Autor Zpráva
stanley vox
Profil *
Zaujímalo by ma, aké sú trendy pri tvorbe tabuliek v xhtml a css2, resp. či tabuľky sa robia inou technikou. Tabuľka ako jpg by som volil ako poslednú možnosť.
souki
Profil
Tabuľka ako jpg
Cože???
Libor.
Profil *
Nejsem si jistý, jestli jsem tě správně pochopil, pokud ne, zkus se vyjádřit přesněji ....
Tabulky nejsou špatné. Jenom se občas (hlavně dříve) nevhodně využívaly. To ale neznamená, že by se neměly používat vůbec! tabulková data patří do tabulek ;-)
wizard
Profil
Trend je takovej, že tabulku použiješ pro data, která mají strukturu tabulky. Jinak ne.
robi69
Profil *
zdravim vsechny webmasteri...davam do placu tuhle stranku na posouzeni
www.obezita.cz
...povsimnete si prosim, jak autor resil dizajn, myslim tim jak rozsahly ma css...
a ted moje otazka: povazujete tohle za normalni? aby se web, ktery ma nekolik malo sekcí resil vylucne pres css poziciovani a gigantickym css souborem, ktereho tvorba trva neumerne dlouho a prace s nim je neprehledna??!! podle mne je tohle ciste silenstvi a nema to nejmensi opodstatneni...autor podle meho mineni presel z jednoho extremu do druheho a to ve velkem stylu:-) VSE do stylu, nic do tabulek...
co myslite vy?
Railbot
Profil
robi69
Hodncoení stránek je jinde a navíc stránky nejsou tvé, takže bez komentáře.
robi69
Profil *
Railbot
mne nejde o hodnoceni stranek ale o nazor ostatnich na problematiku css a o nazor ostatnich tady na snahy dnesnich tvurcu vse davat do css...a delat giganticke css soubory...
robi69
Profil *
no nic Railbote...kdyz tve ego trosicku splasne, mozna budes schopen mi odpovedet, ale snad ani radsi ne, vlastne o to nestojim...mnej se a hodne uspechu:-)
souki
Profil
robi69
Rozdíl je v tom, že přes CSS lze udělat profesionální a použitelný desing. Přes tabulky ne.
robi69
Profil *
souki
coze? chces rict, ze par sekci pomerne jednoduche stranky...kde se meni jen nekolik veci, nebo temer nic v dizajnu v prubehu zivota daneho webu, je opodstatnene delat megacss soubor o 100 nebo vice radcich? podle mne to s profesionalne delanym dizajnem nema nic...je to jen opacny extrem, ale presvedcovat nikoho nechci:-)
robi69
Profil *
ze pres tabulky nelze udelat profesionalni a pouzitelni dizajn....to je uz prislis ale:-)) a co ty statisice webu donedavna? vsechno to byl jen dizajnersky odpad a neprofesionalni prace??
ach jo...jdu odtud pryc....mnejte se
souki
Profil
robi69
Špatně jsi mě pochopil. Když to uděláš v tabulkách, tak to bude šptně přístupné z vyhledávačů a podobně. Ale v CSS to jde udělat mnohem elegantněji. Že se to autorovi toho webu nepodařilo už není vinou CSS.
Joker
Profil
aké sú trendy pri tvorbe tabuliek v xhtml a css2, resp. či tabuľky sa robia inou technikou.
Tabulky se dělají pořád stejně, přes <table> a spol.

Problém je v tom, že někteří přes <table> nedělají jenom tabulky, ale celé pozicování webu, například:
<table>
<tr><td colspan="2">Hlavička webu</td></tr>
<tr><td>Menu</td><td>Obsah stránky</td></tr>
<tr><td colspan="2">Patička webu</td></tr>
</table>

To je samozřejmě špatně. Správně je dělat web sémanticky, tj. text dávat do prvků podle jejich významu- nadpis do prvku pro nadpis, odstavec do prvku pro odstavec, tabulku do prvku pro tabulku.

Dělat tabulku nějak jinak, například:
<div class="tabulka">
<div class="radek"><span class="bunka1">měsíc</span><span class="bunka2">hodnota</span></div>
<div class="radek"><span class="bunka1">Leden</span><span class="bunka2">15</span></div>
...
</div>

je samozřejmě úplně stejně špatně jako to první.
robi69
Profil *
Joker
Absolutni souhlas...
na prikladu webu "obezita.cz" jsem chtel jen rict, ze dane css ma 32kB, ma snad 200 nebo i vice deklarovanych stylu a pritom jde o stredne rozsahly nebo spis mene rozsahly web a nedovedu si predstavit mit prehled ve stylopisu o takovem rozsahu, taky pri tvorbe to musi byt zajimave:-) ale argument se snadnym vyhledavanim je silny...to plne uznavam..

chtel jsem jen vedet, zda takovy "mega" css soubor je bezny a zda je dnes normalni vse "cpat" do css za kazdou cenu...
souki
Profil
robi69
zda takovy "mega" css soubor je bezny
Ne. Není

zda je dnes normalni vse "cpat" do css za kazdou cenu...
Ano. Je. A špatně to není. Všechno co není obsah patří do CSS. Jen na uvedeném webu udělali chybu asi úplně jinde.
robi69
Profil *
Joker
ja nekritizuji tenhle web....jen mne zajima, proc se to takhle dela....myslim az tak do dusledku:-) kdyz je to moc pracne a neprehledne...
ted jsem narazil na web masarykovi university (www.muni.cz) moc elegantni dizajn dle meho nazoru a vse sofistikovane resene....a kouknul jsem na css....ten hlavni ma 48 kB....tak to je uz pane "macek"
vzdavam hold a klanim se tvurcum....jak to jen delaji, ze se v tom vyznaji...

ja se vzdavam taky a jdu odhalovat svet css:-)
robi69
Profil *
omlouvam se....psal jsem soukimu
ja nekritizuji tenhle web....jen mne zajima, proc se to takhle dela....myslim az tak do dusledku:-) kdyz je to moc pracne a neprehledne...
ted jsem narazil na web masarykovi university (www.muni.cz) moc elegantni dizajn dle meho nazoru a vse sofistikovane resene....a kouknul jsem na css....ten hlavni ma 48 kB....tak to je uz pane "macek"
vzdavam hold a klanim se tvurcum....jak to jen delaji, ze se v tom vyznaji...

ja se vzdavam taky a jdu odhalovat svet css:-)
souki
Profil
robi69
Ty se pořád díváš na to, jak složitě půjde pak upravovat výsledek. Ale to není vůbec důležité. Každopádně pokud v tom člověk chvíli dělá, tak se naučí psát CSS přehledně.
Joker
Profil
Všechno co se týká vzhledu cpát do CSS je správně, ale otázka je, jestli je to CSS ideálně navržené (na ten konkrétní web jsem nekoukal, tak nevím)
A
Profil *
Když to uděláš v tabulkách, tak to bude šptně přístupné z vyhledávačů a podobně - to ani ne, vyhledávače dávají na první místa klidně i weby s layoutem v tabulkách, v frames...
Ale čím víc věcí je uděláno pomocí css, tím snadněji se dělají případné změny vzhledu webu - jedenkrát v souboru.css, a ne x-krát v x html podstránkách.
Joker
Profil
to ani ne, vyhledávače dávají na první místa klidně i weby s layoutem v tabulkách, v frames...
Ano, na prvním místě může být i web v tabulkách, ale bude to mít těžší, protože tabulky snižují podíl "užitečného obsahu" v kódu. Problémy vyhledávačů s rámy jsou snad všeobecně známé.
A
Profil *
Joker: Hustota klíčových slov... jestli je okolo klíčových slov "vítáme vás" nebo "tr td", to už by mělo být fuk. Když frames - zpravidla vybere jen vnitřní obsahový rám.
Joker
Profil
Jde o to, že web, který má třeba ve 30kB kódu 6kB "užitečného obsahu", bude mít ve vyhledávači IMHO horší pozici, než tentýž web beztabulkově, když bude mít 6kB "užitečného obsahu" třeba ve 20kB kódu.

(edit: předtím jsem to napsal obráceně :) )
Toto téma je uzamčeno. Odpověď nelze zaslat.