21. září bude sraz! Od 18.00 v restauraci Tradice v Praze u Anděla
Autor Zpráva
Axamith
Profil
Mám problém se zobrazením stylu v IE a v Mozile. Zde je link. Jedná se mi o odkazy v levém menu. Standartně je odkaz černý (#000000). Po najetí myší změní barvu (#CDCC98). Potud je vše v pořádku. Jako aktivní odkaz mám nastavenou barvu "red". V IE se chová podle stylu, ale v Mozile to ignoruje a odkaz zůstává černý. Co s tím ??? A ještě jedna drobnost. Proč nán oddělovací čáru mezi příkary v barvě #CDCC98. Není to přece odkaz, ale nadpis čtvrté úrovně. Jen pro úplnost. Po odladění bude celý styl samozřejmě v ext. souboru.
flying gentleman
Profil
<a href="new_page_1.html"><h4>Rybářské potřeby</h4></a>

zkus to prehodit a udelat z toho:
<h4><a href="new_page_1.html">Rybářské potřeby</a></h4>
Axamith
Profil
Bohužel, beze změny.
Fred
Profil
Axamith Udělej to co radil flying gentleman
A pokud zadáváš a:active závisí to na pořadí, už se to tu řešilo http://diskuse.jakpsatweb.cz/index.php?action=vthread&forum=5&topic=31 39
Axamith
Profil
Upravil jsem to podle rady flying gentleman a pročetl si link od Freda. Už chápu, proč se to chová rozdílně v Mozile a IE.
Příkaz a:active jsem vymazal a mám klid. Ještě k oddělovací čáře mezi příkazy. Proč má jinou barvu. Přebírá snad nějak vlastnosti odkazů díky tomu, že je mezi odkazy umístěna? Nepřipadá mi zrovna vhodné vnutit barvu "natvrdo". Jak to vyřešit ?
Fred
Profil
No nerozumím teď o co jde a tak jsem se podíval do toho zdrojáku na odkazu, prostě smaž ty <h4> uvnitř odkazů a nastyluj u nich velikost písma, jsou tam víceméně k ničemu, spíš na škodu.
Martin Kuželka
Profil
Kdyby tě zajímalo, jak nastylovat vodorovnou čáru i pro Mozillu a Operu, koukni se na článek Stylování tagu <hr> v Mozille a Opeře.
Fred
Profil
Martin Kuželka Aha, to bude asi ono, ve zdrojáku tam <hr> není a to mě vážně tak zmátlo, že jsem vůbec nepochopil dotaz. Je tam totiž <h6>___________</h6>.
Axamith
Profil
Chlapi dík, co já se s tím natrápil.
Axamith
Profil
Po dvou dnech budu pokračovat v načatém tématu, ale s jiným příkladem.
1) Začal jsem psát tabulku. V IE je zobrazena barevně, jak je nastavemá, ale v Mozile barvy ignoruje. link tabulky
2) styl CCS jsem dal do externího souboru. Na PC mi to jede, ale na serveru ne. Soubor je umístěn v kořeni webu, názvy jsou stejné.
Martin Kuželka
Profil
ad 2) dávej si pozor na malá a velká písmena v názvech souborů. Pro Linux/Unix jsou soubory Style_3.css a style_3.css odlišné. Potom ještě přípona pro externí soubory se styly je .css a ne .ccs.
Axamith
Profil
ad 2) problém vyřešen, byla to koncovka.
K problému 1) Mozila navíc tabulku necentruje. Pro úplnost přikládám část externího souboru, která by měla centrovat :

<!--

body {color: #000000; background-color: #006600; text-align:center;
margin:0px 0px 0px 0px ;padding: 0px 0px 0px 0px; font-family: MS Sans Serif;} /* pozadí+text + centrování pro ie */
#vse{width: 770px; margin:0 auto} /*centrování v mozille a v opere */
#hlavicka { width: 770px; height: 120px; margin:0; background-color: #006600; color: #000000}
#obsah { width: 770px; float:left;background-color: #CDCC98; color: #000000; ; margin-top: 0; text-align:center}
#paticka{clear:both} /* udrží celý layout po kupě */
-->
Martin Kuželka
Profil
Aby Mozilla tabulku centrovala, přidej do stylů
table{margin: auto;}
.
Axamith
Profil
Centrování vyřešeno. Ten web bude víc tvoje práce jako moje . . . Nenapadá tě (nebo někoho jiného), proč Mozilla ignoruje ty barvy ???
Fred
Profil
ad 1) Uf nejdřív jsme se lekl, že Firefox něco zobrazuje špatně. Je to sice z podivem, ale gecko to dělá správně.

http://www.w3.org/TR/REC-CSS2/tables.html#table-layers

Tady http://www.w3.org/TR/REC-CSS2/tables.html pod nadpisem Column selectors je vysvětlení

The background properties set the background for cells in the column, but only if both the cell and row have transparent backgrounds

Tady je podrobné vysvětlení http://ln.hixie.ch/?start=1070385285&count=1
Fred
Profil
Nejlíp je to vidět na tom obrázku http://www.w3.org/TR/REC-CSS2/tables.html#table-layers
Axamith
Profil
Udělám ze sebe troubu. Moc mi to neřeklo ( já a angličtina ). Můžeš to prosím trochu vysvětlit ???
Fred
Profil
V podstatě jde o to, že tabulka se vykresluje po vrstvách v pořadí, jako na tom obrázku. To znamená, že pokud chceš obarvovat pozadí col, musí být všechny vrstvy položené výše průhledné. Akorát se mi nějak nedaří navodit ten stav kdy jsou všechny vrstvy průhledné, a navíc IE stačí tr{background:transparent} , aby přestalo barvit ty sloupečky :-( , protože to dle článku v tom blogu kreslí obráceně
Axamith
Profil
Je to docela zvláští situace. Zkoušel jsem s tím experimentovat, ale bez valného výsledku. Došel jsem do stavu, kdy Mozilla zobrazuje barevně, ale to není mou zásluhou. Udělal jsem to pomocí FP. Tabulku z Excelu vložím do FP a výsledný kód šoupnu dp PsPadu. Jenže si to semou vezme hromadu kódu navíc. ( alespoň si myslím, že je to na každou buňku zbytečné stylovat písmo samostatně ) Já v tom ale nevidím nic zásadního, co umožňuje zobrazení barev v Mozille. Zkuste to prosím někdo prohlídnou okem zkušeného. Příklad
Axamith
Profil
Nedalo mi klidu, přo FP to umí a já ne. Rozpitval jsem celý kód a došel k závěru, že v atributu <col> lze nastavovat formát sloupců, ale barvu musím nastavit u jednotlivých buněk samostatně. Viz Příklad 2
Fred
Profil
No kdyby Ti stačilo, obarvit každou druhou řadu, jenom aby se v tom dobře orientovalo, rozhodně by to bylo lepší javascriptem. Sem http://xy.wz.cz/suda-licha-tr-td.html jsem uploadoval jeden takový pokus, třeba se to bude někomu hodit.
Axamith
Profil
Vypadá to dobře. Už to mám mezi oblíbenými. Zřejmě to někde použiju. Dík
Toto téma je uzamčeno. Odpověď nelze zaslat.

0