnou můžeš dát font velikosti 90px a kritizovat, že se to rozsype. Dám svůj pspad do ohně za to, že na takovou úroveň písmo nikdo nezvětšuje, jestli ho vůbec někdo z BFU zvětšuje. A musí ti snad být jasné, že uvádíš nesmysl zahnaný do extrému.
« 1 2 »
Toto téma je uzamčeno. Odpověď nelze zaslat.