Autor Zpráva
leprra
Profil
Zdravim
mám dotaz - velikost písma (font-size) zadávat v:

1. em
2. %
3. xx-small, x-small, small, medium, large, xx-large

co je lepší?
po tom co jsem se dočetla mne nahlodaly ty procenta,
velikost písma se takto zobrazuje podle toho co má nastaven uživatel

- co používáte raději vy?

díky
Nox_lbc
Profil
http://pixy.cz/pixynergia/2007/o-velikosti-pisma-v-prohlizecich-zvetso vani-a-zoomovani/

Zatím používám převážně EM layout a EM písmo ...
Plaváček
Profil
leprra

Pro výchozí písmo použij small (pro IE v quirku x-small), v obsahu pak používej procenta. Dosáhneš nejlepších výsledků. EM layout nelze vždy použít a definování velikosti písma v jednotkách EM v pevném layoutu IE nepochopí docela správně a dějou se zajímavé věci.
Railbot
Profil
a definování velikosti písma v jednotkách EM v pevném layoutu IE nepochopí docela správně a dějou se zajímavé věci.
Jaképak? Nějak se mi úspěšně vyhýbají. Divné věci se dějí imho jen při kombinaci různých jednotek. Em úspěšně používám a žádný problém jsem nezaznamenal.

Jinak procenta jsou dobrá, ale písmo nemá nikdy přesnou velikost. Vždy jsou to v přepočtu na px desetiny, setiny, tisíciny...prohlížeče musí zaookrouhlovat. To může někdy dělat problémy. Stačí jedna šikovná tabulka s propočítanými em a písmo se dá zapisovat na celé px (v přepočtu), což je lepší a nenáchylné na chyby.
Dero
Profil
Jinak procenta jsou dobrá, ale písmo nemá nikdy přesnou velikost. Vždy jsou to v přepočtu na px desetiny, setiny, tisíciny...prohlížeče musí zaookrouhlovat. To může někdy dělat problémy.

Kdy?

Stačí jedna šikovná tabulka s propočítanými em a písmo se dá zapisovat na celé px (v přepočtu), což je lepší a nenáchylné na chyby.

Stačí jedna šikovná tabulka s propočítanými procenty a písmo se dá zapisovat na celé px (v přepočtu), což je lepší a nenáchylné na chyby. Najdi jeden rozdíl.

a definování velikosti písma v jednotkách EM v pevném layoutu IE nepochopí docela správně a dějou se zajímavé věci.
Jaképak? Nějak se mi úspěšně vyhýbají. Divné věci se dějí imho jen při kombinaci různých jednotek. Em úspěšně používám a žádný problém jsem nezaznamenal.


Tak to máš štěstí, nebo se podvědomě problémům vyhýbáš. Zkus si tento kód zobrazit v IE 6 při standardní velikosti písma a při velikosti největší:

<style>

div { font-size: 0.9em; }
</style>

<div>
test
<div>
test
<div>
test
<div>
test
</div>
</div>
</div>
</div>


Uvidíš zajímavý jev. Takovou inverzi. Při používání procent se Ti to stát nemůže.
dwi
Profil
Stačí jedna šikovná tabulka s propočítanými em a písmo se dá zapisovat na celé px (v přepočtu), což je lepší a nenáchylné na chyby.

Taková tabulka by mě zajímala. Není někde k dispozici? Osobně používám zápis velikosti písma právě v %.
Plaváček
Profil
Railbot

Nebo si zkus zde http://www.axago.cz/cz/ zvětšit písmo, uvidíš, co mám na mysli.

Ještě doplním, že v knize CSS hotová řešení je problematice velikosti a zvětšování písma věnována celá jedna kapitolka.
Railbot
Profil
Taková malá finta. Pro body/html mějme nastaveno font-size: 62.5% - 10px natvrdo všude, je to v přepočtu 1em. Chceme písmo velikostí 12px, není problém. 1.2em, 1.3em...atd. Při složitějších konstrukcích, kdy se velikost dědí je právě hodně platná ona tabulka. Cifry jsou to sice podivné (až na tisíciny em), ale naprosto přesné.
Tabulku dělal kolega, na netu zřejmě nebude. Až bude trochu čas, tak ji vyžebrám a postnu.

Najdi jeden rozdíl.
Našel. Právě ono intuitivní 1.2em = 12px v základních konstrukcích, to při procentech nejde :)
Dero
Profil
Najdi jeden rozdíl.
Našel. Právě ono intuitivní 1.2em = 12px v základních konstrukcích, to při procentech nejde :)


Ale kolego, oč méně intuitivní je zápis 160% = 16px?

Jinak co říkáš na ten příklad. To je důvod, proč já moc rád EM nemám.
Leprra
Profil *
k těm procentům bych ještě mela dotaz:

>>vadilo by, kdybych měla rozměry stránek v EM.. a písmo bych dala v % ?
Railbot
Profil
Dero
Na příklad říkám, že to samozřejmě bordel dělat musí, jelikož se ta velikost dědí.

Ale kolego, oč méně intuitivní je zápis 160% = 16px?
O nic zdá se. Tak remíza.
Leprra
Profil *
Dero

tak sem se koukala... na ten příklad - vnořenejch divů - a u procent to dělá taky..
jen když se dá 100% tak je to v cajku - když dám 90% tak se mi to poníží též, páč už to nejni 100% - ale to se dalo čekat, že ano
= anebo tomu nerozumím ch ch ch
Timy
Profil
Railbot
Leprra
Jste si jistí, že když dáte těm divům velikost 90%, že div, který by měl být nejmenší, bude při Velikosti textu největší (=nastavení v prohlížeči) větší, než ty ostatní?
leprra
Profil
Timy

aha... již mi to asi došlo...

při zobrazit/vel. textu/nejvetsi
ty porcenta = vnořený divy - pomenší
emka = zvětší

....no to je divná věc
asi dám přednost těm procentům..

diks
leprra
Profil
doplněk = čtu tady v odborné literatuře:
že jistí lidé nastavují základní velikost písma (v BODY) v %
a potom odvozují velikost písma v em
---
příklad
html 125%
body 50%
1 em = 10 bodů
0.9 = 9 bodů

.. nějaký tatovýhle nsatavení základní velikosti v body - prý má zlepšit špatný robrazování em v IE....
du to vyzkoušet...
Davex
Profil
Říkal jsem si, proč se mi ta chyba při zvětšení písma v em ještě nikde neprojevila, a zjistil jsem, že mám definováno
body { font-size: 100.01%; } 

;-)
Railbot
Profil
leprra
Tak přesně tohle jsem psal o kousek výše i s přesným % v html/body, aby to tak fungovalo. Potom se em zobrazují naprosto korektně. Odzkoušeno i na velkých projektech.
czechport
Profil
Rozhodně nedoporučuji zmenšovat nebo zvětšovat základní písmo - uživatel si nastavil nějaké písmo, které mu vyhovuje a vy mu budete vnucovat jinou velikost?

Jinak pokud je třeba zachovat poměr velikosti písma vůči velikosti obrázků - což se někdy hodí - tak je dobré použít velikosti v pixelech. Pokud ale chcete nechat možnost vlastního nastavení uživatelem tak použijte absolutním určení velikosti nebo procenta.
Nox_lbc
Profil
uživatel si nastavil nějaké písmo, které mu vyhovuje a vy mu budete vnucovat jinou velikost?

Ano, typický uživatel Modrého éčka© si běžně po nainstalování systému nastavuje velikost písma ... jako by nestačilo, že na 80% stránkách to stejně nefunguje kvůli zadané velikosti v pixelech ...
Toto téma je uzamčeno. Odpověď nelze zaslat.

0